Pressemeldinger

De fleste mobiltjenestene oppe igjen etter Urd

Ekstremværet har herjet Norge siden mandag. Kraftutfall og fiberbrudd har skapt konsekvenser for mobildekningen i flere deler av landet. To døgn etter uværet startet er de fleste tjenestene oppe igjen.
Alt-tekst

Ekstremværet har herjet Norge siden mandag. Kraftutfall og fiberbrudd har skapt konsekvenser for mobildekningen i flere deler av landet. To døgn etter uværet startet er de fleste tjenestene oppe igjen.

Kraftig vind traff Sør-Norge mandag kveld og herjer nå fortsatt i Nord-Norge. På grunn av kraftutfall og fiberbrudd førte «Urd» til at mange mistet både strøm og mobildekning. Telenor-kundene i Gulen (Sogn og Fjordane), Rømskog (Østfold) og deler av Hordaland ble hardest rammet av feil som fulgte uværet. I tillegg har vi hatt en fiberfeil i Lofoten som førte til store konsekvenser for mobildekningen.

- Sammenliknet med tidligere ekstremvær har det heldigvis vært mindre enn fryktet, men for dem som er berørt er det å være uten dekning vanskelig, sier dekningsdirektør i Telenor Norge, Bjørn Amundsen.

Mobildekningen i Lofoten er tilbake 

Et brudd i en sjøkabel førte til at de fire Lofoten-kommunene Værøy, Røst, Moskenes og Flakstad mistet dekningen. Telenor rekvirerte derfor et kabelskip for å rette feilen, men på grunn av det kraftige uværet ble kabelskipet værfast i Svolvær. Dette var noe operasjonsledelsen i Telenor forutså, og har derfor jobbet med flere løsninger parallelt i påvente av at utskiftningen av sjøkabelen kan skje. Nå har Telenor i samarbeid med Lofotkraft og entreprenørene funnet en løsning, og dekningen er nå tilbake på de aller fleste stedene.

- Det har vært arbeidet iherdig de siste dagene med å løse kabelfeilen i Nappstraumen, Lofoten. Vi har nå lykkes i å finne en midlertidig løsning ved å benytte ledig fiber hos Lofotkraft. Det har vært en svært omfattende jobb og vi er glade for at de fleste av våre kunder nå endelig er på nett igjen, og har stor forståelse for de ulempene dette har medført for våre kunder, sier dekningsdirektøren.

Sjøkabelen i Nappstraumen vil bli skiftet ut så snart været tillater det.

Stor innsats
De siste dagene har alle driftsmiljøer og entreprenørene i Telenor arbeidet for å rette feil som har oppstått som følge av ekstremværet og kraftutfallene. På forhånd var det planlagt med ekstra beredskap, men allikevel ble ekstrapersonell kalt inn fra romjulsferien.

- Det er fortsatt noen mobilstasjoner som er nede på Vestlandet og litt spredt rundt i landet. Jobben med å rydde etter «Urd» er ikke ferdig, men vi er lettet over at de største feilene nå er rettet.

Ved feilsituasjoner hvor mobil- eller fastnettet blir utilgjengelig kan kunder forsøke følgende:
• I nødsituasjoner kan man ta ut SIM-kort eller omstarte mobiltelefonen uten å taste PIN-kode. Mobilen vil da automatisk søke etter andre nett som kan være operative i området – slik at man kan ringe 112. For at dette skal fungere må annet nett være tilgjengelig.
• Der telefoni er berørt, men ikke bredbånd så kan man kommunisere over internett, via mail, chat, Facebook, Facetime, Skype eller lignende. Det kan være lurt å avtale alternativ kommunikasjonskanal med familie og venner før en feilsituasjon eventuelt oppstår.
• Dersom du har et trådløst nett hjemme som virker og mobilnettet er nede kan mange nå ringe også via sitt trådløse nett om mobilnettet skulle falle ut lokalt.
• Har du kun fasttelefon kan du orientere deg om hvem som har mobiltelefon i området hvor du bor.
• Har du kun mobiltelefon kan du orientere deg om hvem som har fasttelefon i området hvor du bor.
• Si fra til venner eller familie dersom du beveger deg inn i områder uten dekning.
• Dersom du ikke har dekning der du befinner deg, kan du i enkelte tilfeller ved å forflytte deg til andre områder kunne finne dekning i nærheten.
• Det kan også være lurt å ha oppladet mobil og lommelykt tilgjengelig om strømmen skulle forsvinne