Pressemeldinger

Slik sikrer du deg best mot telefonsvindlere

Telefonsvindel er definitivt ikke et nytt fenomen, men metodene blir stadig mer sofistikerte. Telenors Norges sikkerhetsdirektør forklarer hva man kan gjøre for å unngå å bli lurt.

(Fornebu, 20. september 2019) Telefonsvindel er definitivt ikke et nytt fenomen, men metodene blir stadig mer sofistikerte. Telenors Norges sikkerhetsdirektør forklarer hva man kan gjøre for å unngå å bli lurt.

Hvert år sperrer Telenor Norge flere hundre tusen svindelanrop med sine sikkerhetstiltak, men det stopper dessverre ikke alt fordi trafikken ankommer Norge på flere måter som Telenor ikke har kontroll over.

Daglig får vi henvendelser fra kunder som varsler om mistenksomme opplevelser med telefonsamtaler, SMS og e-poster – fra folk som utgir seg for å være en annen. Dette kalles «spoofing», og er en av de vanligste svindelformene i dag.

– Det mangler definitivt ikke på oppfinnsomhet blant svindlere. For at virksomheten deres skal være lønnsom over tid, må de stadig tilpasse metodene sine, forteller Telenor Norges sikkerhetsdirektør, Hanne Tangen Nilsen. Det kan derfor være lurt å kjenne til de vanligste svindelformene som gjelder nå.

De tre vanligste svindelformene:

1. «Spoofing» - misbruk av norske numre
Mens vi etter hvert har blitt mer på vakt når det ringer fra ukjente, utenlandske numre, er terskelen vesentlig lavere når det gjelder numre som starter med +47.
I løpet av sommeren har sikkerhetsavdelingen i Telenor Norge registrert at svindlere har begynt å imitere norske numre, med både ni og ti siffer etter landskoden. I en hektisk hverdag legger du kanskje ikke merke til hvor mange sifre det er i nummeret. Det starter jo med +47, så da er det vel trygt å svare, tenker mange.

–Det koster ingenting å svare, men tapspotensialet ligger i hva som skjer etterpå. Da prøver svindlerne gjerne å tømme deg for personlige opplysninger og kortdetaljer, forklarer Tangen Nilsen.

Telenors råd: Hvis du oppdager at noen har misbrukt nummeret ditt – ta kontakt med din mobilleverandør så kan de ofte hjelpe deg ved å begrense misbruket. De aller fleste smarttelefonene kan i tillegg blokkere numre som er plagsomme eller uønsket. Hvis du ikke kjenner igjen det norske nummeret som ringer deg – bruk noen sekunder på å kikke på antall sifre før du svarer.


Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge forteller at det er mange måter å sikre seg mot stadige mer oppfinnsomme telefonsvindlere. Foto: Martin Fjellanger

2. «Microsoft-svindelen»
Dette er et klassisk eksempel på «phishing», hvor svindleren «fisker etter» dine personlige opplysninger. Ved å få tilgang til PC-en din prøver svindleren å få deg til å laste ned skadevare, betale for virusprogrammer du ikke trenger – og få tak i både kortnummer og innloggingsdetaljer til for eksempel nettbank.

Tangen Nilsen oppfordrer alle til å følge med: – Hvis du opplever eller mistenker svindelforsøk via anrop eller SMS, kan du melde ifra til din mobiloperatør. Hos Telenor Norge har vi mulighet til å blokkere uønskede, internasjonale anrop, før de sendes videre til norske mobilabonnementer.

Telenors råd: Verken Microsoft eller andre leverandører av operativsystemer vil kontakte deg for å be deg laste ned programmer eller oppgi sensitiv informasjon på denne måten. For å avsløre denne svindelmetoden, er derfor viktig at flest mulig kjenner til hvordan den fungerer. Kunnskap er det mest effektive forsvaret.

3. «Wangiri»
Har du noen gang blitt oppringt fra et ukjent utenlandsk telefonnummer som bare lar det ringe én eller et par ganger før det blir stille? Da kan du ha bli utsatt for en svindelform som kalles for «wangiri». Det er japansk og betyr at oppkallet avsluttes etter bare et ringesignal.

Poenget er at du ikke skal rekke å svare, men bli tilstrekkelig nysgjerrig til å ringe tilbake. Det er nemlig først når du ringer tilbake at svindelen starter – nummeret du ringer tilbake til er nemlig et internasjonalt høytakstnummer med høy minuttpris.

Telenors råd: Vær bevisst hvilke numre du ringer tilbake til. Kjenner du ikke igjen nummeret, eller ikke venter å få en samtale fra det aktuelle landet, bør du ikke ringe tilbake – uansett hvor nysgjerrig du er.


Sikkerhetsavdelingen i Telenor Norge har registrert at svindlere har begynt å imitere norske numre, med både ni og ti siffer etter landskoden.

Du kan ikke stoppe alle trusler selv
Telenor Norge tilbyr derfor en rekke sikkerhetstjenester som gjør den digitale hverdagen tryggere. En av disse er Sikker ID, en tjeneste som forebygger svindel og hjelper deg hvis du skulle bli utsatt for ID-tyveri. Du blir direkte varslet på mobilen hvis dine personopplysninger kommer på avveie, og får hjelp ved eventuelt misbruk.

Les mer om Sikker ID


For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Anders Krokan, fungerende kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge

Tlf: 952 09 037, e-post: anders.krokan@telenor.com eller ring pressetlf. på 800 80 900

Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse