Pressemeldinger

Skal løfte 500.000 nordmenns digitale kompetanse

Både regjeringen og Telenor håper at alle som får flate, digitale pakker under treet i år, lærer seg å bruke dem. Nå lanseres flere tiltak for å øke befolkningens digitale kompetanse.

(Oslo 19. desember) Både regjeringen og Telenor håper at alle som får flate, digitale pakker under treet i år, lærer seg å bruke dem. Nå lanseres flere tiltak for å øke befolkningens digitale kompetanse.

Selvbetjeningsløsninger, digital postkasse og nettløsninger skal gi en enklere hverdag for folk flest. Men mange nordmenn trenger hjelp for å bli digitale borgere. Samtidig viser tall fra Telenor at rundt en million av deres smarttelefon- eller nettbrettkunder ikke er aktive nettsurfere. Nå starter teleselskapet opp en serie med nybegynnerkurs for smarttelefon og nettbrett over hele Norge. Telenors ambisjon er at 500.000 skal styrke sin digitale kompetanse i løpet av de neste tre årene.

- Når vi digitaliserer offentlige tjenester er det viktig at alle innbyggere kan bli med. Vi vil samarbeide med både private og frivillige aktører som kan bidra til dette. Det offentlige og næringslivet har mange sammenfallende interesser i å hjelpe befolkningen med å hoppe over det digitale gjerdet. Det er viktig for oss at alle innbyggerne har mulighet til å delta digitalt, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

500 kurs i 2015
Telenor har allerede arrangert 30 nybegynnerkurs og vil i 2015 arrangere rundt 500 kurs over hele Norge. Torsdag ble satsingen lansert med moderniseringsministeren på Telenors nybegynnerkurs som ble holdt på Felix konferansesenter på Aker Brygge.

- Vi ser at nordmenn er interessert i den nye teknologien og de fleste kjøper seg smarttelefoner og nettbrett, men det er faktisk så mange som en million av våre kunder som ikke utnytter mulighetene som ligger i dagens teknologi. Derfor satser vi nå stort med 500 kurs over hele Norge der hvor vi kundesentre eller Telenorbutikker, sier administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge.

Skuldrene senkes
Erfaringene fra kursene så langt er at de fleste har kommet i gang med sitt nye nettbrett eller smarttelefon, men blir stående fast etter den første raske opplæringen de har fått i butikk eller av venner eller familie. I tillegg er mange redde for å gjøre noe feil. Når nybegynnere oppdager hvilken kraft som ligger i «Hjem» knappen, slippes skuldrene ned.

- Nærmest ingen i målgruppen har et forhold til hva som ligger i inkludert datamengde i mobilabonnementene. Det å sikre forutsigbarhet er sentralt og kritisk i forhold til bruk av smarttelefon og nettbrett i mobilnettet. At kundene kan følge med på forbruket og får gode varsler når inkludert mengde nærmer seg å være brukt opp er essensielt. Ingen ønsker ubehagelige overraskelser, sier Svendsen.

Viktig for demokratiet
En av forkjemperne for at det private næringsliv må bidra i arbeidet med å løfte de eldres digitale kompetanse er Ingeborg Moræus Hanssen, tidligere styreleder i Seniornett og kjent samfunnsdebattant og forfatter. 

- Jeg synes det er flott at Telenor starter opp med denne typen kurs, og dette har jeg etterlyst lenge. Jeg er spesielt opptatt av at eldre får delta i de sosiale nettverkene som i dag er den nye offentligheten, de nye fellesrommene i vårt samfunn. Dette er en viktig del av vårt demokrati og et demokrati blir svekket om en stor del av befolkningen ikke får delta, så slike kurs er utrolig viktige, sier Moræus Hanssen.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Helene Synnøve Mo, Kommunikasjonsrådgiver i Kommunal- og moderniseringsdepartementet hsm@kmd.dep.no tlf: +47 934 34 489
Kristine Meek, Presseansvarlig i Telenor Norge, kristine.meek@telenor.com, tlf + 47 918 85 405