Telenor har et mobilnett i verdensklasse. Nå er 4G- og 5G-nettet optimalisert for IoT, slik at ting og sensorer enkelt kan kobles på nett, kommunisere med hverandre og samle inn store mengder data.

Teknologien som er aktivert for IoT i 4G og 5G-nettet er to globale standarder som heter NarrowBand IoT (NB-IoT) og Long Term Evolution-Machines (LTM-E). Disse gir svært god IoT dekning innendørs, utendørs og under bakken og har gjort det mulig å kommunisere fra steder med vanskelige dekningsforhold som tidligere var umulig. Dette er avgjørende når mange oppkoblede ting skal snakke sammen. I tillegg har sensorene fått dramatisk forlenget batteritid og du kan koble opp batteridrevne IoT-terminaler med svært lavt strømforbruk, som reduserer kostnader på strømregningen.

Slik kan bedrifter effektivisere arbeids- og forretningsprosesser, redusere kostnader eller skape nye digitale tjenester – og gjennom det øke bedriftens konkurransekraft og lønnsomhet.

Hva er forskjellen på NB-IoT og LTE-M?

NB-IoT er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, i noen tilfeller opp til 10 år. Rekkevidden er stor ettersom enheter kan være plassert inne, ute og under bakken. Sporing ved hjelp av NB-IoT er et viktig område innen IoT, og kan i praksis brukes på omtrent alt som flytter på seg, alt fra dyr til frakt, containere og transportmidler.

LTE-M passer for aktive sensorer med behov for høyere hastigheter og større båndbredde, og samtidig har behov for god batterilevetid og/eller bedre inntrengende dekning, for eksempel gjennom betongvegger. LTE-M ligner på NB-IoT, men gir noe høyere hastigheter og er beregnet på overføring av større datamengder enn NB-IoT.

Dekning i hele Norge

Telenor tilbyr IoT dekning over hele Norge, Svalbard inkludert. IoT på 4G/5G er den eneste teknologien som gir full nasjonal IoT dekning, men også full internasjonal IoT dekning innen noen få år.

2G-nettet er på vei ut

Allerede nå starter vi å fase ut 2G, og vi anbefaler alle å ta i bruk 4G/5G-nettet da disse er mer sikre, robuste og fleksible.
4G/5G-nettet fungerer like bra for applikasjoner og sensorer som trenger mye båndbredde og høye hastigheter, som for utstyr som bruker minimalt med data og er avhengig av lang batterilevetid og dekning på vanskelige steder.

I slutten av 2025 avvikler Telenor 2G-nettet helt, og innen da må alle enheter som kun støtter 2G/3G skiftes ut.

Sjekk IoT dekningen i dekningskartet

Hvordan er nettet optimalisert for IoT?

4G ikon

Dekning

Sensorer som er plassert vanskelige steder trenger bedre dekning enn vanlig 4G og 2G. Det oppnås ved at de nye radiostandardene har lavere båndbredde og derfor også sterkere signalstyrke, enten sensorene er plassert under bakken eller vann.

Batterisensor av og på

Batteri

Lang batteritid er viktig når sensorer plasseres på steder uten strømtilgang. Opp til ti års batterilevetid oppnås ved å ta i bruk nye nett-funksjoner som lar terminalene gå i «dvale» og dermed spare strøm utenom bruk.

skjold sikkerhetsikon

Sikkerhet

God sikkerhet betyr å håndtere alle risikofaktorene som følger med å koble ting på nett. Vårt mobilnett har en innebygd solid sikkerhetsstruktur som beskytter dine og brukernes data.

kontakt oss ikon, person med headset
Ring oss på 09000

Vi hjelper deg gjerne!

Ta kontakt med oss på 09000 dersom din bedrift hjelp til å velge riktig IoT abonnement!