Pressemeldinger

Sikrer ikke mobil-bildene

Halvparten av oss har ikke lagret innholdet på mobiltelefonen på et sikkert sted.

(Fornebu, 31. januar) Halvparten av oss har ikke lagret innholdet på mobiltelefonen på et sikkert sted. – Mange vet ikke hvordan de gjør det, mener ekspert.

Vi har «livet vårt» på mobilen. Bilder av barn og bryllup. Kontakter og telefonnumre. Likevel har bare 51 prosent lagret innholdet på mobilen et sikkert sted, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Telenor.

– Smarttelefonene har ført til at vi har mye mer viktig informasjon på mobilen enn tidligere. Derfor er konsekvensene også mye større hvis telefonen blir borte eller går i stykker, sier Bjørn Ivar Moen, leder for Telenors mobildivisjon.

Ifølge Politidirektoratet ble drøyt 28 000 mobiltelefoner stjålet i fjor.
– Alle har data de ikke har råd til å miste, som korrespondanse og bilder. Så de fleste mobilbrukere burde ha lagret dataene sine, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i bransjeorganisasjonen IKT-Norge. 

Han mener mange har for liten bevissthet om viktigheten av å sikre seg mot tap av data:
– Det kan skyldes mangel på kompetanse om hvordan man gjør det, og kanskje at folk ikke har tenkt over at det er nødvendig, sier Waterhouse.

Automatisk lagring
Men automatisk lagring trenger ikke å være vanskelig.
– Som første norske mobiloperatør har vi laget en tjeneste som lagrer bilder og filer du har på mobil, nettbrett, pc eller Mac. Mister du mobiltelefonen, pc-en eller nettbrettet, er det bare å hente ned alt du hadde lagret i den fra Min Sky, som tjenesten heter, sier Bjørn Ivar Moen i Telenor.

Når dataene lagres i en sky, betyr det at de oppbevares på en ekstern server og ikke på mobiltelefon, pc eller nettbrett.

– Alle mobil- og bredbåndsabonnementer får en sms fra Telenor med spørsmål om de vil benytte seg av lagringen som inkluderes i abonnementet. Deretter kan kunden laste ned Min Sky til mobil, pc, Mac eller nettbrett, sier han. Du kan lagre fra fem til 75 gigabyte, avhengig av abonnementstype.

Ifølge Telenor har et gjennomsnittlig bilde en størrelse på 2,5 MB. Det vil si at du kan lagre opptil 400 bilder per GB, avhengig av oppløsningen på kameraet. Har du mobiltelefon med Android, overføres bildene automatisk til Min Sky. Med iPhone og iPad, må Min Sky-appen være åpen eller telefonen må være koblet til strøm for at bildene skal lastes opp. 

Klok av skade
En av dem som ikke hadde lagret data og bilder, er mote- og mammablogger Tine Monsen, som står bak den populære bloggen OsloinChanel.no.

– Jeg hadde aldri tenkt på å lagre før laptopen min datt i gulvet. Det var umulig å gjenopprette innholdet, og jeg mistet det meste av bildene fra bryllupet mitt. Det var veldig trist, sier Monsen.

FAKTA
• Ifølge en undersøkelse YouGov har gjort for Telenor, oppgir 51 prosent at de har lagret innholdet på mobiltelefonen på et sikkert sted. 44 prosent har det ikke, og fire prosent sier at de ikke vet om de har de har det.
• Min Sky er en lagringstjeneste for Telenors mobiltelefon- og bredbåndsabonnementer. Tjenesten er utviklet av Telenor Digital. Kundene kan få fra fem til 75 GB gratis lagringsplass avhengig av abonnementstype. Når plassen er brukt opp, kan man kjøpe ekstra plass.
• Dataene du lagrer i Min Sky beskyttes av Telenor og gir ekstra sikkerhet i forhold til det å ha bare ha innholdet på en ekstern harddisk som ligger på samme sted som mobilen, nettbrettet eller pc-en.
• Når plassen er brukt opp, kan kundene enkelt kjøpe ekstra plass.
• Telenor-kundene kan lagre, se og dele innholdet fra mobil, nettbrett og PC/Mac.