Pressemeldinger

Bredbåndsbarometeret: Videostrømming løfter bredbåndstrafikken

60 prosent av all bredbåndskapasitet går til strømming av film, sport eller TV-serier, og Netflix alene står for 20 prosent av trafikken i Telenors bredbåndsnett. Siden i fjor har Telenor sett en økning i bredbåndstrafikken på 52 prosent.

(Fornebu, 22. september 2014) 60 prosent av all bredbåndskapasitet går til strømming av film, sport eller TV-serier, og Netflix alene står for 20 prosent av trafikken i Telenors bredbåndsnett. Siden i fjor har Telenor sett en økning i bredbåndstrafikken på 52 prosent.

For første gang offentliggjør Telenor tall på bredbåndstrafikken i fastnettet. Aldri tidligere har strømming av video utgjort en så høy andel av den totale trafikken.

– Vi bruker Internett som en underholdningstjeneste på linje med TV-en. Med inntoget til tjenester som Netflix, YouTube, TV 2 Sumo, NRKs nett-TV og andre strømmeleverandører, har TV på Internett virkelig tatt av, sier Snorre Corneliussen, Telenors bredbåndsekspert.

Unge ser på andre som spiller
Han følger nøye med på utviklingen i nordmenns nettvaner, og sier at vi i økende grad bruker Internett til å konsumere videoinnhold, godt hjulpet av enkel tilgang via ulike enheter som nettbrett, smarttelefon og utstyr som Apple-TV, spillkonsoller, dekodere og Smart-TV.

– 60 prosent av trafikken utgjør nordmenns konsum av video. I tillegg er det verdt å merke seg at direktesendte overføringer av videospill nå utgjør to prosent av nettrafikken. Dette er et nytt fenomen som er populært hos spillgenerasjonen, sier Corneliussen.

TV-en blir mobil
TV-vanene endrer seg også med økende tilgang til skjermer i alle størrelser.

– Vi ser at nordmenn i økende grad flytter den tradisjonelle TV-tittingen over på ulike skjermer. Canal Digital Kabel lanserer en iPad-løsning som gjør at du kan se innholdet fra fjernsynspakken din på nettbrettet. TV-tilbyderne endrer seg i takt med den nye trenden. Resultatet er at TV-opplevelsen som før var en leirbålsaktivitet har blitt mye mer mobil og tilpasset folks liv, sier Corneliussen.

Stor etterspørsel
– Telenor er godt forberedt på den økte etterspørselen etter video på nett. Vi har kraftig oppgradert bredbåndsnettet, og klarer dermed å håndtere de store trafikkmengdene som genereres av videotjenester, sier Corneliussen.
 
Telenor registrerer også at søndag kveld er tidspunktet nordmenn er mest aktive på Internett. Søndager genererer opptil 30 prosent mer bredbåndstrafikk enn på en hverdag. 

Ha orden på utstyret
Å strømme video i høy kvalitet krever imidlertid mer av bredbåndet ditt hjemme. Telenor opplever stor etterspørsel fra kunder som ønsker seg høyhastighets bredbånd for å kunne strømme fra sine favoritt TV-leverandører.

– Er dere to eller flere hjemme som bruker Internett samtidig, må du huske på at dere deler båndbredden mellom dere. Hvis en familie på fire skal strømme samtidig, bør du ha en linje som gir en hastighet på 20 Mbit/s. Cirka 40 prosent av våre kunder har mulighet til hastigheter over 20 Mbit/s, sier Corneliussen. 

Pass på at du har utstyr som ikke forringer surfeopplevelsen. Bruker du en ruter som sender ut trådløse signaler (Wifi), er det viktig at du har en nyere ruter som støtter høye hastigheter.

– Det er alltid viktig å ha en god ruter for å få hastigheten du har bestilt fra din leverandør. Rutere som er fire-fem år gamle, støtter sjelden hastigheter over 10 Mbit, forklarer Corneliussen.

Andre forhold som bremser farten, er at naboen din er på samme «slot», det vil si plassering i nettverket, som deg.

– Det er viktig at du med jevne mellomrom restarter eller kjører «refresh» i innstillinger for ruteren din. Da vil den automatisk finne en ledig slot og surfeopplevelsen blir bedre.  Å trekke ut strømkontakten for å starte ruteren på nytt er ikke å anbefale, da innstillinger og informasjon som er lagret kan gå tapt, forklarer Corneliussen. 

Fakta:
• Siden i fjor har trafikken i Telenors bredbåndsnett gått opp med 52 prosent. 
• 60 prosent av trafikken utgjør video. Netflix står for 20 prosent av trafikken, mens YouTube tar opp 12 prosent av trafikken.
• Cirka 40 prosent er ordinær surfing, bruk av sosiale medier, nyheter og søk.
• To prosent av trafikken i Telenors nett er direktesendt overføring av videospill