Pressemeldinger

− Ta nettpraten med barna i ferien

Alt-tekst


(Fornebu 10. juli, 2017). Bruk Hue opplever økende antall spørsmål om livet på nett, både fra barn og foreldre.  Det er bra å søke informasjon og hjelp, men mange av svarene kan finnes ved å snakke mer med sine digitale barn, sier prosjektleder i Bruk Hue, Ana Brodtkorb.

Så langt i 2017 har 40.000 barn og foreldre opplevd Bruk Hue, Norges største skoleturné mot nettmobbing, drevet av Telenor, i samarbeid med Medietilsynet, Røde Kors v/Kors på halsen og Barnevakten.Prosjektleder for Bruk Hue og leder for Samfunnsansvar & bærekraft i Telenor Norge, Ana Brodtkorb, sier de aldri har opplevd å få flere spørsmål fra foreldrene, særlig om aldersgrenser og tidsbruk.

Det er bra å søke informasjon og hjelp, men mange av svarene kan finnes ved å snakke mer med sine digitale barn, sier prosjektleder i Bruk Hue, Ana Brodtkorb. Foto: Martin Fjellanger.

− Det kan jo være at foreldre er bekymret for barn som kanskje er hjemme alene i disse ukene før foreldre også tar ferie.Da kan det være greit å ha oversikt over ulike appers aldersgrenser, men jeg vil oppfordre foreldre til å bruke ferien til å prate med barna hva de liker å gjøre på nett, hvor de er og hvem de snakker med. Vi vet at barna ønsker en tettere dialog med foreldre om dette. Og jeg tror foreldre kan lære mye av sine digitale barn, sier Brodtkorb.

Rekordtrafikk hos Kors På Halsen

Som foreldre, har også barna spørsmål relatert til livet på nett. I 2017 har samtaletilbudet Kors På Halsen tatt i mot over 10 000 samtaler fra barn og unge. Tjenesten er driftet av Røde Kors og Telenor har vært hovedsponsor i over 30 år. I fjor styrket de tilbudet ved å utvide åpningstidene og rekruttere flere frivillige.

− I år har vi fått flere henvendelser enn noen gang, det viser at behovet er stort der ute og at barna trenger noen å snakke med. Derfor holder vi sommeråpent også i år, sier leder av Kors På Halsen, Nelli Kongshaug.

Ressurssider på nett

For tips om personvern, aldersgrenser, spill, tidsbruk og bildedeling finnes det flere nettressurser foreldre kan benytte seg av. Bruk Hue-partner Barnevakten.no tilbyr blant annet anmeldelser av de nyeste spillene og filmene på markedet hvor også anbefalt aldersgrense er oppgitt.

− Vårt mål er å tilby informasjon som gjør det lettere å legge til rette for at barn og unge skal få gode og trygge skjermopplevelser. Vi vurderer apper ut fra hovedkriteriene kvalitet, egenhet for barn og unge, samt pedagogisk verdi, sier Kjellaug Tønnesen i Barnevakten.

Det finnes ingen lov i Norge som sier noe om hvor gamle barn må være for å ta i bruk ulike apper eller sosiale medier, men de fleste appene har selv satt en aldersgrense.

− Vår anbefaling er at foreldre gjør seg kjent med de ulike spill og sosiale mediene som kan være aktuelt for barnet å bruke, tar hensyn til barnets modenhet og vurderer om den aldersgrensen tjenesten eller plattformen selv opererer med er «riktig» med tanke på eget barn, sier Berit Andersen, seniorrådgiver barn og medier i Medietilsynet.

Bruk Hues sommertips til foreldre:

  • Spør om lov får du legger ut bilder av egne og andres barn
  • Vær særlig obs på deling av bilder av lettkledde barn
  • Vurder hvem bildet er ment for – begrens tilgang i innstillingene
  • Skoleferie betyr ikke nødvendigvis internettferie – snakk med barna om tidsbruk
  • Benytt ferien til gode samtaler med barna

Bruk Hues høstturné:

Bruk Hue har nå tatt sommerferie, men starter opp igjen til høsten med følgende turneliste:


28. august: Grimstad

29. august: Songdalen

30. august: Lyngdal

31. august: Flekkefjord

4.-11. september: Stavanger

13. september: Tønsberg

18. september Bærum

19. september: Oslo

20. september: Råde

For flere detaljer om hvilke skoler som får besøk og når, se www.brukhue.com


For mer informasjon:

Ana Brodtkorb, leder for samfunnsansvar og bærekraft, Telenor Norge, telefon: 902 09 832, epost:ana.brodtkorb@telenr.com

Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse