Pressemeldinger

Telenor godt forberedt på «Urd»

Ekstremværet "Urd" er ventet å treffe kysten av Sør-Norge mandag kveld. Telenor har iverksatt flere tiltak for å redusere kundekonsekvenser av eventuelle utfall og feil som kan oppstå.
Alt-tekst

(Fornebu, 25. desember 2016) Ekstremværet "Urd" er ventet å treffe kysten av Sør-Norge mandag kveld. Telenor har iverksatt flere tiltak for å redusere kundekonsekvenser av eventuelle utfall og feil som kan oppstå. Her er rådene du bør følge hvis du blir uten mobil- eller fasttelefon. 

Det er ventet at kraftig vind vil treffe kysten av Sør-Norge mandag kveld og natt til tirsdag.
- Vi er forberedt på at uværet kan påvirke og skade våre installasjoner, og har derfor ekstra beredskap både hos oss selv og entreprenørene våre, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

Gjennomgår beredskapsplaner
Alle driftsmiljøer i Telenor har gjennomgått sine beredskaps- og vaktplaner med sikte på å kunne håndtere ekstraordinære situasjoner. Entreprenørene er også varslet om økt beredskap for håndtere eventuelle feilsituasjoner.

- Når vi ser at denne type ekstremvær er på vei, har vi gode rutiner for å sjekke alle beredskapslagre for reservedeler og klargjøre for eventuell beredskap, sier Amundsen.

Han ber folk være forberedt på at det kraftige uværet vil kunne slå ut strøm- og teleinstallasjoner. 
- Folk må også være forberedt på at eventuelt rettearbeid vil kunne ta tid, da sikkerheten til folk og entreprenører alltid vil ha høyeste prioritet.

Strømbrudd gir mobilutfall
Telenor holder også løpende kontakt med kraftselskapene. Ofte er det strømbrudd som fører til at telekommunikasjon faller ut etter at batteriene er gått tomme.
- Vi har økt batterikapasiteten på våre installasjoner de siste årene. Når det er sagt er vi helt avhengige av strøm for å kunne feilsøke og feilrette på vårt utstyr. Derfor går vi alltid i dialog med lokale strømleverandører for å få prioritert feilretting på strømtilførsel der vi har kritisk infrastruktur. Dette arbeidet vil bli koordinert med fylkesberedskapssjefene lokalt, sier Amundsen.

Ved feilsituasjoner hvor mobil- eller fastnettet blir utilgjengelig kan kunder forsøke følgende:
• I nødsituasjoner kan man ta ut SIM-kort eller omstarte mobiltelefonen uten å taste PIN-kode. Mobilen vil da automatisk søke etter andre nett som kan være operative i området – slik at man kan ringe 112. For at dette skal fungere må annet nett være tilgjengelig.
• Der telefoni er berørt, men ikke bredbånd så kan man kommunisere over internett, via mail, chat, Facebook, Facetime, Skype eller lignende. Det kan være lurt å avtale alternativ kommunikasjonskanal med familie og venner før en feilsituasjon eventuelt oppstår.
• Dersom du har et trådløst nett hjemme som virker og mobilnettet er nede kan mange nå ringe også via sitt trådløse nett om mobilnettet skulle falle ut lokalt.
• Har du kun fasttelefon kan du orientere deg om hvem som har mobiltelefon i området hvor du bor.
• Har du kun mobiltelefon kan du orientere deg om hvem som har fasttelefon i området hvor du bor.
• Si fra til venner eller familie dersom du beveger deg inn i områder uten dekning.
• Dersom du ikke har dekning der du befinner deg, kan du i enkelte tilfeller ved å forflytte deg til andre områder kunne finne dekning i nærheten.
• Det kan også være lurt å ha oppladet mobil og lommelykt tilgjengelig om strømmen skulle forsvinne