Pressemeldinger

Miljøvernminister på mobiljakt med håndballjenter

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, Telenors Berit Svendsen og Vestby Håndballs 10-årslag gikk onsdag fra dør til dør i Vestby i Akershus for å samle inn brukte mobiltelefoner. «Brukt mobil - nye muligheter» er Norges største miljødugnad der klubbene får 35 kr per mobil. Onsdagens mobiljakt resulterte i 15 brukte telefoner og 525 kroner som skal brukes på cup i Danmark.

(Vestby, 28.08.2013): Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, Telenors administrerende direktør Berit Svendsen og Vestby Håndballs 10-årslag gikk onsdag fra dør til dør i Vestby i Akershus for å samle inn brukte mobiltelefoner. «Brukt mobil - nye muligheter» er Norges største miljødugnad som i tillegg gir penger i kassa til idretten.

Innsamlingen skjer i samarbeid med Telenor og Norges Idrettsforbund. De brukte mobiltelefonene leveres til gjenvinning via Telenor som betaler Vestby Håndballklubb og 700 andre idrettslag i Norge 35 kr per telefon, som går til utstyr og turer for klubbene.

- Nordmenn er blant verdens mest avanserte mobilbrukere. Vi har etter hvert store deler av livene våre på disse duppedittene. Men mobiltelefonene inneholder også miljøgifter. Vi har dermed et stort ansvar for å sørge for forsvarlig resirkulering og gjenbruk av våre gamle mobiler. Når vi i tillegg kan bruke over 90 prosent av en gammel telefon i produksjonen av nye telefoner, er det en vinn-vinn- situasjon både for miljøet og for klubbene, sier Telenor Norges administrerende direktør Berit Svendsen.

Åtte millioner brukte mobiltelefoner i skuffer og skap

Dette er musikk i miljøvernministerens ører. Tidligere i august la Bård Vegar Solhjell (SV) frem den nye avfallsstrategien «Fra avfall til ressurs». Strategien fokuserer nettopp på hvordan vi bedre kan sørge for at ressurser i avfallet vårt gjenbrukes eller omdannes til råvarer. Miljøverndepartementet har støttet Telenors innsamlingskampanje fra dag én, fordi kampanjen er et godt eksempel på hvordan miljøproblemer kan bli miljøløsninger, i følge ministeren.

-Vi har en god returordning for elektrisk og elektronisk avfall i Norge, men innsamlingen av småelektronikk er for dårlig, Jeg setter derfor stor pris på initiativet til Telenor, og innsatsen fra Vestby håndballklubb og andre for å øke innsamlingen av mobiltelefoner, sier han.  

Solhjell sier det er veldig viktig å fokusere på nettopp innsamling av mobiltelefoner fordi vi ikke er flinke nok til å levere små-elektronikk til gjenvinning.

-20.000 innsamlede mobiltelefoner, og forventning om å samle inn langt flere nå i høst, er det all grunn til å være stolt av. Innsamlingen sikrer at miljøgifter og farlige stoffer i telefonene blir forsvarlig tatt hånd om, og at metaller og andre stoffer blir gjenvunnet, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Vil på cup i Danmark  

Vestby Håndballklubb meldte seg på kampanjen i vår og har allerede samlet inn mange gamle mobiltelefoner. Onsdagens høstjakt resulterte i 15 brukte telefoner og dermed 525 kroner rett i klubbkassa.  Lagledere og spillere i «Jenter 03» bestemmer sammen hva pengene skal gå til. I år skal pengene brukes til å reise på cup til Fredrikstad, og kanskje til Danmark, sier Thomas Blomqvist, nestleder i klubben.

- De brukte mobiltelefonene i nabolaget er en viktig inntektskilde for hvert enkelt lag i klubben vår, og gjør at foreldrene betaler mindre egenandeler. Mange mobiler små, blir en stor å, så det er bare å åpne roteskuffen når vi ringer på, sier Blomqvist. 

Mer enn å kaste ball

Han forteller at 10-åringene setter stor pris på å være med på innsamlingen.

- De elsker å samle inn disse mobilene. Det er enkelt for dem å regne ut akkurat hvor mye penger de samler inn. Og så betyr det noe for dem at innsatsen deres gagner miljøet. Mottoet til klubben er nemlig «Mer enn å kaste ball», så en slik miljødugnad er det både gøy og viktig å være med på, sier han.

Fyller klubbkassene

Det er tredje året på rad at Telenor og Norges Idrettsforbund gjennomfører landets største miljødugnad, også kalt «Brukt mobil – nye muligheter». På tre år har 700 idrettslag landet over samlet inn over 350.000 gamle mobiler. Det betyr over 12,2 millioner kroner rett i klubbkassene.

– Dette er penger som lett får bein å gå på i klubbene. I tillegg er det en dugnad med tydelig miljøprofil. Det skaper ekstra engasjement hos innsamlerne, sier idrettspresident Børre Rognlien i Norges Idrettsforbund.  

-Så langt i 2013 har idrettslagene samlet inn 20.000 mobiler, målet for året er 200.000. Vi vet at det ligger nesten 8 millioner gamle mobiltelefoner og venter på våre idrettslag. Det er bare å grave de fram så de kan få nye liv, både som mobiltelefoner og i form av idrettsglede for barn og unge, sier Rognlien.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Elisabeth Helgesen, Telenor Norge, Tlf: 479 00 035

Ana Brodtkorb, Telenor Norge, Tlf: 902 09 832

Ellen Havåg Bjørlo, Telenor Norge, Tlf: 986 36 029

Thomas Blomqvist, Nestleder i Vestby Håndball, Tlf: 945 33 190

Vibeke Mohn Herberg, Miljøverndepartementet, Tlf: 936 34 974