Pressemeldinger

En kvart grad ute av kurs og Sommeråpent går i svart

Et avvik på en kvart grad – det er alt som tåles av antenna om bord i MS Sjøkurs før radio- og TV-signalene til «Sommeråpent», «Minutt for Minutt på NRK 1» og «Kveldsåpent på P1» blir borte.

(Telenor, sommeren 2013) Et avvik på en kvart grad – det er alt som tåles av antenna om bord i MS Sjøkurs før radio- og TV-signalene til «Sommeråpent», «Minutt for Minutt på NRK 1» og «Kveldsåpent på P1» blir borte.

NRK har sendt sommer-redaksjonen til sjøs i sommer. Det tidligere hurtigruteskipet MS Ragnvald Jarl er omdøpt til MS Sjøkurs, opererer egentlig som skoleskip med utgangspunkt Kristiansand, men er for anledningen arena for en flytende utgave av NRKs sommersendinger på radio og TV. I løpet av sju sommeruker skal skipet seile langs hele kysten fra Oslo til Kirkenes, og tilbake. Store og små havner skal besøkes, hvorfra det blir direktesendinger hver dag.

Bak det som for de fleste av oss oppleves som «en enkel sak» ligger det kompliserte løsninger med velkjent teknologi – konstruert, satt sammen og operert av Telenor Maritim Radio, for øvrig de samme som stod bak den tekniske løsningen som gjorde det mulig for NRK å sende verdens lengste direktesendte TV-dokumentar «Hurtigruten minutt for minutt» i juni 2011.

Små marginer

– Fra TV-seernes synsvinkel er dette enkelt. Det forventes at man kan se TV fra «over alt». Utfordringen her er at det skal skje «live», hver eneste dag over sju uker fra en bevegelig plattform, som kontinuerlig endrer kurs og der varierende bølger, skiftende vind og vær kontinuerlig påvirker senderforholdene, sier direktør for Telenor Maritim Radio, Ånund Haktorson.

 – Her er det små marginer. Antennen som benyttes er en 1,5 meters VSAT-antenne. En gyro stabiliserer antennen stabilt pekende mot satellitten, selv om skipet beveger seg og endrer kurs. Det tolereres ikke avvik på mer enn kvart grad, og passering under broer gir noen sekunders flimring på TV-bildet. For å få god bildekvalitet sendes det med en datahastighet på opp mot 5 Mbit/sek, forteller Haktorson, og utdyper at radio- og TV-signalene går via Telenors satellitt Thor V til NRK på Marienlyst.

Kravstor løsning

Etableringen av en hel redaksjon og teknisk stab om bord i MS Sjøkurs har satt store krav til dataløsningene som går i parallell med TV-sendingene; man skal kunne motta TV-innslag fra andre steder, kunne mikse og sette sammen programmer, samt ha adgang til sitt daglige dataverktøy hos NRK.

– Å få til dette på denne flytende, bevegelige plattformen har vært krevende, fastslår Telenor Maritim Radios direktør. – NRK har etablert et eget kontrollrom om bord i skipet. Dette er koordinert og satt sammen med Telenors leveranser av satellitt, bredbånds-mobilkommunikasjon inkludert antenneløsninger, kabling, installasjon og konfigurering av rutere. Denne løsningen gir høy båndbredde når MS Sjøkurs er innenfor mobil dekning, og sørger for automatisk skifte til satellittbasert kommunikasjon når skipet er lengre fra kysten, sier direktør Haktorson. Han både håper og forventer at NRKs sommersatsning langs kysten av Norge blir en suksess.

------------------------------

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt

Ånund Haktorson, direktør Telenor Maritim Radio – tlf. 913 34 862 / e-post: anund.haktorson@telenor.com