Pressemeldinger

Vi klamrer oss til den gamle mobiltelefonen

Unge er mindre villig til å resirkulere sin gamle mobiltelefon enn eldre. – Her har vi en miljøutfordring, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

(Fornebu, 2. juni 2016) Unge er mindre villig til å resirkulere sin gamle mobiltelefon enn eldre. – Her har vi en miljøutfordring, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

En fersk undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Telenor viser at det er store forskjeller på yngre og eldre sin vilje til å resirkulere gamle mobiltelefoner. Hele 75 prosent av de under 35 år har mobiler de ikke bruker, mot 66 prosent av dem over 55 år. Av disse beholder nær åtte av ti i den yngre generasjonen sin mobiltelefon som en reserveløsning, mot fire av ti eldre.

- Jeg kan forstå at mange beholder telefonen som en reserveløsning. Men vi ser dessverre at én reservetelefon fort blir til to eller tre i den takten teknologien utvikler seg, sier Svendsen.

4 av 10 unge gidder ikke å resirkulere
I undersøkelsen svarer også 37 prosent av de yngre at de ikke kvitter seg med sin gamle telefon fordi de ikke gidder, mot 21 prosent av de over 55 år.

- Dette synes jeg er synd. Gamle mobiltelefoner utgjør potensielle ressurser på flere måter. Over 90 prosent av en mobil kan gjenvinnes. Du kan også være sikker på at din gamle mobil, enten den fungerer eller ikke, vil få nytt liv dersom du resirkulerer, sier Svendsen.

Barn og unge i Idretts-Norge er blant dem som kan nyte godt av at det ligger gamle, ubrukte mobiltelefoner i norske hjem. I april hadde en av Norges største miljøkampanjer «Brukt mobil – nye muligheter» oppstart.

– Her er det gull å hente for idrettslag som trenger gode dugnadsinntekter da vi vet at flere millioner gamle mobiltelefoner aldri finner veien ut av roteskuffen, sier Svendsen.

Søndag er verdens miljødag. Svendsen vil selv gå igjennom skuffer og skap hjemme på leting etter elektronisk avfall, hun håper flere vil gjøre det samme.

- Jeg oppfordrer alle, og unge spesielt, til å resirkulere og forvalte ressursene våre på best mulig måte, sier hun.

Millioner til idretten
Siden 2009 har Telenor og Norges idrettsforbund sammen med hundrevis av idrettslag samlet inn og resirkulert over 600.000 mobiltelefoner, dette har generert nær 20 millioner kroner til idretten.

- I sommer og utover høsten vil flere hundre idrettslag gjennomføre dør til dør-aksjoner og samle inn brukte mobiler til inntekt for sine klubbkasser. Hvis du er blant dem som sitter på en eller flere gamle telefoner som ikke gjør nytte for seg lenger - har du nå en gylden mulighet til både å spare miljøet og støtte ditt lokale idrettslag, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Per telefon får idrettslagene utbetalt 30 kroner uavhengig telefonens tilstand. I 2015 samlet lagene i gjennomsnitt inn 181 telefoner hver, og fikk utbetalt i snitt 5430 kroner.

Ønsker flere idrettslag
Siden april har nær 400 idrettslag registrert seg for å bli med i mobilreturkampanjen. Miljøambassadør Kjetil Jansrud oppfordrer flere til å bli med før påmeldingsfristen går ut 20.juni. 

- Det er moro å se at så mange har lyst til å delta. Vi har lagt lista høyt i år og håper at ennå flere idrettslag vil ta i et tak og bli med på Norges største miljødugnad. Alle lag som samler inn over 350 mobiler er med i trekningen av 10.000 kroner, sier han.

Meld på ditt lag her:

Fakta

Undersøkelsen er utført av Norstat på vegne av Telenor
Respondenter: 755