Pressemeldinger

VM-spenning ga mobilrekord

VMs siste kamp utløste tidenes surfing blant fotball-interesserte nordmenn. Da seiersberusede tyskere løftet VM-trofeet, hadde det allerede blitt satt ny rekord i datatrafikk i Telenors mobilnett.

(Fornebu, 14. juli 2014) VMs siste kamp utløste tidenes surfing blant fotball-interesserte nordmenn. Da seiersberusede tyskere løftet VM-trofeet, hadde fotballfesten allerede gitt ny rekord i datatrafikk i Telenors mobilnett. 

Neglebitende nordmenn brukte mobilen og nettbrettet som aldri før under VM-finalen mellom Tyskland og Argentina. I gjennomsnitt ble det avviklet 21 Gbps i timen fra kl. 22.00-23.00. Dette er 75 prosent mer trafikk enn en vanlig dag, og det høyeste Telenor noen gang har målt.

– Dette er en historisk milepæl for nordmenns bruk av datatrafikk, men ikke overraskende. Vi har sagt lenge at nordmenn er i verdenstoppen på bruk av strømming, chat, surfing og andre datadrivende tjenester. I Norge får vi rett og slett ikke nok av mobilen og de mulighetene den gir, kommenterer Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor Norge.

Gjennom toppkampene i VM har 4G-trafikken ligget på over 40 prosent, selv om vi nå er godt inni fellesferien og folket har spredd seg rundt i det ganske land.

Strømme-trenden øker
– Mange vil mene at gårsdagens finale var den beste og mest intense kampen i VM. Det er klart at mange vil få med seg en slik begivenhet selv om folk er på farten og ikke nødvendigvis sitter hjemme i stua. Dette er en god indikasjon på at 4G-dekningen nå begynner å bli meget god over hele Norge, og det er første gang en så stor del av datatrafikken går over det nye 4G-nettet, sier Moen.

Det er imidlertid ikke første gangen en spennende sportsbegivenhet sender datatrafikken til himmels. Forrige rekord ble satt under OL i Sotsji i februar da Norge tok gull under lagsprint for kvinner og skiskyting-stafett.

– Telenor registrerte under sjakk-VM i fjor og OL i vinter at nordmenn i økende grad ser TV via mobilen og nettbrettet. Andelen daglig TV- og videostrømming økte fra 33 prosent til 45 prosent under OL, og som antatt så vi en liknende trend under VM.

Straffedrama på andreplass
– Trafikken under VM-finalen var 15 prosent høyere enn under rekorden fra OL. I løpet av timene VM-finalen varte ble det overført 26 TB (TeraByte) data. Det tilsvarer 650.000 minutter strømming av video, sier Moen.  

Kampen som genererte nest mest trafikk under VM, var kvartfinalen Nederland-Costa Rica (som Nederland avgjorde på straffesparkkonkurranse), mens bronsefinalen Brasil-Nederland ga tredje mest trafikk målt etter datatrafikk (se vedlagt grafikk).

Fakta
• De siste to årene har databruken i mobilnettet økt med hele 68 prosent, og trafikken på 4G-nettet har økt med 900 prosent det siste året.

• Telenor bygger ut 4G i fullt tempo og har nå over 70 prosents befolkningsdekning. Med hastigheter på opptil 40 Mbit/s er man garantert hakkefrie nettsendinger på mobilen, PC eller nettbrettet.