Mobil

eSIM: Telenor og Microsoft lanserer eSIM til PC

Støtte for eSIM er gode nyheter for alle som liker å forenkle hverdagen sin.

Bilde

Mange Telenor-kunder med jobb-PC har sikkerhetsrutiner som hindrer dem i å bruke åpne trådløse nettverk på kafe, restaurant eller flyplasser. De mest nevenyttige har kanskje åpnet PCen og sett at bak batteriet er det gjort plass til et SIM-kort for å koble maskinen til mobilnettet, men de aller fleste har heller tatt i bruk mobilen som modem. Med eSIM innebygd i PCen blir det heldigvis mye enklere og tryggere å være oppkoblet når du er på farten.

Telenor og Microsoft lanserer eSIM til PC

Hva er eSIM?

Smartklokker med eSIM ble vi kjent med før jul i fjor, og støtte for eSIM i telefoner kom tidligere i år. Nå er endelig eSIM til PC, også de bærbare maskinene, tilgjengelige. eSIM er et nytt digitalt SIM-kort. En av fordelene med eSIM er at produktene slipper luken for fysiske SIM-kort. Det sparer dyrebar plass på de minste enhetene, og vil gjøre det enklere å bruke et sikkert mobilnett når man har behov.

eSIM er allerede standard i de siste versjonene av smartklokker og telefoner. Johan Fredrik Juul, Produktsjef i Telenor, forteller at nå blir det også enkelt å ta det i bruk på PC.

– I Norge og i Telenor er vi langt framme i verden på å ta i bruk denne teknologien. Og Telenor er eneste operatør i Norge per i dag som tilbyr eSIM til PC. Vi har samarbeidet med Microsoft for å klargjøre bærbare maskiner for eSIM. Microsoft har allerede lansert sin nyeste versjon av sin 2-i-1 maskin Surface PRO - med integrert støtte for eSIM, sier han.

At du som kunde slår på maskinen din og får opp en Telenor-logo, er enkelt forklart hva Juul og hans team har jobbet med. Det å koble en PC med eSIM til mobilnettet krever derimot en hel del arbeid, blant annet integrering av Telenor sin bestillingsløsning i Windows 10.

Kjøp Microsoft Surface Pro med eSIM
Telenor og Microsoft lanserer eSIM til PC

Sikker tilkobling med eSIM til PC

Med eSIM på PCen kan Telenor sine kunder være trygge på å få landets sikreste nett. Store firmaer har gjerne sikkerheten på innsiden av organisasjonen, med egne IT-avdelinger. Men de mellomstore tar ofte ikke kosten å sørge for sikkerheten internt.

– Disse kundene er avhengige av at vi har laget god sikkerhetsstruktur i våre produkter, og der kan eSIM på PC være et godt valg, råder Juul.

Han forteller videre om en kunde i en mellomstor bedrift som ikke hadde egen IT-avdeling, og som ønsket seg en lett og bærbar PC. Kunden var mye ute i møter og hadde behov for et batteri som skulle vare hele dagen, og mulighet for sikker oppkobling. Han jobbet med sensitiv informasjon og kunne ikke koble seg på trådløse nett hvor som helst.

– I samråd med et lokalt IT-firma valgte denne kunden nye Microsofts Surface PRO med innebygd eSIM til PC, slik at han på en enkel måte kan koble seg på Telenors mobilnett, kåret til verdens raskeste mobilnett. Telenors mobilnett filtrerer dessuten bort tusenvis av skadelige og tvilsomme sider hver dag. En slik tjeneste hadde ikke denne kunden fått om han hadde vært tilkoblet et trådløst nettverk på en kafe, påpeker han.

Er min PC klargjort for eSIM?

Støtte for eSIM til PC ligger allerede i nyeste versjonen av Windows 10, og er ikke begrenset til Microsoft sine egne PC’er. Lenovo, Dell, HP og andre PC-produsenter kommer om kort tid med PC’er som støtter eSIM - så lenge den kjører på siste versjon av Windows 10 og har eSIM innebygd.

I siste Windows-versjon er det også lagt inn smart styring av hvilke programmer som skal brukes på trådløst nett og hvilke som skal brukes på mobilnettet, slik at du kan holde kontroll på databruken og ikke for eksempel risikere å oppdatere Office 365 over mobilnettet.

Slik får du eSIM til PC:

eSIM er en digital versjon av det fysiske SIM-kortet. Så lenge du har et abonnement fra Telenor velger du selv om du vil aktivere et produkt med eSIM.

Bestilling av eSIM til PC gjør du enkelt i Mine sider under «SIM-kort», der du kan erstatte ditt SIM-kort med eSIM.

eSIM ble godt mottatt av kundene

Noen kunder vet allerede godt hvordan eSIM til PC fungerer, etter å ha stiftet bekjentskap med smartklokken. Med eSIM kan du la mobilen ligge hjemme og likevel være tilgjengelig.

Enheten har sin egen oppkobling til Telenors mobilnett, som kan være smart om man for eksempel er ute på løpetur, og ikke har plass til mobilen.

– Da vi kom med Apple Watch og Samsung Watch i nettbutikken før jul i 2018, var vi spente på om kundene synes det var enkelt nok å aktivere Telenor eSIM på sine nye smartklokker. eSIM var nytt for både oss og kundene våre, men flere enn forventet aktiverte eSIM kort tid etter salgsstart – uten at vi hørte om noen spesielle problemer med aktiveringen. De som ønsket å ta i bruk eSIM klarte enkelt å sette det opp på egen hånd, forteller Juul.

Telenor og Microsoft lanserer eSIM til PC

Flere produkter på vei

Om kort tid vil vi kunne forvente å se flere produkter med innebygget eSIM. Et typisk produkt er øreklokker, tror Business Manager i Telenor, Eirik Kjønås. Han mener vi er på vei mot å bevege oss mer og mer bort fra de tradisjonelle SIM-kortene.

– Nå sier jeg ikke at vanlige SIM-kort slutter å eksistere de nærmeste årene, men i fremtiden vil vi se betydelig flere produkter med støtte for eSIM, forteller han.

Og han fortsetter:

– Med eSIM kan du med et par tastetrykk enkelt laste ned et «digitalt» SIM-kort til det aktuelle produktet du ønsker å få på nett, få minutter senere er du oppkoblet og klar til å ta i bruk verdens raskeste mobilnett fra Telenor.

Eksempel på dette kan være produkter innen smarte bygg, skole- og helsesektoren og bilindustrien.

– Dette er bare starten. Det vil komme mange nye produkter som kan gjøre alt du ellers pleier å gjøre med en mobiltelefon der du tidligere måtte ha SIM-kort, som å sende meldinger, ringe ut og motta samtaler, eller være påkoblet nett, avslutter han.

Dette er eSIM:
  • Et lite SIM-kort som er innebygget i enheten når den kommer fra produsenten.

  • Du trenger ikke å bytte SIM-kort når du skifter operatør – alt skjer over internett!

  • Klokker, hodetelefoner og andre produkter med eSIM fungerer uavhengig av mobilen.

  • Telenor ble i 2017 verdens første eSIM-sertifiserte mobiloperatør.

  • I 2019 er Telenor første operatør i Norge som kan tilby eSIM på PC.