Pressemeldinger

8 av 10 bekymrer seg for svindel når de handler på nett

Nordmenn elsker nettshopping. I en undersøkelse utført av Kantar TNS på vegne av Telenor, svarer hele 98 prosent av befolkningen at de handler på nett.. Men netthandel innebærer også en viss risiko. Samme undersøkelse viser at hele 8 av 10 er bekymret for svindel når de handler på nett.
En undersøkelse utført av Kantar TNS på vegne av Telenor, viser at hele 8 av 10 er bekymret for svindel når de handler på nett.

(Fornebu, 12. februar 2020) Nordmenn elsker nettshopping. I en undersøkelse utført av Kantar TNS på vegne av Telenor, svarer hele 98 prosent av befolkningen at de handler på nett. Men netthandel innebærer også en viss risiko. Samme undersøkelse viser at hele 8 av 10 er bekymret for svindel når de handler på nett.

– Når du handler på nett gir du fra deg sensitiv data. Det er ikke noe å frykte hvis du er tilkoblet en sikker linje, og handler hos en seriøs aktør. Dessverre finnes det mange ondsinnede aktører der ute, så du bør definitivt være oppmerksom, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.

Ifølge Det er lurt å ta noen forholdsregler før du gir fra deg sensitiv kortinformasjon, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge (Foto: Martin Fjellanger). 

Nærmere 1 av 3 kjenner noen som har blitt utsatt for kredittkort-svindel

Når nordmenn først betaler på nett, velger mange å oppgi kortinformasjon fremfor å få tilsendt faktura. Din kortinformasjon er det siste du vil skal komme på avveie. Likevel viser en undersøkelse fra Telenor at 29 prosent av befolkningen kjenner noen som har blitt utsatt for kredittkortsvindel.

– Dersom du er en flittig bruker av kredittkort, er du mer utsatt. Hvis du er så uheldig at din kortinformasjonen kommer på avveie, kan du havne i en svært uheldig situasjon. Du bør derfor gjøre det du kan for å holde kortinformasjonen din så trygg som mulig, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge.

Ifølge amerikanske FBI, finnes det omtrent 800 kriminelle internett-forum verden rundt. På det mørke nettet, eller det såkalte «dark web», selges lange lister med e-poster, passord og kredittkortinformasjon.

– Folk flest vet ikke hva som finnes på det mørke nettet. Derfor kan det også være vanskelig å vite om din informasjonen ligger ute tilgjengelig for salg. Telenor har derfor lansert en ny tjeneste som overvåker nettet for deg, sier Brown.

Du bør gjøre det du kan for å holde kortinformasjonen din så trygg som mulig, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge (Foto: Martin Fjellanger).

Saumfarer «the dark web»

I januar lanserte Telenor SAFE - et nytt sikkerhetsprodukt som skal gjøre det enklere å være trygg på nett. Produktet består av tre ulike sikkerhetsløsninger. En av disse er en ID-vakt tjenester som hjelper deg med å overvåke kortinformasjon og e-postadresser, og varsler deg hvis noen prøver å selge eller dele din informasjon på nett. 

– Som et av verdens mest digitale land opplever nordmenn stadig flere digitale trusler. Over tid har vi også sett at svindlere blir stadig mer kreative i fremgangsmåten, og blir vanskeligere å håndtere. Derfor har vi lansert et nytt sikkerhetsprodukt som gjør hverdagen både enklere og tryggere, sier Brown og legger til:

– SAFE beskytter også mobilen din, slik at du kan surfe trygt på usikre trådløse nettverk – i hele verden. Dersom du opplever at noen misbruker din personlige informasjon, får du både advokathjelp og økonomisk kompensasjon. Du får også hjelp til å fjerne bilder eller sensitiv informasjon på avveie.

Fire nyttige sikkerhetstips:

1. Ikke kast sensitiv informasjon i søpla

Kast aldri dokumenter med personnummer, kortinformasjon eller sensitive opplysninger i søpla uten å makulere eller rive i stykker informasjonen først.

2. Bruk aldri samme passord på flere tjenester

Lag sterke og unike passord for hver enkelt tjeneste. Da er det vanskelig for tyver å få tak i dine kontoer.

3. Gjør profilen din privat på sosiale medier

Begrens synligheten av bilder og innhold du poster i sosiale medier. Se hvordan
her.

4. Ikke del din innloggingsinformasjon med andre

Uavhengig om det er BankID eller andre innloggingsalternativer, din personlig informasjon er kun for deg selv. Du bør derfor unngå å dele dette med andre.

Dette er SAFE

  • SAFE er en tredelt tilleggstjeneste som kan kjøpes av alle over 18 år, uavhengig av om du har et mobil- eller bredbåndsabonnement hos Telenor eller ikke.
  • SAFE inkluderer tre produkter: SAFE WiFi, SAFE ID-vakt og SAFE ID-tyveriforsikring.
  • Gjennom denne totalpakken hjelper SAFE deg med å overvåke kortinformasjon og e-postadresser, og varsler deg hvis noen prøver å selge eller dele din informasjon på nett.
  • SAFE beskytter mobilen din, slik at du kan surfe trygt på usikre trådløse nettverk – i hele verden.
  • Dersom du opplever at noen misbruker din personlige informasjon, får du både advokathjelp og økonomisk kompensasjon. Du får også hjelp til å fjerne bilder eller sensitiv informasjon på avveie.
  • SAFE koster 129 kr/mnd.

Om Telenors spørreundersøkelse

  • Resultatene i spørreundersøkelsen er basert på 1075 intervju og er gjennomført av Kantar TNS.
  • Utvalget er representativt 15+ og resultatene kan ansees som representative for den norske befolkningen over 18 år.
  • Feltarbeidsperiode: 12-19 november 2019.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

David Fidjeland, kommunikasjonssjef i Telenor Norge.

Tlf: 93 46 72 24, e-post: david.fidjeland@telenor.com eller ring pressetlf. på 800 80 900.

Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse