Hva er phishing

Phishing er en form for nettsvindel der angripere bruker ulike metoder for å lure folk til å gi fra seg sensitiv informasjon. De kan være på jakt etter brukernavn, passord eller kredittkortdetaljer. Dette kan gjøres ved å sende falske e-poster, sms-meldinger eller bruke falske nettsteder, og utgi seg for å være fra pålitelige kilder. Som for eksempel bankinstitusjoner, sosiale medier eller offisielle organisasjoner.

Typisk inkluderer phishing-meldinger en oppfordring til å klikke på lenker, åpne vedlegg eller gi fra seg informasjon. Ofte ved å late som om det er en nødsituasjon, en viktig melding, et godt tilbud eller en legitim forespørsel. Målet er å lure mottakeren til å handle impulsivt uten å verifisere ektheten av meldingen.

For å beskytte seg mot phishing, er det viktig å være skeptisk til uventede meldinger. Verifisere avsenderens identitet. Unngå å klikke på mistenkelige lenker. Og aldri dele sensitive personlige eller finansielle opplysninger via e-post eller andre usikrede kanaler. Opplæring og bevisstgjøring om sikkerhetsrisikoer er også viktige tiltak for å redusere sårbarheten mot phishing.