Pressemeldinger

Nå blir det høyere fart på Grorudbanen

Fra i dag kan reisende surfe med lynraskt nett i T-banetunnelene mellom Risløkka og Vestli.

(T-banen, 24. januar 2014) Fra i dag kan rundt 70.000 daglige reisende med Grorudbanen surfe med høye hastigheter inne i T-banetunnelene mellom Risløkka og Vestli. Telenor bygger i samarbeid med Oslo kommune og Sporveien et høyhastighets mobilnett inne i tunnelene, og i dag slås de første senderne på. Utbyggingen er et spleiselag mellom Telenor, NetCom og Tele2.

- Vi er svært glade for å kunne tilby rask mobilsurfing for de reisende med Grorudbanen. Dette er første skritt på veien, og vi er i full gang med videre utbygging, slik at reisende skal kunne surfe superraskt i alle Oslos T-banetunneler i løpet av 2015, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

- Dette er en viktig milepæl for kollektivreisende på Grorudbanen, og jeg ser frem til vi kan tilby 4G over hele T-banenettet, sier Guri Melby, byråd for miljø- og samferdsel i Oslo.

Europas råeste T-banenett
Utbyggingen er gjennomført som et spleiselag mellom Telenor, NetCom og Tele2, og kunder av alle de tre teleoperatørene vil oppleve at de allerede nå kan surfe med høye hastigheter inne i tunnelene på Grorudbanen.

- Gjennom dette samarbeidet skriver vi i dag et nytt og viktig kapittel i Sporveien og T-banens snart 50 år lange historie som hovedstadens viktigste kollektivtilbud. Dette er ikke bare et nytt og godt tilbud til de reisende, men også et sterkt bidrag til bedrede kommunikasjonsmuligheter i Oslo slik T-banen skal være. Dette tilbudet er lenge etterlengtet, og jeg er glad for at vi i dag kan fortelle at arbeidet med å bygge Europas råeste nett på T-bane er kommet godt i gang, sier konsernsjef i Sporveien Cato Hellesjø.

46 kilometer med strålecoax
Utbygging av høyhastighets dekning på T-banenettet i Oslo er en tidkrevende oppgave, fordi jobben må gjøres i løpet av omkring tre nattetimer når T-banen er stengt. Det tar derfor tid å komme i mål med utbyggingen, men dekning på enkeltstrekninger vil åpnes fortløpende etter hvert som Telenor er ferdig med utbyggingen. Grorudbanen er først ute fordi denne var stengt en periode i høst. Telenor fikk derfor tilgang til tunnelene over tid og kunne bygge ut raskere her.

- Vi skal strekke 46 kilometer med strålecoax, det er en kabel som også fungerer som sender, og sender ut signaler kontinuerlig inne i tunnelene. Vi ser på Grorudbanen som en pilot, og vil nå teste kontinuerlig og forbedre dekningen inne i tunnelene ved behov. Det betyr at de reisende vil kunne oppleve at dekningen ikke er helt stabil nå i starten, men mange vil oppleve gode surfeopplevelser allerede nå, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.

Mer attraktivt kollektivtilbud
- Vi er glade for at arbeidet med utbygging av høyhastighets mobilnett nå er i gang, slik at vi fra 2015 kan surfe i hele T-banenettet. En stor fordel med å reise kollektivt er jo at vi kan gjøre andre ting enn å følge med i trafikken. Økt netthastighet gir bedre og mer attraktivt kollektivtilbud, enten du bruker reisetiden til underholdning eller jobb, sier Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter.