Pressemeldinger

#Digital2017: Mot full 4G – startskudd for 5G

2017 var året da 5G ble demonstrert på norsk jord, Norge ble kåret til vinner av verdens raskest mobilnett. Og Telenor oppfordret barn til å legge fra seg mobiltelefonen om natta.

(Fornebu, 2. januar 2018) Vi strømmer oftere, raskere, på flere enheter på verdens raskeste nett. 2017 ble også året da vi startet på veien mot 5G-samfunnet.

2017 var året da 5G ble demonstrert på norsk jord, Norge ble kåret til vinner av verdens raskest mobilnett. Og Telenor oppfordret barn til å legge fra seg mobiltelefonen om natta.

Her er flere av fjorårets viktigste begivenheter:

Startskuddet for 5G
5G ble testet for første gang på norsk jord i mars, med blant andre samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Robot-kirurgi og selvkjørende biler er blant de tingene som om få år kan bli en realitet med 5G. Testen i laboratoriet på Fornebu oppnådde 70 gigabit per sekund. Telenor annonserte at Kongsberg blir første by som får teste ut 5G. Selvkjørende busser, droner, nødkommunikasjon og eHelse er noen av bruksområdene som blir aktuelt å teste.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fikk æren av å trykke på knappen for den første 5G-testen i Telenor.

Norge har verdens raskeste nett
Norge hoppet fra 11. plass til førsteplass på ett år, og i Norge har Telenor det raskeste nettet, ifølge Ooklas fartstest. Ved utgangen av året hadde Telenor en befolkningsdekning på 99 prosent. I år skal Telenor tette de siste hullene, slik at vi får 4G nær sagt over alt. Norge får da en befolkningsdekning på 99,8 prosent.

Mer informasjon fra Ookla sine sider.

4G-trafikkandelen i Telenors nett var 95 prosent ved utgangen av 2017.

Idrett driver trafikken i mobilnettet
Det er fortsatt de store ski-begivenhetene som gir mest strømming via mobilnettet. Innspurten på herrestafetten under VM i Lahti var begivenheten som resulterte i mest strømming i Telenors nett i 2017.

Dataveksten år-over-år er ligger nå rundt 60-70 prosent. I år blir det blir mest sannsynlig vinter-OL i Pyeongchang og fotball-VM i Russland som vil gi de store trafikktoppene. Det er begivenheter der folk i sanntid gjerne vil oppleve spenningen som gir de store trafikktoppene.

De andre toppene i datatrafikken i fjor var sykkel-VM og påskeuken. Mobil datatrafikk i påsken illustrerer godt de endrede bruksvanene blant kundene. Folk ser i større grad tv via tilgjengelige terminaler, det være seg mobil eller nettbrett. 

Idrett gir mest strømming via mobilnettet. Det er begivenheter der folk i sanntid gjerne vil oppleve spenningen som gir de store trafikktoppene.

85 prosent smarttelefoner i nettet
Nordmenn flest har smarttelefon, og det gjør at mange får glede av Telenors siste nettoppgraderinger. I dag er flere enn 85 prosent av mobilene i Telenors nett smarttelefoner, og 80 prosent av kundene har en 4G-enhet.

Det var flere større mobillanseringer i fjor, og Samsung og Apple har kjempet om lederplassen på salgstoppen. iPhone 7 ble den mestselgende mobilen etterfulgt av sin storesøster iPhone 7 Plus. De som trodde nordmenn ikke vil ha store skjermer, må tro om igjen. På tredjeplass ligger Samsung Galaxy S8.   

Fortsatt høy trafikk på SMS
Trafikkvolumet for SMS er fortsatt høyt, til tross for at sosiale medier har fått så stor utbredelse. Faktisk opplever vi fortsatt SMS-vekst, og i 2017 sendte nordmenn godt over 5 milliarder tekstmeldinger, omtrent samme som året før.

Økte farten på bredbåndet med 150 prosent
Kundene fikk opptil 150 prosent mer fart da Telenor og Canal Digital Kabel trappet opp hastigheten på alle bredbåndsabonnement over fiber og kabel. Etter hastighetsøkningen fikk over halvparten av bredbåndskundene via fiber eller kabel en hastighet på 100 Mbit/s eller mer. Samtidig ble bredbånd med 500 Mbit/s tilgjengelig på over 550.000 adresser over hele landet. Anonymiserte kundedata fra Telenors nett viser de ulike nasjonene som befant seg på Svalbard i juli 2017.

150 kommuner kunder på velferdsteknologi
I løpet av 2017 ble 34 nye kommuner kunder av Telenor på tjenester innen velferdsteknologi. Totalt er nå over 150 kommuner kunder av Telenor på leveranser innen velferdsteknologi. Den digitale trygghetsalarmen er en av hovedelementene, men også GPS sensorer, røykvarslere, fallsensorer og e-lås er en del av de velferdsteknologiske løsningene Telenor leverer. I 2017 lanserte også Telenor trygghetsappen Tryggi, som gjør det mulig for pårørende å få oppdateringer fra trygghetsalarmen direkte på mobilen. Asker og Bærum, Bodø og Grue er noen av kommunene som har tatt i bruk Tryggi.

Tingenes Internett: 1,2 millioner ting koblet på nett
I løpet av 2017 var det til sammen 1,2 millioner ting koblet til Telenors nett. Dette er en vekst på over 140 000 oppkoblede ting i løpet av året. Trolig vil antall ting som kobles på nett eksplodere i årene som kommer. Da vil ny nettverksteknologi som Narrowband IoT (NB-IoT), bedre og rimeligere sensorer og svært lang batterilevetid gjøre det mer lønnsomt å koble flere ting på nett. Telenor har i 2017 pilotert NB-IoT sammen med Trondheimsfirmaet Q-Free. De har utviklet en egen sensor som har så lang batterilevetid at de kan legges ned i asfalten og varsle om det er ledig parkering, om det er snø på veidekket og varsle om glatte kjøreforhold. 

Undersøkelsen ble gjennomført av Kantar TNS i juni 2017 om hvor mange ting har du koblet på nettet i din husholdning.

Tok til orde for å styrke digital sikkerhet
For første gang publiserte Telenor Norge i 2017 en rapport om digital sikkerhet. 
Rapporten skal bidra til økt åpenhet om de nye cybertruslene, dele kompetanse og er vårt bidrag inn i debatten om hvordan best å ruste Norge mot de nye truslene. Sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen tok til orde for at politiet må få nok ressurser til å ta rollen som politimesteren også i cyberspace, at alle aktører innen cybersikkerhet må dele og samarbeide mer, og at eiere av kritisk infrastruktur (som Telenor Norge) må inkluderes i Totalforsvaret. I etterkant av dette har regjeringen kunngjort at de oppretter et cyberkoordineringssenter (NC3), og Telenor Norge har blitt invitert inn i Totalforsvarsforumet. 

Se hele rapporten på telenor.no/om/digital-sikkerhet

Mer uvær - færre feil
Telenor økte i 2017 beredskapen med et ekstra kabelskip i Bergen for å få ned rettetiden ved sjøkabelbrudd. Det andre har havn i Harstad. Arbeidet med å legge ny sjøkabel mellom Terråk og Bindalseidet i Nordland ble igangsatt og Telenor styrket beredskapen langs Finnmarkskysten. Mer ekstremvær de siste årene setter et robust sjøkabelnett oftere på prøve. Men mer ekstremvær til tross, Telenors nett takler værforholdene stadig bedre. I 2017 ble antall feil i nettet redusert med 10 prosent. Telenor har også lagt en ny sjøkabel fra Bodø til Moskenes i Lofoten via Røst og Værøy som reduserer faren for utfall i telenettet i Lofoten.

Gode råd i den digitale Foreldreskolen
Den digitale foreldreskolen har delt gode råd og fakta via Foreldreskolen.no og Telenor sine Facebook-sider. Til sammen har vi registrert nesten 1 million seere og lesere av Foreldreskolen.no sitt pensum gjennom 2017.
Nesten 290.0000 barn og 60.000 foreldre har vært gjennom Bruk Hue i 2017.
Les mer her

Dette er en av videoene som foreldre kan se for å få innsikt og kunnskap om barn og unges liv på nett. Våre eksperter fra UNICEF, Kripos, Barneombudet og Helsesista gir sine beste råd til digitale foreldre på den digitale foreldreskolen.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Kristine Meek, kommunikasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 918 85 405, e-post: kristine.meek@telenor.comeller ring pressetlf. på 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse