Pressemeldinger

Annsofi synger ut mot mobbing

Artist Annsofi Pettersen fronter antimobbekampanjen Bruk Hue som i sin tiende sesong besøker flere skoler enn noensinne.

(Fornebu, 29. januar 2014): Artist Annsofi Pettersen ble deprimert og sykmeldt av den digitale mobbingen som fulgte X-Factor-suksessen Nå fronter hun antimobbekampanjen Bruk Hue som i sin tiende sesong besøker flere skoler enn noensinne.

Bruk Hue er Norges største antimobbekampanje for barn og unge. Telenor, Røde Kors v/ Kors på halsen, Medietilsynet og Barnevakten samarbeider om å bekjempe digital mobbing gjennom bevisstgjøring og kunnskap om temaet. Kampanjen er en landsdekkende skoleturné  går rett inn i unges netthverdag med konkrete eksempler og praktiske råd for å komme den digitale mobbingen til livs og legger grunnlaget for en forbedrer dialog mellom ungdom og voksne.

Ny ambassadør
Annsofi Pettersen er årets nye Bruk Hue-ambassadør. Hun ble for mange kjent da hun som 15-åring kom på 3.plass i X-Factor. Men den plutselige kjendistilværelsen var ikke bare positiv.  

- Å stå på scenen og synge var fantastisk, men det var tøft å komme tilbake til hotellrommet om kvelden og finne 50 nye hatmeldinger på mobilen. Jeg har jo ikke tykkere hud bare fordi jeg er musikalsk. Meldingene fikk meg til å føle at alle mislikte meg. Det endte med at jeg ble deprimert og sykmeldt fra skolen, forteller hun.

I dag er Annsofi tilbake på videregående skole og tilbake på scenen. Som Bruk Hue-ambassadør vil hun bruke sin stemme til å støtte andre mobbeofre og i sangen «Don’t slaughter me» gir hun mobberne klar beskjed:

- Det er så enkelt å sende stygge meldinger på mobil eller nett, men vær så snill, stopp, ikke gjør det. Jeg tror ikke dere vet hvor mye skade dere kan gjøre, men jeg har kjent det på kroppen. Si noe hyggelig i stedet, oppfordrer hun.

Rekorder med bismak
Så langt har over 450 skoler hatt besøk av Bruk Hue og nærmere 140 000 elever og 26 000 voksne har fått mer kunnskap om digital mobbing. I løpet av våren 2014 vil 58 skoler få besøk av turneen og det er ny rekord.

-Det er flott at stadig flere skoler ønsker besøk av oss, men å snakke om rekorder i antimobbearbeid har også en bismak. Etterspørselen etter Bruk Hue-foredragene viser at unge sliter med mobbing på nett og mobil. Etter ti sesonger på veien, skulle jeg ønske at vi snart var arbeidsledige. Samtidig viser utviklingen at både skole og foreldre tar tak i problemene, og det er svært viktig, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

Tok tak i mobbeproblem
Årets sesong sparkes i gang 29. januar på Bjørnholt skole på Søndre Nordstrand. Denne skolen har tidligere opplevd utfordringer knyttet til mobbing, men har sett gode resultater med målrettet og langsiktig arbeid for å sikre et godt elevmiljø.

- Vi synes det er kjempeflott å få være vertskap for åpningen av denne jubileumsturneen. Vi jobber hardt for å sikre et godt miljø på skolen, og vi syns det er veldig nyttig å få hjelp av Bruk Hue, sier rektor ved Bjørnholt skole, Petter Yttereng.

Mobbing fremdeles et problem
Etter ti sesonger på veien, har kampanjen vist gode resultater. Undersøkelser viser at 6 av 10 barn som har deltatt i Bruk Hue sier de har fått kunnskapen de trenger for å håndtere mobbing på nett og mobil. Allikevel er det mange barn og unge som lever med mobbing i hverdagen.  

- Antall barn og unge som opplever mobbing er for høyt, og vil alltid være det i en nullvisjon, sier prosjektleder i Medietilsynet Trygg Bruk, Arnfinn Eide.

Mobbingen opprører også generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid. Hun mener det er viktig at de som mobbes ikke blir stående alene med sine vonde følelser og tanker.

- Vi er i kontakt med mange av dem som sliter med mobbing, og vi ser hvor kort veien er til ensomhet og psykiske plager. Vi oppfordrer unge til å kontakte vårt samtaletilbud Kors på halsen, slik at vi kan trøste, inspirere og hjelpe. Jeg er takknemlig for at Annsofi står fram med sin mobbehistorie. Slik belyser hun et svært viktig, alvorlig og utbredt tema. Mobbing kan ramme alle, sier hun.

Det er ikke bare barn og unge Bruk Hue-kampanjen ønsker å hjelpe. Antall foreldre som møtte opp på foreldreforedragene i fjor var rekordhøyt. Dette viser at foreldre ønsker mer kunnskap om hvordan de kan hjelpe sine barn. Bruk Hue-partner Barnevakten mener nøkkelen ligger i god kommunikasjon mellom barn og voksne.

- Bruk Hue-turneen legger opp til at foreldrene skal lære det samme som barna i foredragene. Det gjør det lettere for foreldre å snakke med tenåringene sine om aktuelle problemstillinger i ettertid, sier daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Elisabeth Helgesen, leder for samfunnsansvar i Telenor, tlf. 479 00 035, eller e-post: elisabeth.helgesen@telenor.com

Røde Kors pressevakt, tlf. 948 72 999, eller e-post: media@redcross.no

Arnfinn Eide, prosjektleder for Medietilsynet, Trygg Bruk: arnfinn.eide@medietilsynet.no , tlf: 924 25 050

Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver i Barnevakten, tlf. 47474345, eller e-post: kjellaug@barnevakten.no

Se også www.brukhue.com for ytterligere informasjon.