Pressemeldinger

Svalbard fulldigitalisert

Svalbard-samfunnet blir nå fulldigitalisert. Moderniseringen har gjort øyriket til Norges mest moderne samfunn.

(Fornebu 7. desember 2016) Svalbard-samfunnet er nå kobberfritt. Moderniseringen har gjort øyriket til Norges mest moderne samfunn.

En viktig periode er over på Svalbard. I 1990 ble digitalisert telefoni innført ved etablering av System 12-sentralen fra Alcatel i Longyearbyen. Med det fikk svalbardianerne en ny hverdag med klokkeklar tale istedenfor radio- eller satellitt-forbindelse med forsinkelser og til dels skurrete talekvalitet. Også fangstmannen som har flest overvintringer på Svalbard, har vært tilknyttet det offentlige nett på tross av svært avsidesliggende bolig på nordsiden av Isfjorden, over 50 km i luftlinje fra Longyearbyen. 

I dag tilbyr Telenor 4G til alle, også ved den gamle stasjonsbygningen Isfjord Radio, og ved våre russiske naboer i Barentsburg.

Digitale tjenester
Arbeidet har pågått over lengre tid og i tett samarbeid med spesielt de store brukerne som Store Norske Kullkompani, Lokalstyret, brannvesen, sykehuset og Sysselmannen. Disse har hatt hussentraler med nød- og sikkerhetsnummer som stiller spesielle krav til håndtering ved flytting til mer moderne systemer.

I dag brukes IP-telefoni eller mobil som tjenester for alt fra vanlig telefoni til brannvarsling, nødnummer og andre spesialtjenester.

Først ute - igjen
Som i 1990 er Telenor Svalbard først ute med moderniseringen av telenettet.

– Besparelsene består i betydelig mindre energiforbruk, arealbesparelser og bortfall av supportkostnader. I tillegg sender vi ned en del elektronikk som kan brukes på fastlandet, og som er svært vanskelig å skaffe selv på eBay, sier Guttorm A. Hansen, leder for Telenor Svalbard.

Guttorm A. Hansen er fornøyd med at Longyearbyen skal befeste posisjonen som Norges mest moderne samfunn. Telenor Svalbard har utstyrt den lille byen i isødet med både mobilt bredbånd (4G) og høyhastighets fiberbredbånd.

Både de 2100 fastboende i Longyearbyen og de lokale bedriftene har hatt ulike tjenester som har blitt tilpasset ny teknologi. Telenor Svalbard har ca. 1000 fiberkunder privat. 750 har i tillegg IPTV fra Telenor. I privatmarkedet tilbyr Telenor symmetrisk hastigheter fra 25 til 500 Megabit per sekund, mens i bedriftsmarkedet tilbyr vi hastigheter opp til 100 Mbits per sekund.

For ytterligere informasjon:
Per Aril Meling, informasjonssjef i Telenor Norge, telefon: 905 15 800, epost: per-aril.meling@telenor.com