Pressemeldinger

Kraftig vekst i sjø-assistanser

Telenor Kystradio har de siste årene opplevd en kraftig økning i antall assistanser. I 2015 hadde Tjøme Radio alene 2119 assistanser til fritidsbåter og yrkesfartøyer, mot 619 i 2006. Telenor Kystradio ser med stor bekymring at under 10 prosent av båtene har en registrert VHF-radio om bord.

(Fornebu, 21.06.16) Telenor Kystradio har de siste årene opplevd en kraftig økning i antall assistanser. I 2015 hadde Tjøme Radio alene 2119 assistanser til fritidsbåter og yrkesfartøyer, mot 619 i 2006. Telenor Kystradio ser med stor bekymring at under 10 prosent av båtene har en registrert VHF-radio om bord. 

Å skaffe seg en VHF er en investering i sikkerhet på lik linje med en redningsvest. En VHF-radio tåler et robust maritimt miljø, har egen alarmknapp og gir langt bedre dekning til sjøs enn en mobiltelefon.

- Til kystradiostasjonen kan du melde fra hvor du drar, motta nyttig informasjon, og enkelt holde kontakt med andre på sjøen, forklarer Terje Hammer, leder for Telenor Kystradio,.

Trafikken øker
De fem kystradiostasjonene i Norge er tilgjengelige hele døgnet, året rundt. I fjor registrerte stasjonene mer enn 18000 henvendelser, hvorav rundt 5400 resulterte i assistanser. Fritidsfartøy utgjorde rundt 3100 av disse.

I perioden 2012-2013 var økningen i antall assistanser på hele 40 prosent, og tallet forsetter å øke. Dette skyldes delvis at Telenor Kystradio overtok bemanningen av Redningsselskapets vakttelefon i 2013.

- i 2015 kom 50 prosent av henvendelsene om assistanse fra fartøyer eller båter som hadde fått problemer med motor/gir, not i propellen eller defekt ror. De siste er ofte relatert til Lofotfiske i nord og hummerfiske i sør, fortsetter Hammer.

- Samtidig ser vi en økning i antall grunnstøtinger de siste årene. I 2011 var det 215 grunnstøtinger, som i 2015 økte til 409. Det er lyst- og fritidsbåter som dominerer statistikken, og de utgjorde nesten 90 prosent av totalantallet i 2015. Årsaken er nok et resultat av større fritidsbåter, større fart og mangelfulle navigasjonskunnskaper, forklarer han. Han legger til at det heldigvis er en reduksjon i antallet etterlysning,- forlis,- og brannhenvendelser til Kystradioen.

VHF - effektiv kommunikasjon redder liv
I stressede nød- og assistansesituasjoner på sjøen er mobiltelefonen mindre tilpasset enn en VHF- radio. En vanlig mobiltelefon tåler ikke saltvann, flyter ikke, og dekningen kan være begrenset.

- Med registrert VHF kan du med et tastetrykk automatisk sende ut digital nødmelding med posisjon og identitet til Kystradiostasjonene og alle fartøy i nærheten. Alternativt benytter du kanal 16 og sender et muntlig «MAYDAY» anrop eller beskriver assistansebehov, sier Hammer.

- På sjøen hjelper alle hverandre, og båter i din nærhet er oftest de som kan raskest kan komme deg til unnsetning. Kystradiostasjonene setter opp og koordinerer kommunikasjon mot Hovedrednings-sentralen, relevante redningsinstanser og andre fartøy som kan bistå, sier Hammer.

- Hovedmålet vårt er å gi best mulig trygghet til sjøs, både for fritidsbåter og yrkesfartøy, avslutter Terje Hammer.

For ytterligere informasjon, kontakt:
Per Aril Meling, pressekontakt Telenor tlf 90515800