Pressemeldinger

Ferietips på mobilen: Unngå USB-ladere og trådløse nettverk

Hver sommer reiser mange nordmenn på ferie, både innenlands og utenlands. Selv om de fleste er opptatt av sommer, sol og late dager benytter likevel de aller fleste seg av PC, mobil eller nettbrett. Her er sikkerhetstipsene som holder deg trygg - også i ferien.
Hver sommer reiser mange nordmenn på ferie, både innenlands og utenlands. Her er sikkerhetstipsene som holder deg trygg - også i ferien.

(Fornebu, 24. juni 2019) Hver sommer reiser mange nordmenn på ferie, både innenlands og utenlands. Selv om de fleste er opptatt av sommer, sol og late dager benytter likevel de aller fleste seg av PC, mobil eller nettbrett. Her er sikkerhetstipsene som holder deg trygg - også i ferien.

Nå som sommeren nærmer seg med stormskritt, er det flere som ser frem til varme strender, sommerhytta eller en behagelig båttur på sjøen. De aller fleste ønsker likevel å være på nett, også i sommerferien – vi deler jo gjerne sommerminner og noen må kanskje jobbe litt også.

– Mobilen kobler oss til det som betyr mest for oss, men informasjonen kan også ha verdi for kriminelle. Vi anbefaler å ta noen forholdsregler, slik at du ikke blir et lett offer for kriminalitet og svindel, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.

Vi anbefaler å ta noen forholdsregler, slik at du ikke blir et lett offer for kriminalitet og svindel, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.

Vær forsiktig med USB-ladere

Du finner dem på flyplasser, kjøpestasjoner og til og med i offentlig kollektivtransport. USB-uttak er populære for lading, men det er viktig å huske på at USB også er en kanal for elektroniske signaler. Dersom du kobler din mobiltelefon til en ukjent USB-tilkobling, kan informasjon på din mobiltelefon hentes ut. I tillegg gjør USB-ladepunkter det mulig å plassere skadevare på telefonen din.

– Dersom du skal ut på reise og har dårlig batterikapasitet, skaff deg heller en reiselader eller to. Det er et billig og effektivt tiltak, og du unngår å ta en unødvendig høy risiko, sier Tangen Nilsen.

Trådløse nettverk er risikabelt

Når du er ute på reise, kan det være fristende å koble seg opp mot et trådløst nettverk. Velger du å gjøre dette, er det viktig at du forstår risikoen det medfører. Et trådløst nettverk gjør det mulig å koble flere datamaskiner sammen uten en fysisk tilkobling i form av kabler. På ukjente trådløse nett har du ingen kontroll med hvem som kan fange opp kommunikasjonen din.

– Risikoen med et åpent trådløst nettverk er at du aldri vet hvem som er koblet til, og i verste fall avlytter kommunikasjonen din. Du risikerer at din kontakt med venner, kjente, jobben og banken kan bli avlyttet på ukjente trådløse nett, sier Tangen Nilsen, og legger til at du alltid bør bruke 4G dersom dette er tilgjengelig.

10 tips for sikrere mobilbruk

1. Lås telefonen

Den enkleste måten å få tilgang til telefonen er hvis noen får fysisk tilgang til telefonen, er den ikke låst er det bare å gå inn. Benytter du mønstergjenkjenning, kan det være lurt å tørke av skjermen, ellers kan det være veldig lett å se mønsteret ditt.

2. Bruk sporingsverktøy

Skulle du miste telefonen vil man kunne bruke sporingsverktøy for å finne den. For de som ikke har dette innebygget, bruk en tredjepartsløsning. Det finnes flere slike man kan laste ned til telefonen sin.

3. Bruk fjernslettingsverktøy

Skulle man miste telefonen sin og man er redd for at noen skal kunne komme seg inn på den kan man bruke et verktøy for å fjernslette telefonen. Mulighet for dette finnes også i Icloud for Iphone. Det finnes også andre verktøy for andre telefoner.

4. Ta sikkerhetskopi av telefonen

Man har gjerne mye på telefonen som man ikke ønsker å miste, f.eks bilder. Det er flere måter å gjøre dette på. F.eks. skytjenester som iCloud for iPhone. Til andre telefontyper så finnes det en rekke apper og tjenester som lar deg gjøre dette.

5. Tenk deg om hvilke apper du laster ned

Man bør for det første ikke ha flere apper på telefonen enn det man bruker. Når du laster ned en applikasjon så får du informasjon om hvilke ressurser appen vil ha tilgang til. Vær også oppmerksom på at kriminelle kan lage falske versjoner av apper og lure disse inn i App Store eller Google Play. Det er også viktig å ikke installere apper som ikke kommer fra App Store eller Google Play. Apper fra tredjeparts appbutikker er ikke kontrollert like strengt, og kan inneholde virus.

6. Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det

For det første bruker det ekstra batteri, og man unngår at telefonen kobler seg til trådløse nettverk som du ikke ønsker å koble deg til. Mange apper og epostprogrammer begynner da å sende og motta data. Hvis dette går ukryptert vil noen med onde hensikter kunne se all datatrafikken din.

7. Krypter datatrafikken

En del tjenester gir mulighet for kryptering, men det krever at du skrur det på i tjenesten. Da vil ingen kunne se dataene dine. Dette gjelder spesielt epost hvis du bruker det på telefonen din.

8. Hold mobilen oppdatert

Dette gjelder både apper og operativsystem.

9. Vurder også kryptering av mobilen din

Skulle du miste den vil ingen få tilgang til innholdet. Det vil også hjelpe i forhold til lagringskort som sitter i mobilen. Her har man gjerne bilder o.l. Skulle man få tak i dette kortet vil man ikke kunne hente ut dataene på det.

10. Bruk mobilen din som om det var et bankkort

F.eks. ikke lån bort mobiltelefonen din uten at du har tilsyn med den. Ikke fortell noen pinkoden din. I en vanlig telefon i dag har du gjerne nettbanken din, eposten din, facebookkontoen din. Mange har til og med mulighet for å låse opp bilen sin via telefonen. Da begynner vi å skjønne hva slags verdier vi går rundt med i lomma.

Kilde: Nettvett.no

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Anders Krokan, kommunikasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 952 09 037, e-post: anders.krokan@telenor.com eller ring pressetlf. på 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse