eSIM gir deg fleksibilitet

Tingenes internett (IoT) har gjort det mulig å digitalisere prosesser innen industri, logistikk og offentlige tjenester. Men hvordan sikre at den investeringen du gjør i år også er relevant og kostnadseffektiv om 5 eller 10 år?

Da bør du investere i eSIM for IoT-løsninger. Slik kan du endre ditt abonnement uten å måtte bytte SIM-kort eller fysisk håndtere din hardware.

eSIM, viser ulike størrelser på SIM og eSIM-kort
eSIM er veldig lite og kan bygges inn i mange ulike typer hardware som klokker, biler og kjøleskap
Hva er eSIM?
 • SIM betyr ‘Subscriber Identity Module’ og gir deg adgang til å bruke mobilnettet 

 • eSIM har samme funksjon som et vanlig SIM-kort, bortsett fra at du med et eSIM kan bytte mellom mobiloperatører uten å måtte bytte SIM-kort fysisk

 • Du bytter mobiloperatør og abonnement ved laste ned en ny SIM-profil fra mobiloperatøren du vil bytte til, og aktiverer den deretter på eSIM-kortet

 • Det finnes to ulike eSIM for IoT-løsninger:

  • Consumer eSIM (GSMA-godkjent: SGP .02) er for private brukere og mobiloperatør-profilen lastes ned fra din telefon via en QR kode. Du må fysisk håndtere enheten for å få en operatør profil og et abonnement. 

  • eSIM for IoT, også kalt M2M eSIM (GSMA-godkjent: SGP .22), er for bedriftsbruk og eier av enhetene og eSIM-kortene kan styre nedlasting av operatør profiler og abonnement sentralt. Du trenger ikke fysisk tilgang til enheten for å oppdatere SIM profilen. 

 • eSIM er særlig praktisk for IoT-løsninger som har mange enheter og enheter er vanskelige eller umulige å komme til, som for eksempel enheter med vanntett forsegling hvor det er umulig å bytte fysiske SIM-kort

 • eSIM kan også være et programmerbart SIM-kort i mini-, micro- eller nanoformat, da kalles det eUICC SIM-kort

Dette får du hos oss

Hos oss kan du kjøpe eSIM med Telenor operatør-profil, både eSIM for IoT og eUICC-kort, slik at du raskt kan komme i gang.

Dersom du har eSIM for IoT hos en annen operatør kan du alltid kan bytte til Telenor.

Vi tilbyr også kunder å implementere sin egen SM-DP plattform og bruke Telenor eSIM for IoT på den. 

Kjøp eSIM for IoT her

Fordeler

 • Fleksibilitet til å bytte til en ny mobiloperatør

 • Enhet og eSIM bedrift kan oppdateres uten behov for fysisk tilgang 

 • eSIM er trygt og sikkert, som øvrige Telenor-tjenester

Ulemper

 • Tidkrevende å bytte operatørprofil dersom enhetene bytter lokasjon og nettverk ofte 

 • Krever kompetanse å implementere og administrere 

 • Høyere kostnader enn vanlig SIM bedrift

eSIM for IoT til din bedrift

Behovene til bedrift og forbruker er ulike. Consumer eSIM er oftest innbygget i enheten fra fabrikken, som vi kjenner fra for eksempel smartklokker og annen forbrukerelektronikk. Da aktiviseres eSIMet ved å koble SIM-kortet, mobiloperatør og abonnement med en QR-kode fra mobilen. Dersom en bedrift har mange tusen enheter er det lite effektivt å måtte håndtere alle enhetene fysisk. Da er det praktisk å kunne aktivisere disse sentralt fra ett sted. Det er mulig med eSIM-kortet som kalles eSIM for IoT.

IoT enheter for bedrifter har ofte ikke noen grensesnitt eller kamera som kan bekrefte aktiveringen av enheten. For å kunne aktivisere disse trenger du eSIM som bruker eSIM for IoT. Eier av eSIM-kortet kan da sende beskjed om at en profil skal lastes ned til enheten. Slik er også det mulig sentralt å styre store porteføljer og mange eSIM samtidig.  

Ettersom all håndtering av eSIM for IoT gjøres sentralt og i skyen er sikkerhet svært viktig. Dersom du har eSIM for IoT hos oss, vil nye profiler kun lastes inn fra forhåndsbestemte eSIM servere (som kalles SM-DP og SM-SR). Dette er servere som Telenor kontrollerer og slik sikrer vi at dine eSIM ikke blir tatt over av utenforstående.

Ny og forbedret løsning kommer i 2024/2025

Dagens løsning for IoT krever integrasjoner mellom både operatør, eSIM server og kunde. Dette er tidkrevende og, gir høye kostnader. Heldigvis kommer det en ny M2M-eSIM standard (SPG .32) og tilhørende hardware-enheter på markedet i slutten av i 2024, eller begynnelsen av 2025. Den vil gjøre det mye enklere å bytte operatør, og den vil også kreve en helt ny type eSIM-kort. 

Vi anbefaler derfor kunder som har mulighet til å vente med å ta i bruk eSIM for IoT til dette er på plass.