Hva er ransomware

Ransomware er en type skadelig programvare (malware) som krypterer filer på en datamaskin eller et system. Deretter kreves betaling, vanligvis i form av kryptovaluta, for å gi tilbake tilgangen til de krypterte filene.

Ransomware hindrer offeret i å få tilgang til sine egne data. Med mindre de betaler løsepenger (ransome) til angriperne.

Ransomware kan spre seg gjennom e-postvedlegg, ondsinnede lenker, eller utnytte sårbarheter i programvare. Angriperne utnytter ofte psykologiske pressmidler og tidspress for å få ofrene til å betale løsepenger. Betaling er imidlertid ingen garanti for at dataene vil bli gjenopprettet. Og det oppfordres til å ikke betale løsepenger. Dette oppmuntrer bare angripere til å fortsette slike handlinger.

For å beskytte seg mot ransomware er det viktig å ha oppdatert programvare. Være forsiktig med e-postvedlegg og lenker. Ta regelmessige sikkerhetskopier av viktige filer.

I tillegg er det kritisk å ha pålitelige sikkerhetstjenester. Samt lære opp ansatte og brukere om farene ved skadelige angrep.