Hva er et godt passord

Et godt passord er en kombinasjon av bokstaver (store og små), tall og spesialtegn. Noe unikt og vanskelig å gjette for andre. Generelt sett bør et sterkt passord være:

1.     Langt: Jo lengre, jo bedre. Anbefalt lengde er minst 12 tegn

2.     Variert: Inkluder en blanding av store og små bokstaver, tall og spesialtegn

3.     Unikt: Unngå vanlige ord, fraser, eller personlig informasjon som lett kan gjettes

4.     Ikke delbart: Unngå enkle sammensetninger som "123456" eller "password"

5.     Regelmessig endret: Det er lurt å endre passordet jevnlig for ekstra sikkerhet

Eksempel på et sterkt passord: $B3rg#m@ster987!

Bruk gjerne en passord manager for å generere og lagre sterke passord. Slik at du ikke trenger å huske dem alle i hodet. Det er viktig å ha separate passord for ulike kontoer og tjenester. Dette minimerer risikoen for sikkerhetsbrudd ved en eventuell kompromittering.

En god tilnærming å lage et sterkt passord, er ved å kombinere ord fra en setning eller frase, legge til tall og spesialtegn. Dette kalles ofte en "passfrase" eller "passordsetning". Passfraser har fordeler som gjør dem enkle å huske, samtidig som de gir høy sikkerhet. Spesielt hvis de inneholder en kombinasjon av ulike elementer.

For eksempel kan du ta en setning fra en sangtekst, et sitat eller til og med noe personlig for deg. Og deretter modifisere det ved å legge til tall og spesialtegn. Vær imidlertid forsiktig med å velge setninger som er for kjente eller enkle å gjette.

Eksempel på en passfrase: "Blowin' in the wind, 7!imelessTune!"

Pass på at passordet er tilstrekkelig langt og variert. Denne tilnærmingen gir ofte en god balanse mellom sikkerhet og brukervennlighet.