Pressemeldinger

Sikrere nett for alle Telenor-kunder

Telenor har satt seg som mål å trygge kundenes nettbruk, og tar nå grep for å forhindre at cyberkriminelle lett kan ramme uskyldige nettsurfere. Nå innfører Telenor et filter som stanser nettsider som kan skade kundene, uansett om du er på PC, nettbrett eller mobil.

(Fornebu, 18. juni 2018) Telenor har satt seg som mål å trygge kundenes nettbruk, og tar nå grep for å forhindre at cyberkriminelle lett kan ramme uskyldige nettsurfere. Nå innfører Telenor et filter som stanser nettsider som kan skade kundene, uansett om du er på PC, nettbrett eller mobil.

Omtrent 80 prosent av all datatrafikk i Norge går gjennom Telenors nettverk. Derfor investerer Telenor Norge sterkt i både kompetanse og systemer som styrker forsvaret av nettet og våre kunder mot nye digitale trusler.

– Dessverre øker nettkriminalitet i omfang, og på utspekulert vis rammer cyberkriminelle intetanende nettsurfere. Et nytt trusselbilde har oppstått, og vi vil gjøre vårt for å stanse den negative utviklingen, sier leder for Telenors mobildivisjon, Bjørn Ivar Moen.

Fra i dag av vil Telenor-kunder advares idet de er i ferd med å klikke seg inn på nettsider som misbrukes av cyberkriminelle, slike linker spres gjerne via e-post.

– Om du klikker på en lenke eller er i ferd med å gå inn på slike nettsider, vil du rett og slett bli stoppet av et varsel som forteller at siden er farlig eller har ondsinnet programvare, sier Moen, som oppfordrer folk til å tenke seg om før de trykker på lenker og vedlegg i e-post.

Kyniske spamaktører
Telenors sikkerhetsmiljø har satt som mål å stanse nettsteder som benyttes til ulike typer nettkriminalitet.

– Vi makter ikke å stanse alle, men svært mange. Kyniske spamaktører forsøker å få tak i sensitive personopplysninger, og mange blir lurt – med alle de negative konsekvensene det får. Svindlerne blir mer utspekulerte, blant annet gjennom overbevisende phishing, der de lurer ofrene til å oppgi sensitiv informasjon. Disse aktørene går nå vanskeligere tider i møte. Fra i dag av reduserer vi faren for hacking, virus og andre nettfeller, sier Telenors sikkerhetsdirektør, Hanne Tangen Nilsen.

Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.

Blokkerer skadelig innhold
Telenors siste grep i rekken av sikkerhetstiltak går ut på å føre lister over infiserte sider, og bruke disse listene til å advare kundene før de går inn på en usikret nettside. Dette nettvernet er et filter som ligger i selve Telenor-nettet, og stopper deg hvis du er i ferd med å gå inn på en side som inneholder virus, svindelforsøk eller annen skadelig programvare - slik at du surfer enda tryggere.

– Det er ikke selve innholdet på nettsider det tas stilling til i tjenesten, det er kun nettsteder med phishing-aktiviteter, virus, nettormer eller annet skadelig innhold som Telenor blokkerer. Listene over infiserte nettsteder blir kontinuerlig oppdatert gjennom et samarbeid mellom Telenors Sikkerhetssenter og eksterne sikkerhetsselskaper, sier Tangen Nilsen.

Kundene kan selv velge å slå av tjenesten.

Telenors kunder får automatisk Nettvern aktivert. Mobilkunder får dette automatisk aktivert fra i dag av, og det blir en gradvis utrulling for bredbåndskunder. 

Nettvern inkluderes gratis i alle Telenor-abonnement mot privatkunder (inkludert Canal Digital Kabel-kunder), og i de fleste abonnement mot bedriftskunder (med unntak). Nettvern fungerer også i utlandet.

Bjørn Ivar Moen, leder for mobil.

Sikkerhetsråd fra Telenor

  • Tenk før du trykker på lenker og vedlegg i e-post om du ikke er helt sikker på at det er riktig avsender. Ta i betraktning om innhold og utforming av meldingen virker rimelig i forhold til hvem som er avsender.
  • Aldri gi fra deg finansiell informasjon til noen som uoppfordret tar kontakt med deg, uansett avsender.
  • Aktører som er utsatt for nettsvindel, som for eksempel banker, sender sjelden ut e-post med lenke til innlogging. Hvis du får en slik melding er det grunn til å være skeptisk. I stedet for å følge lenken i e-posten, bør du i stedet besøke nettbanken eller den aktuelle nett-tjenesten på vanlig måte (gjerne skrive inn nettadressen).
  • Der du har teknisk mulighet til det; sjekk om lenken i e-poster peker dit du forventer. (På PC: legg musepekeren over lenken og sjekk adressen før du klikker.)
    - Før du gir fra deg personlig informasjon som for eksempel brukernavn og passord til en nettside, sjekk at du er på den rette siden ved å kvalitetssikre adressen øverst i nettleseren.
  • Ikke åpne opp mobilen din for å laste ned apper som ikke er godkjent av App Store eller Google Play.
  • Grunnleggende sikkerhet på enhetene dine er kritisk. Sørg for å ha et godt antivirusprogram, hold programvaren oppdatert, ta regelmessige sikkerhetskopier og beskytt enheten med sterke passord. Disse grepene vil kunne hindre at skadevaren får gjort ugagn, eller begrense skaden.

Phishing – ordforklaring
Phishing (fra Wikipedia): Også kalt nettfiske eller phiske, er en betegnelse på digital snoking eller «fisking» etter sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer. Uttrykket kommer fra engelsk fishing, der f-en er erstattet med «ph», som er vanlig hackersjargong.

Mer informasjon her: https://www.telenor.no/nettvern

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Anders Krokan, kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge
Tlf: 952 09 037, e-post: anders.krokan@telenor.com eller ring pressetlf. på 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse