Pressemeldinger

Unngå at kafébesøket blir et mareritt

For mange er det helt naturlig å koble seg til åpne nettverk på kafé, hotell eller andre offentlige steder. De færreste tenker over sikkerhetsrisikoen de utsetter seg for. Telenor anbefaler at du bruker 4G fremfor å koble deg til trådløse nett på offentlige steder.
Hvis du ønsker å være sikker når du surfer på nettet i offentlighet, bør du bruke mobildata via 4G-nettet og holde deg unna de trådløse nettene

(Fornebu, 17. oktober 2019) For mange er det helt naturlig å koble seg til åpne nettverk på kafé, hotell eller andre offentlige steder. De færreste tenker over sikkerhetsrisikoen de utsetter seg for. Telenor anbefaler at du bruker 4G fremfor å koble deg til trådløse nett på offentlige steder.

De fleste av oss har gjort det. Satt oss ned på kafé og søkt opp gratis nettverk. De færreste er klar over at dette faktisk er ganske risikabelt. Gjennom åpne nettverk er det relativt enkelt for hackere å få tilgang til mobilen din og til brukernavn og passord. Dette kan igjen brukes til å påføre deg stor skade.

– Risikoen med et åpent trådløst nettverk er at du aldri vet hvem som er koblet til, og i verste fall avlytter kommunikasjonen din. Du risikerer at kontakt med venner, jobb, bank og andre kan bli avlyttet på ukjente trådløse nett, sier sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen i Telenor Norge.

– Om du sitter på en kafé eller en flyplass der det er mange mennesker, er det alltid en viss fare for at noen kan «kuppe» det trådløse nettet og få tilgang til mobiltelefonen eller datamaskinen din, forsetter Tangen Nilsen.

Du må være bevisst farene ved å logge på åpne, trådløse nettverk, sier sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen. Foto: Martin Fjellanger

Hun får støtte av sikkerhetsekspert og daglig leder i Aeger Group, Jahn-Helge Flesvik, som har jobbet med sikkerhet på taktisk og strategisk nivå i Forsvaret i mer enn 20 år.

Får full tilgang til alt

Det er heller ikke gitt at du er trygg dersom du kobler deg til nettverk på hotell. Eller, som det kan vise seg, det du tror er det offisielle hotellnettet.

– Det er ikke uvanlig at noen setter opp falske såkalte hotspots i eller rundt hotellet, med samme navn som hotellet. Mange risikerer å koble seg på dette i stedet for det ekte nettet. Der er også mulig å sette opp utstyr som «jammer» hotellnettet, slik at folk kobler seg til ditt falske nett i stedet for det ekte, sier Flesvik.

En hacker kan med svært enkle grep få tilgang til alt du har på maskinen eller mobilen din om du surfer på et åpent nett, eller kobler deg til et slikt «falskt nett».

– Dette foregår i veldig stort omfang. Straks en hacker har oppnådd en forbindelse til en telefon eller datamaskin, er det i de fleste tilfeller fritt fram til all mulig sensitiv informasjon, forklarer Flesvik.

Kafébesøket kan fort bli et mareritt dersom du surfer på usikrede nett.

Bruk mobildata

– Hvis du ønsker å være sikker når du surfer på nettet i offentlighet, bør du bruke mobildata via 4G-nettet og holde deg unna de trådløse nettene. Det er det tryggeste, avslutter Jahn-Helge Flesvik.

Tips til deg som skal bruke offentlig Wi-Fi

1. Slå av «automatisk påkobling»

Mobiler søker kontinuerlig etter åpne nettverk, men har dessverre ingen kritisk sans. Sørg for at den spør deg om tillatelse før den kobler seg på et nettverk.

2. Unngå å legge igjen sensitiv informasjon

Her er det føre var-prinsippet som gjelder. Unngå å bruke nettbank og andre sensitive websider. Ikke legg igjen kredittkortnummer og annen info.

3. Ha oppdatert programvare

Sørg for at operativsystemet på mobilen din er oppdatert. Det samme gjelder sikkerhetsprogrammer, brannmur og antivirus.

4. Vær oppmerksom

Sjekk at påloggingssiden til det trådløse nettverket er kryptert, se etter hengelåssymbolet når du besøker nettbanken. Om noe ikke virker helt riktig, er det som regel heller ikke det.

Telenor har innebygd Nettvern

Som Telenor-kunde surfer du litt tryggere. Da har du Nettvern innebygget. Med Nettvern blir du stoppet hvis du er i ferd med å gå inn på en side som inneholder virus, svindelforsøk eller annen skadelig programvare. Merk at Nettvern kun fungerer hvis du er koblet til Telenor-nett, slik som mobilnettet ditt.