Hvilken WiFi-hastighet kan man forvente?

Det er svært mange faktorer som kan påvirke det trådløse nettverket ditt. Her finner du informasjon om hva dette er og hvilke hastigheter du kan forvente å få på WiFi.

WiFi-ruter på en benk

Dette vil kunne påvirke din opplevde hastighet

  • Plassering: Hvor er ruteren plassert har stor betydning. Har du gjemt den inne i TV-benken eller bak sofaen vil det kunne ha stor betydning. Ruteren bør stå relativt høyt, fritt og hvis mulig sentralt i huset. Du kan lese mer om plassering her: Slik plasserer du WiFi-ruteren din.

  • Hvor god er WiFi-ruteren din? Vi anbefaler en ruter som støtter WiFi 5 eller nyere. Det er imidlertid ikke WiFi-standard alene som bestemmer ytelsen – en god WiFi 5-ruter kan levere et bedre resultat enn en dårlig WiFi 6-ruter.

  • Enheten du bruker: En moderne mobiltelefon får som regel bedre hastighet enn en eldre modell. Samme gjelder for bærbare pc-er.

  • Huskonstruksjon: Hva slags bolig du er i vil påvirke, spesielt om du ikke er i samme rom som ruteren. Hvis signalene må gå gjennom betong i vegger eller gulv, varmefolie eller vannbåren varme i gulv vil du oppleve mye reduksjon i hastighet.

  • WiFi-frekvens: WiFi-nett opererer i dag på to frekvenser: 2,4 og 5 GHz. Etter hvert vil også 6 GHz gjøre sitt inntog. Ytelsesforskjellen mellom 2,4 og 5 GHz vil i mange tilfeller være veldig stor. Selv under meget gode forhold, vil 2,4 GHz med den beste ruteren og de beste enhetene gjerne ikke levere noe mer enn litt over 100 Mbps. Det er imidlertid vanlig at det kan ligge godt under dette. For 5 GHz er det ikke uvanlig at WiFi-ytelsen kan være 5 ganger høyere enn for 2,4 GHz.

  • Nabonettverk vil kunne påvirke ytelsen for ditt WiFi-nettverk. For WiFi er det satt av noen få frekvensområder, og spesielt i boligblokker og rekkehusbebyggelse vil naboenes WiFi-nett kunne forstyrre. Her kan det være at man midt på dagen eller midt på natten har god WiFi-ytelse, mens den faller på ettermiddag og kveld når flere er hjemme og aktivt bruker WiFi-nettet sitt. I verste fall kan det også være naboer som benytter utstyr som er utenfor godkjenning eller er så lite effektive, at det blir ekstra mye forstyrrelser.

  • Annet utstyr: De frekvensene som benyttes av WiFi blir også brukt til andre ting. Trådløse telefoner og høyttalere, Bluetooth, smarthus-løsninger, babycall/babymonitor, mikrobølgeovner, radar og mer til. Dette vil i noen tilfeller kunne påvirke hastigheten.

Hva kan man forvente?

Med relativt god ruter, enheter som støtter nyere WiFi-teknologi og ved bruk av 5 GHz-båndet vil vi gjerne kunne si at 200 Mbps eller høyere regnes som et godt resultat. Under gunstige forhold og godt utstyr vil det kunne være over 500 Mbps.

Benyttes 2,4 GHz-båndet skal man i praksis få opptil 50 Mbps, spesielt hvis det er snakk om tett bebyggelse – eksempel boligblokk og rekkehus. Med andre ord – når det gjøres en hastighetstest av bredbåndet eller WiFi-nettet vil frekvensbåndet som benyttes være svært avgjørende.

Telenors nyeste ruter (og andre rutere på markedet) vil kunne flytte enheter mellom 2,4 og 5 GHz-båndet via det vi kaller «Smart WiFi».
Normalt sett vil pc-er, mobiler og annet som støtter 5 GHz være tilkoblet 5 GHz. Noen ganger blir de satt på 2,4 GHz-båndet, og årsaken til dette kan være at de har dårlig signalkvalitet eller at det er mye trafikk på 5 GHz-båndet.

For rutere som ikke har slik logikk, men som støtter både 2,4 og 5 GHz, er det egne nettverksnavn for de to frekvensene – f.eks. «Telenor1234» for 2,4 GHz-nettet og «Telenor1234-5GHz» for 5 GHz-nettet.

Mesh-nettverk tar ned topphastigheten

Mesh-løsninger har de siste årene gitt mange av oss WiFi-dekning i hele huset.

Et mesh WiFi-nett er ikke så ulikt det å bruke en WiFi-extender/repeater, men en viktig forskjell er at en mesh-løsning har en "smart kommunikasjon" med alle enhetene i nettverket, slik at mobiltelefoner, nettbrett og pc-er automatisk kobles til den mesh-enheten som gir best dekning der du befinner deg i huset eller leiligheten.

Bruk av mesh-nettverk er ikke helt uten bivirkninger.
Ved vanlig bruk vil man gjerne ikke merke noe til dette, men hvis du skal teste om du får full hastighet, vil mesh kunne gi visse begrensninger.

Eksempelvis vil det være at man ved WiFi-tilkobling direkte til ruteren får 300 Mbps hastighet, men hvis du er koblet til mesh-enhet/forsterker kan hastigheten halveres.
Dette er fordi trafikken først må gå via WiFi -› mesh-enheten -› din enhet (f.eks. PC eller mobil).

Dette vil i mange tilfeller gi en halvering av ytelsen – noen ganger mer, avhengig av hvor gode signalforhold mesh-enheten har med hovedruteren. Hvis mesh-enheten er tilkoblet med kabel til hovedruteren, vil man unngå denne ytelsesreduksjonen.

Wifi forsterker og ruter
Mesh-løsning med Telenors WiFi Ruter og forsterker

WiFi Repeater/Extender fra andre produsenter

Blant våre kunder ser vi relativt ofte at mange av de som sliter med dårlig WiFi-hastighet, har tatt i bruk en såkalt WiFi-repeater/extender. Dette er utstyr som i likhet med en mesh-løsning kan utvide rekkevidden, men uten den smarte styringslogikken man finner i mesh-løsninger. Det er ikke uvanlig at en WiFi-repeater/extender kun støtter 2,4 GHz-båndet, som begrenser maks hastighet du kan oppnå.

Når WiFi-repeateren/extenderen snakker med ruteren via 2,4 GHz og videre med enheten (din pc eller mobil) som er koblet til via 2,4 GHz, har man allerede fått en kraftig hastighetsreduksjon. Siden man ikke har en "Smart WiFi"-funksjon, er det selve pc'en eller mobiltelefonen som må velge å koble over til et bedre nettverk.

Dette skjer ikke alltid, og det kan da skje at du sitter ved siden av ruteren og måler dårlig hastighet, fordi du er koblet til WiFi-repeateren som står et stykke unna i stedet for ruteren i nærheten.

Mange setter også opp en ekstra ruter for å utvide dekningen i deler av huset. Denne vil gjerne ha kablet forbindelse til hovedruteren, men man kan fort risikere en del av de samme problemstillingene som med WiFi-repeater/extender – når man beveger en WiFi-tilkoblet enhet rundt i huset, eksempel mobil, forblir den tilkoblet WiFi-nettet som ikke lengre gir best signal.

Med andre ord: Ved testing av bredbåndsforbindelse og WiFi, vil WiFi-extender/repeater kunne gi en kraftig reduksjon i hastigheten du måler.