Pressemeldinger

Denne eposten er ikke fra Telenor

I morgentimene tirsdag ble Telenors sikkerhetssenter varslet om at det har blitt sendt ut store mengder eposter som urettmessig utgav seg for å være epostfakturaer fra Telenor. Vi anbefaler alle som har mottatt en slik epost, om å slette den.
Alt-tekst

(Fornebu, 8. februar 2017) I morgentimene tirsdag ble Telenors sikkerhetssenter varslet om at det har blitt sendt ut store mengder eposter som urettmessig utgav seg for å være epostfakturaer fra Telenor. Vi anbefaler alle som har mottatt en slik epost, om å slette den.

Telenor har et eget fagmiljø med eksperter på å håndtere digitale svindelforsøk, og vi fikk raskt iverksatt tiltak for å hindre at noen av mottakerne skulle få negative konsekvenser, blant annet ved ta ned sidene som leder til den skadelige programvaren.

Dessverre er det ofte at svindelaktører bruker store og kjente merkevarer når de forsøker å svindle nordmenn. De forsøker med andre ord å misbruke den tilliten som er mellom en kunde og en leverandør, ofte for å få deg til å dele informasjon (eks kredittkortinformasjon) eller å lure deg til å laste ned skadevare.

Sikkerhetsmiljøet fikk iverksatt tiltak, og varslet kunder tidlig tirsdag morgen. Ved en nærmere undersøkelse av eposten, oppdaget sikkerhetsekspertene at dersom du klikker deg gjennom flere steg og laster ned en programvare – vil dette ta dataene på PCen din som gissel. Dette er en svindelmetode som er kjent som utpressingsprogramvare eller «ransomeware». Det vil si at den kriminelle svindelaktøren lurer deg til å laste ned skadevare som krypterer eller «fryser» innholdet på PCen din.

Dine bilder, dokumenter og filer blir gjort uleselig for deg, frem til du betaler svindelaktøren et visst beløp. Vi anbefaler ikke å betale de. Dette er kriminelle aktører som utfører kriminelle handlinger og det er ingen garanti for at de holder det de lover.

Slik ser skjermen din ut, hvis du laster ned utpressingsprogramvaren.

Telenors svindeleksperter anbefaler følgende for å unngå å bli utsatt for slike svindler:

  1. Vær alltid årvåken når du leser epostene dine. Det er som regel alltid noe som skiller de ekte epostene fra de falske. Typisk er det skrivefeil, språk og ikke minst avsenderidentiteten. Hold musepekeren over avsenderens navn så ser du hvilken avsender som egentlig ligger bak.
  1. Hold PC-en oppdatert med de nyeste feilrettingene.
  2. Ta sikkerhetskopier. Så lenge du har en annen kopi lagret en annen sted så har de som forsøker å presse deg for penger for ditt eget innhold , lite makt og du kan gjenopprette dine data fra andre kilder.
  3. Vær forsiktig med gratis programvare, og hvor du laster den ned fra.
  4. Vær skeptisk til virusvarsler som ikke stammer fra antivirusprogrammet ditt.
  5. Tenk deg om før du åpner vedlegg. Vær mistenksom hvis de er pakket ned og spesielt om det er gjort flere ganger.
  6. Bruk et godt sikkerhetsprogram med brannvegg og spamfilter.