Pressemeldinger

Telegrafstasjonen på Svalbard blir kunstutstilling

Telenor, Kings Bay og Riksantikvaren restaurerer nå den gamle telegrafbygningen fra 1918 i Ny-Ålesund på Svalbard.

(Fornebu 17. oktober 2013). Telenor, Kings Bay og Riksantikvaren restaurerer nå den gamle telegrafbygningen fra 1918 i Ny-Ålesund på Svalbard.

Parallelt med restaureringen har Telenor etablert et samarbeid med Kunsthøgskolen i Oslo, artist in residence, hvor det første prosjektet omhandler restaurereringen av den gamle fredede telegrafen på Ny-Ålesund.

Telekommunikasjonenes betydning på Svalbard er tolket av to kunstnere, Trond Kasper Mikkelsen og Espen Tangen Samuelsen som har jobbet med å synliggjøre historien til telegrafen gjennom inspirasjon fra oppholdet på Svalbard og bruk av materiell fra Telemuseet.

Utstillingen SVINGNINGER – en tynn forbindelse til Spitsbergen, vises på Telemuseet i Teknisk Museum fra 17. oktober kl. 19.30. Utstillingen står frem til 10. januar 2014.

Telegrafstasjonene var hjørnesteiner i utviklingen av det moderne samfunnet på Svalbard. Derfor er restaureringen og bevaringen av Telegrafstasjonen på Ny Ålesund en svært viktig del av arbeidet til Telenor Kulturarv, som en av landets største forvaltere av kulturminner.

Viktig del av historien
- Telekommunikasjon på Svalbard er en viktig del av Telenors historie, og via vårt artist in residence program, er det en glede å få dele denne viktige historien med flere sier kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge, Torild Uribarri.

Installasjonen presenterer en personlig og kunstnerisk tolkning av fortellingen om radiotelegrafi i Arktis og kunstnernes opplevelser i Adventfjorden og Kongsfjorden.

- Å lande med flyet i Longyearbyen var som å lande på en annen planet, med havet, luften og radiomaster som en tynn navlestreng tilbake til sivilisasjonen. Et perfekt sted for å forstå hvor viktig kommunikasjon har vært for de siste 200 års utvikling frem til dagens globale nettverk av kommunikasjon» sier masterstudent Espen Tangen Samuelsen ved Kunsthøgskolen i Oslo.

- Kaotisk og overveldende
- Møtet med Svalbard var kaotisk og overveldende. Et tilsynelatende ugjennomtrengelig lag av myter og halvsannheter måtte skrelles vekk for å avsløre et landskap og et samfunn preget av enorme kontraster mellom voldsom destruktivitet og fantastisk kreativitet. Dette var inntrykket som festet seg sterkest – små glimt av oppfinnsomhet og pågangsmot til å trosse ekstreme forhold.

Dette er historien om det lille unnselige som fikk en viktig rolle i det store spillet om territorium og ressurser» sier verksmester Trond Kasper Mikkelsen ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Ler mer om telegrafen i Ny-Ålesund på Svalbard

Ler mer om utstillingsåpningen

Les mer om Telenors kulturarv

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Elisabeth Helgesen, leder for Samfunnsansvar i Telenor Norge, elisabeth.helgesen@telenor.com,  telefon 479 00 035.

Laila Andersen, kommunikasjonssjef i Telemuseet, laila.andersen@telemuseet.no
telefon: 900 38 772