Pressemeldinger

DAB-nettet ferdigstilt

Norsk TV og radio ble heldigitalisert da næringsminister Monica Mæland markerte fullførelsen av det nasjonale DAB-nettet på Knappefjell utenfor Bergen i formiddag.

(Straumsgrend, 22. september 2014) Norsk TV og radio ble heldigitalisert da næringsminister Monica Mæland markerte fullførelsen av det nasjonale DAB-nettet på Knappefjell utenfor Bergen i formiddag.

– Telenoreide Norkring har på to år bygd verdens mest omfattende kringkastingsnett for radio. Det nye DAB-nettet er levert til avtalt tid, kostnad og kvalitet slik Stortinget i sin tid bestilte det, sa næringsminister Monica Mæland da hun skrudde på den 759. DAB-senderen i Norge.
 
DAB-nettet skal overta som fremtidens radionett i Norge, etter FM. I 2009 fikk alle i Norge tilgang til digitale TV-signaler. Nå følger radio etter, Knappefjell var den siste senderen i det ordinære DAB-nettet som ble satt i permanent drift. Senderen i Straumsgrend utenfor Bergen dekker i utgangspunktet 3000 personer.
 
– Norge er et foregangsland når det gjelder digitalisering av radiomediet. DAB-nettene i Norge er verdens mest omfattende, bygd i et land med vanskelig topografi. Med senderen på Knappefjell i drift er et nytt kapittel innen nasjonal infrastruktur avsluttet. Og Norge er blitt heldigitalt, sier næringsminister Monica Mæland.

Norkring har brukt to år på selve byggingen av DAB-nettet, planleggingen har tatt lengre tid.

– God ingeniørkunst, solid kunnskap hos medarbeiderne, god logistikk og stabile leverandører har gjort DAB-utbyggingen rask og effektiv, til tross for at vi har et utfordrende klima og typografi. I de mest hektiske periodene har vi satt i drift 100 sendere i kvartalet, sier Norkrings administrerende direktør Torbjørn Ødegård Teigen.

Prislappen på DAB-utbyggingen er 1 milliard norske kroner. 99,5 prosent av Norges befolkning har tilgang til DAB - som er kravet Stortinget har bestemt. 

– Fremover vil DAB-nettet testes og justeres slik at det blir en best mulig lytteropplevelse, sier Torbjørn Ødegård Teigen.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Jørgen Thaule, kommunikasjonsdirektør i Telenor Broadcast
Mobil: 915 59 607, e-post: Jorgen.Thaule@telenor.com

Norkring planlegger, bygger og drifter bakkenett for TV (DTT) og radio (DAB og FM). Norkring er en ledende aktør med unik kompetanse innenfor området ledelse, media nettverk og kringkasting. Selskapet har kontorer i Norge og Belgia og har til sammen 150 ansatte. Norkring er eid av Telenor Broadcast Holding og hadde i 2013 1,057 milliarder norske kroner i inntekter.www.norkring.no