Galaxy Note9 er Samsungs kraftigste mobil hittil

Nye S Pen lar deg fjernstyre mobilen.
Samsung Galaxy Note9
Utgått produkt

Denne mobilen ble lansert i 2018 og er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny Galaxy? Her finner du din nye mobil

Samsung Galaxy Note9 er det siste tilskuddet i Note-serien. Vi kan med glede meddele at den lever opp til forventningene.

Dette er, som med tidligere Note-mobiler, en stor telefon. Og under det lekre designet, skjuler det seg enorm kraft.

Samtidig som at Galaxy Note9 har med det beste fra Galaxy S9 og S9+, er den også merkbart forbedret. Det gjelder spesielt den nye S Pen-en.

Galaxy Note9

Kraftige specs

Note9 er litt bredere enn forgjengeren, samtidig som den også er litt lavere. Skjermen er dog 6,4 tommer sammenlignet med 6,3 på Note8. Skjermen er ikke like avrundet som hos S9 og S9+, dette for å gi den en mer notatblokk-aktig følelse.

Nye note9 har selvfølgelig Samsungs sylskarpe Super AMOLED-skjerm, kommer med innebygde høyttalere finjustert av AKG og et batteri på 4000 mAh, det største noensinne i en Samsung-telefon. Note8 hadde kun 3300 mAh, noe som betyr 21 prosent større batterikapasitet.

Standardutgaven har 6 GB RAM og 128 GB lagringsplass, mens den sprekeste versjonen kommer med 8 GB RAM og hele 512 GB lagringsplass.

Begge utgavene har plass til et microSD-kort på opptil 512 GB. Det betyr at du kan få en Note9 med absurde en terabyte lagringsplass!

Penn med blåtann

Note-mobilene har alltid vært tett knyttet til digitale penner, men S Pen-konseptet er kraftig forbedret i Note9.

Pennen sitter i et eget rom nederst til høyre på telefonen. Med enkelt klikk på undersiden, spretter den ut og er klar til bruk.

Nytt av året er at pennen har Bluetooth-tilkobling og kan brukes som fjernkontroll med rundt ti meters rekkevidde. Den har ikke et vanlig batteri, men en kondensator som lades opp lynkjapt når pennen er plassert i telefonen.

Når vi sier «lynkjapt», så mener vi det også – oppladingen tar kun 40 sekunder! Fullt oppladet holder S Pen i omtrent 30 minutter eller 200 klikk.

Skal du bruke Note9 til presentasjoner eller til å tegne med, kan du altså bli nødt til å måtte lade opp pennen. Dette bør ikke være noe problem. Du finner alltids en anledning til å smyge pennen inn i mobilen, og 40 sekunder går rimelig kjapt.

I likhet med Note9, er også S Pen vanntett (IP68). Den sorte modellen har en tilhørende stort penn, mens en lekker gul penn følger med den blå Note9. Knappen på toppen av pennen har ingen funksjon utover å få pennen ut av mobilen – men den gir en deilig følelse av å sitte med en tradisjonell trykkpenn.

Galaxy Note9
S Pen er koblet til Note9 med Bluetooth. Den holder i rundt 30 minutter – og lades opp på 40 sekunder!

Mange fjernstyrte muligheter

Det er dog knappen som sitter på midten av pennen som styrer showet. Som fjernkontroll er S Pen overraskende allsidig. Det blir spennende å se hvilke funksjonaliteter Samsung og tredjepartsutviklere pønsker ut i tiden fremover, men den fungerer veldig godt med de grunnleggende appene.

Skal du for eksempel ha en bildefremvisning, trykker du én gang for å gå til neste bilde, to ganger for å gå tilbake.

Når du skrur på Note9 for første gang, er pennen bundet til kameraet. Du trykker og holder på knappen for å åpne kameraet, klikker én gang for å ta et bilde eller klikk to ganger for å bytte mellom front– og hovedkameraet. Du kan altså ta kjappe bilder, uten å måtte låse opp mobilen eller sette fra deg mobilen og ta bilder med fjernkontrollen.

Fjernstyringen kan bindes til andre programmer og bør fungere fint med populære apper som Spotify og Snapchat.

Svært trykkfølsom

En svært nyttig funksjon er at du kan ta notater uten å låse opp skjermen. Det er bare å ta ut pennen og notere rett på skjermen. Du kan skrive opptil 100 sider med skjermlåsen på, og du kan også feste et notat til låseskjermen.

Da har du handlelista «klistret» på skjermen, og kan legge til det du har glemt, uten å åpne telefonen.

Ifølge Samsung har S Pen en trykksensitivitet på 4096 – det vil si at den registerer 4096 forskjellige trykknivåer. Vi rakk ikke å teste dette grundig, men da vi tegnet så vi svært raskt hvordan ulikt trykk ga utslag på skjermen. Tykkelsen på 0,7 mm gir også en herlig følelse av bruke en tradisjonell penn.

Samsung har også gitt pennen nye funksjoner på telefonen. Du kan for eksempel tegne oppå et bilde som du fjerner etterpå – litt som å tegne på et bakepapir du har lagt over et bilde. Du kan også tegne og tilpasse AR-emojiene dine.

S9-kamera er blitt smartere

Kameraet imponerte oss da vi testet Galaxy S9 og S9+, og Samsung har utstyrt Note9 med det samme gode kameraet. Det vil si to separate objektiver, det ene med variabel blender helt ned til f/1.5, det andre med fast blender på f/2.4.

En annen viktig nyhet er at Note9 kommer med et AI-basert fotoprogram. Der tok noen av konkurrentene innersvingen på Samsung da de siste toppmodellene ble lansert. Spesielt Huawei P20 Pro imponerte på dette området.

Det har Samsung nå gjort noe med. I likhet med P20 Pro, gjenkjenner kamera-appen i Note9 ulike «scener», for eksempel om du tar bilde om natten, i solnedgang, av mat eller tekst. Deretter justerer den innstillingene for å gjøre bildet så bra som mulig. Den kunstige intelligensen hjelper til med å håndtere mørke omgivelser og dempe støy.

Du kan også skru på «Flaw detection». Da registerer programmet hvis noen blunker i det bildet tas, om du er urolig på hånden, om det er for nye motlys eller linsa er grisete, og gir deg tilbakemelding på hva du kan gjøre for å få et bedre bilde.

Huawei har fått mye ros for sin kamerafunksjonalitet, og det blir svært spennende å se hvordan Note9 kommer ut i grundigere tester. Vi opplevde i hvert fall at mobilen ga oss god hjelp med å få frem detaljer i bildene våre.

Galaxy Note9
Uten AI-funksjonen kan bildene bli mørke, selv midt på dagen ...
Galaxy Note9
... Men med AI får du hjelp til å få frem farger, selv under utfordrende lysforhold.

Fortsatt sterke på tilbehør

Det er åpenbart at Note9 skal være et verktøy for de som holder presentasjoner, og du får kjøpt DeX-kabler for å koble mobilen direkte til en annen skjerm. DeX er løsningen for å få et Windows-lignende utseende på skjermen, og tidligere trengte du en liten ladestasjon for å få brukt denne funksjonen. Nå holder det med en enkel utgang til HDMI.

Når du kobler til Note9 til en skjerm, vil du også kunne bruke mobilen som en pekeplate eller tegnebrett for S Pen.

Samsung har lenge satset på trådløs lading, og fortsetter med det, også til Note9. Blant annet kommer en DeX-krybbe for hurtiglading, som også har en ekstra matte for samtidig lading av en annen telefon eller smartklokke.

De populære (og smarte) Hyperknit-dekslene, som føles som en moderne joggesko, kommer også til Note9.

Samsung Galaxy Note9 er tilgjengelig i fargene Midnight Black og Ocean Blue. Sistnevnte kommer altså med en stilig gul penn.