Pressemeldinger

Mobilpuls: Norge i toppen på å strømme musikk

Samtidig som etterspørselen etter mobildata er rekordstor, er det ingen som strømmer mer musikk på mobil og nettbrett enn nordmenn. Daglig har 4 av 10 i ørepluggene for å lytte til favorittmusikken.

(Fornebu, 17. september 2014) Samtidig som etterspørselen etter mobildata er rekordstor, er det ingen som strømmer mer musikk på mobil og nettbrett enn nordmenn. Daglig har 4 av 10 i ørepluggene for å lytte til favorittmusikken. 

Det viser en fersk undersøkelse fra Telenor Research. Undersøkelsen tar for seg nærmere 3400 kunder fra fem Telenor-markeder i alderen 16-35 år og sammenligner daglig bruk av nettbaserte tjenester på mobilen. I tillegg til Norge, er kunder i Sverige, Serbia, Malaysia og Thailand intervjuet i undersøkelsen. 

– Vi er ikke overrasket over at Norge troner på toppen i å strømme musikk på mobilen. Nordmenn tok raskt til seg slike tjenester på datamaskinene sine hjemme. Etter hvert som musikk er blitt tilgjengelige på mobil og nettbrett, har dette vist seg å være attraktivt for mobilbrukerne i Norge. I dybdeintervjuer forteller de oss at de bruker strømmetjenester mye mer etter at de fikk det på mobilen. Den har nå blitt deres mest brukte musikk-anlegg, sier Wenche Nag, forsker i Telenor Research.

Bygger ut 800-båndet
Fra august i fjor til august i år vokste datatrafikken i Telenors mobilnett med 85 prosent. For å møte den tiltakende etterspørselen etter mobildata, har Telenor oppgradert 109 basestasjoner med 4G landet rundt i august.

Se vedlagt oversikt over hvor i landet Telenor oppgraderte til 4G i august

– Mye av det Telenor nå bygger ut på 4G, er på 800 MHz frekvensbåndet. For å få full glede av 4G-fart, må du ha en telefon som støtter denne frekvensen. For eksempel har Apple kun iPhone 5S og 5C som har full 4G-støtte i 800-båndet, forklarer Bjørn Ivar Moen, leder for Telenor Norges mobilvirksomhet. 

800-frekvensen gir særlig bedre 4G-dekning i distriktene og langt bedre innendørsdekning for husholdninger og bedrifter. 

530 minutter musikk
I den ferske undersøkelsen oppgir 39 prosent av de norske at de daglig strømmer musikk på mobilen. Svenskene følger hakk i hæl med 36 prosent.

– Selv om forskerne her har undersøkt en ung aldersgruppe, vet vi også at en stor andel i gruppen over 35 år benytter seg av lytting og nedlasting av musikk. De siste årene har vi blitt mer tilbøyelige til å strømme musikk ettersom datapakkene inkludert i abonnementene har økt betraktelig.  I tillegg er ikke musikk like datadrivende som å strømme video. Med 1 gigabyte inkludert i abonnementet, kan du strømme hele 530 minutter musikk, kommenterer Moen.

Mest populære chat-app
Undersøkelsen viser også at Facebook messenger er den mest populære chat-tjenesten i Norge. 39 prosent oppgir at de bruker denne applikasjonen daglig til å kommunisere med venner og familie. 

– Undersøkelsen viser at mobilsurfere i Thailand og Malaysia bruker chat-tjenester langt mer enn nordmenn. 81 prosent bruker chat-applikasjoner i disse landene daglig mot 57 prosent av nordmennene. Det kan være ulike årsaker til dette, men det er uansett interessant at denne typen applikasjoner ikke har fått så sterkt fotfeste blant norske mobilbrukere, sier Bjørn Ivar Moen. 

– Telenor registrerer samtidig at nordmenn fremdeles sender mye SMS og MMS. I august sendte vi for eksempel 406 millioner SMS. Det er en økning på 5 prosent fra i fjor. Undersøkelsen viser også at 8 av 10 nordmenn sender SMS daglig, sier Moen. 

Topp 10 smarttelefoner i Telenors salgskanaler i august
Andelen smarttelefoner i Telenors mobilnett øker hver måned og er nå 72,4 prosent, mens andelen smarttelefoner med støtte for 4G er 35,2 prosent.

De mest solgte telefonene i august (se også vedlagt grafikk) er nesten utelukkende smarttelefoner med 4G-støtte, viser Telenors salgsstatistikk for august*.

1 Apple iPhone 5s
2 Samsung Galaxy S5
3 Sony Xperia Z2
4 Samsung Galaxy S4 4G+
5 Nokia Lumia 520
6 Samsung Galaxy Trend Pluss
7 Sony Xperia Z1 Compact
8 HTC One (M8)
9 Apple iPhone 5C
10 Nokia Lumia 930

Det er ingen store endringer fra juli, men Nokia Lumia 520 gjør et betydelig sprang på listen. Samsung har det litt tøffere akkurat nå i påvente av nye modeller som er på vei, hvorav Galaxy Alpha er først ut og i salg allerede. Telenor forventer også at de nye Apple-modellene vil bli toneangivende og prege listen fremover.

* Listen er basert på salg av smarttelefoner på telenor.no, via kundeservice på telefon og hos forhandlere som selger Telenor-abonnement.

Fakta:
• Fra august i fjor til august i år økte datatrafikken i Telenors mobilnett med 85 prosent.
• Telenors kunder sendte 406 millioner SMS i august, mens antall MMS lå på 8,5 millioner.
• 109 basestasjoner over hele landet ble aktivert med 4G i august (se vedlagt oversikt).
• 72,4 prosent av kundemassen har en smarttelefon. 35,2 prosent, eller cirka 1.1 million av kundene, har en smarttelefon som støtter fjerde generasjons mobilnett (4G).
• For første gang er iPhone 5S telefonen det er flest av i Telenors nett. iPhone 5 var størst ved utgangen av juli.
• 9 av 10 telefoner med Windows Phone operativsystem i mobilnettet er en Nokia, mens 7 av 10 Android-telefoner er en Samsung. 

Hver måned tar Telenor pulsen på nordmenns mobilvaner og de siste trendene innen databruk, smarttelefoner, mobiltjenester og SMS/MMS.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge
Mobil: 952 09 037, e-post: anders.krokan@telenor.com