Digitalisering

Fem råd fra vårt personvernombud: - Slik beskytter du deg og dine data

Nordmenn er noen av verdens mest digitale borgere. De fleste av oss legger igjen hundrevis av digitale spor hver eneste dag. Norske myndigheter og ulike selskaper ønsker å bruke disse sporene til for eksempel å bremse spredningen av Covid-19 eller bedre tilpasse reklamebudskap i din strøm. Men du velger selv om du vil dele, eller ikke dele, denne innformasjonen.

Mobility Analytics

Vi kan stadig lese i avisene at personlig informasjon kommer på avveie. Nylig oppdaget NRK hvor enkelt det kan være å identifisere en person på bakgrunn av et datasett basert på lokasjonsdata. Dette var data fra 140 000 nordmenn som selskapet bak hevdet var anonymisert. Mange aktører er samvittighetsfulle og tar godt vare på din informasjon, men det finnes også mange useriøse aktører der ute.

Dette kan du gjøre for å beskytte deg og dine data:

1. Skaff deg oversikt og avslutt tjenester du ikke lenger bruker

Det kan alltid være greit å skaffe seg oversikt over alle steder man har laget seg en brukerkonto. Sjekk også om du har disse fortsatt og om de er regelmessig i bruk. Dette kan være kontoer i sosiale medier, nettbutikker, billettbestillingsløsninger, strømmetjenester og annet. En støtte her kan være nettleserloggen din eller innboksen din for e-poster. Alle brukerkontoer man ikke bruker regelmessig kan det lønne seg å slette, slik at man ender opp med et oversiktlig antall kontoer. Og god kontroll på brukernavn og passord. Hos flere nettbutikker kan man imidlertid også bestille varer som gjest, så du slipper å lage en egen brukerkonto.

2. Vær tilbakeholden med dataene dine, særlig når det kommer til lokasjon

Når du setter opp nye brukerkontoer bør du kun oppgi den informasjonen som er påkrevd for å opprette konto, og la være å gi mer informasjon om deg enn nødvendig. Tenk deg et skjema der adresse eller telefonnummer er valgfritt å oppgi, men anbefales? Ikke la deg friste til å gi bort disse dataene.

At man tenker seg om når det kommer til hvilken informasjon som virkelig er nødvendig å dele, er minst like viktig når det gjelder lokasjonsdata som sier noe om hvor du beveger deg. Når du laster ned en ny app er det ikke sjelden du blir spurt om du vil dele lokasjonsdata med denne appen. Det å dele lokasjonsdata med for eksempel en navigasjons-app er innlysende, men trenger andre apper virkelig å vite hvor du beveger deg? Du kan også alltid velge om denne appen aldri, bare ved bruk av appen eller alltid skal få lov til å spore hvor du beveger deg.

Takker du alltid ja til bruk av lokasjonsdata når du har lastet ned en app? Det er ikke for sent å snu. Alle vanlige mobiltelefoner (om du ikke kan gjøre det i appen selv), gir deg mulighet til å stille inn når du vil dele data og med hvilken app. Vanligvis finner du det under personverninnstillingene på din mobiltelefon, under valget stedstjenester. Ønsker du en konkret beskrivelse av hvordan du kan sjekke og endre lokasjonsinnstillingene på mobilen din, se artikkelen «Guide: Slik begrenser du sporing av din mobil» fra NRK beta. De har laget en flott oversikt over hvordan du deler færre posisjonsdata på Android og iPhone.

3. Tofaktorautentisering

Selvfølgelig er det ikke nødvendig å slutte å bruke alle de fine sosiale mediene man er så glad i. Men vi anbefaler å bruke litt tid på å aktivere tofaktorautentisering (2FA) på de viktige kontoene og enhetene dine. Da vil du etter at du har logget deg på med e-postadresse og passord i tillegg bli spurt om å legge inn en sikkerhetskode som du får tilsendt via SMS til mobilen din. Dette gir deg ekstra sikkerhet gjennom noen enkle grep. Vanligvis er det kun ett passord som står mellom deg og en som urettmessig ønsker å få tak i dataene dine. Med 2FA blir passordet alene ubrukelig og du får et ekstra lag med sikkerhet som inntrengerne må forbi.

Her finner du en liste over tjenester som tilbyr 2FA og som du kan bruke som en liten sjekkliste (listen er selvfølgelig ikke uttømmende):

· Whatsapp · Facebook · Instagram · Twitter · Apple (iCloud) · Amazon · Dropbox · Min Sky

· Google-accounts (Gmail, Drive, etc.) · Microsoft (Hotmail, Onedrive, etc.)

4. Surf på nettet – men inkognito

Visste du at du kan surfe på nettet inkognito? Hvis du surfer inkognito, som betyr å være anonym, vil nettleseren din kun lagre bokmerker og filer som har blitt lastet ned. Verken cookies, midlertidig data eller nettleserloggen vil legge igjen spor. Inkognito-funksjonen er et tilbud som du kan finne hos alle de vanligste nettleserne som Firefox, Chrome, Safari og Internet Explorer. Du finner det vanligvis under innstillingene for nettleseren din. Om du ikke finner det direkte ta en sjekk på nettet om hvordan du aktiverer inkognito funksjonen i din nettleser.

Incognito window
Slik fungerer inkognito nettsurfing

Når du går inkognito betyr dette at du kan surfe privat på nettet. Dette betyr at ingen andre, som bruker samme enhet, kan se aktiviteten din. Nedlastinger og bokmerker vil imidlertid bli lagret.

Nettleseren din vil ikke lagre følgende informasjon til senere:

- Nettleserloggen din

- Informasjonskapsler og nettstedsdata

- Informasjonen du legger inn i skjemaer

Aktiviteten din kan fremdeles være synlig for:

- Nettsteder du besøker

- Din arbeidsgiver eller skole

- Internettleverandøren din

5. Sosiale overraskelser

Ta en titt på personvern- eller markedsføringsinnstillingene for dine sosiale mediekanaler som Facebook, Instagram, Twitter og andre. Vi er sikre på at du vil bli overrasket. For å få best oversikt anbefaler vi deg å sjekke disse innstillingene via nettleseren på PC-en din fremfor å bruke appen. Facebook vil for eksempel vise deg hvilke firmaer som har kjørt markedsføring til deg via Facebook, og hvilke interesser de mener du har. Her kan du også velge om du ønsker å få personalisert markedsføring via Facebook eller ikke. Google tilbyr et privacy dashboard hvor du kan velge mellom mange forskjellige innstillinger, og ikke minst så kan du laste ned en rapport med all informasjon Google har om deg. Denne informasjonen inneholder alt fra hva du har søkt etter via Google, hva du har kjøpt på nettet, hvilke tjenester du har tatt i bruk, hvor du har vært og mye mer. Vi anbefaler deg å ta en titt!

Til slutt et siste tips, og noe som man selvfølgelig alltid burde gjøre: bruk flere passord og bytt regelmessig!