YouTube-stjerne ut mot nettmobbing

− Det å si i fra om mobbing er så viktig at det må trumfe at det er skummelt, sier Youtube-stjernen Preben T. Fjell.

Preben T. Fjell "Prebz" holder opp hånda med påtegnet Bruk Hue logo

Høst 2017

Preben er tilbake i hjemkommunen Fjell hvor hans tidligere lærere har invitert ham til å delta i konferansen «Saman mot mobbing».

− Jeg har aldri holdt et slikt foredrag før. Om mobbing. For så mange unger. Jeg pleier jo å gjøre dette sammen med Dennis, og da er det gjerne han som fører ordet, så det er litt ekstra press på meg nå. Men jeg synes temaet mobbing er så viktig å snakke om, fordi det er snakking som skal til for å bli kvitt det. Vi trenger informasjon om hvordan vi kan si i fra, hvordan vi kan bygge mot til å tørre å si i fra, forteller han.

Nervøs Prebz

Preben er sammen med makker Dennis kjent for sin kanal Prebz og Dennis som har nesten 200.000 følgere og er Norges største norsktalende Youtube-kanal. Men her sitter han med medbrakt matboks og er nervøs. Kanskje ikke så rart, han skal snakke til over 1.100 11- og 12-åringer. De kommer fra kommunene Fjell, Sund og Øygarden, til Sotra Arena for å diskutere digital mobbing. De har nettopp hørt antimobbeforedraget Bruk Hue, og straks er det Prebens tur.

Høsten 2016 støttet Prebz og Dennis Bruk Hue ved at de oppfordret følgerne sine å roaste dem. Her kan du se hva som skjedde:

Vondt å være vitne

Er det mye mobbing på kanalen deres?

− Vi får tusenvis av spørsmål, men jeg tror bare vi har opplevd en ubehagelig kommentar. Og den gikk på at de ikke likte en video. Ikke noe verre enn det. Folk er snille med oss, og de er snille med hverandre. De bruker faktisk hue, forklarer han.

Har du blitt mobbet selv?

− Jeg følte det kanskje litt på videregående. Jeg vet ikke om det var regelrett mobbing eller om jeg bare følte meg alene. I russetiden kom jeg alltid med på festene i siste liten, fordi jeg maste meg med. Men jeg endte jo alltid bare opp med å bare stå der alene. Jeg hadde litt angst fra før, så det er litt vanskelig å si om det var mobbing. Jeg følte vel aldri at jeg ble direkte mobba, sier han.

Har du vært vitne til at andre er blitt mobbet?

- Jeg tror ikke jeg har vært direkte vitne til en mobbesituasjon, men jeg har en følelse av at jeg kunne gjort mer for at personer rundt meg hadde det bedre. Det er en kjip følelse. Akkurat det vil jeg at barn og unge der ute skal få vite, at det gjør vondt å ikke gjøre noe. Husk det, sier han.

Voksne må oppføre seg

Selv om Prebz og Dennis sin målgruppe er barn og unge, er Preben tydelig på at foreldre og andre voksne må ta tydeligere roller i barns liv på nett.

− Jeg skjønner at vår netthverdag kan virke overveldende for foreldre, men foreldre kan ikke si «det der skjønner jeg ikke noe av». Jeg synes det er så kjedelig når voksne sier det! Husk at dersom du som voksen ikke forstår det, betyr det ikke at problemet går bort, det får bare lenger tid til å vokse. Da går det bare mer ut over barnet, sier han.

Han er ikke redd for å fortelle voksne hvordan de skal oppføre seg på nett.

− Jeg ser voksne på nett som hetser innvandrere, de er hatefulle, de skaper negativitet, de henger ut personer, og det ender jo opp med å være mobbing. Ofte tenker jeg at her er det jo voksne som trenger å lære av barn og unge, de er ofte bedre forbilder på nett enn voksne, sier han.

Se hvordan tusenvis av barn reagerer når Preben er overraskelsen!

Hvordan var det å stå på scenen?

− Det var veldig gøy. Kjempegøy!!

Hvor lenge tror du at du pratet?

− 3-4 minutter?

Hehe, det var mer 12-13.

− Hæ??! Jeg hadde det fantastisk!! Dette vil jeg gjøre igjen!