7,8 mill. mobiler til overs
(Fornebu, 6. mars 2013): Halvparten av oss har minst to gamle mobiltelefoner i skuffen, viser en ny undersøkelse. Nå skal lokale idrettslag samle dem inn.
Vi skaffer oss langt flere telefoner enn vi leverer til gjenvinning.
- Det hoper seg opp i roteskuffene. Så nå vil idrettslag over hele landet samle inn telefonene du ikke trenger. Over 90 prosent av en gammel telefon kan brukes i ny produksjon, sier administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge.
550 idrettslag over hele landet starter i disse dager en omfattende innsamling av gamle mobiltelefoner. Dugnaden er et samarbeid mellom Telenor og Norges idrettsforbund(NIF). Lagene får 35 kroner for hver telefon de samler inn.
Millioner telefoner
Og det er mange telefoner å ta av.
51 prosent av oss har to eller flere gamle mobiltelefoner liggende, viser en spørreundersøkelse Norstat har gjort for Telenor blant nordmenn over 17 år. 19 prosent har fire telefoner eller flere.
Til sammen blir det rundt 7,8 millioner ekstra mobiltelefoner.
Hele 2,2 millioner mobiltelefoner ble solgt i Norge i 2012, noe som likevel var en nedgang på to prosent fra året før. Smarttelefonene står nå for hele 86 prosent.
- Folk beholder gjerne smarttelefoner noe lenger, men vi tror det er behov for denne kampanjen i mange år fremover. Nordmenn er opptatt av miljøet, og det akkumulerte antallet gamle mobiler er stort, sier Berit Svendsen.
Fyller klubbkassene
Det er tredje året aksjonen går av stabelen. De to første årene samlet idrettslagene inn til sammen over 350 000 gamle mobiltelefoner. Det har gitt 12,4 millioner kroner til klubbene.
- Dette er penger som gjør godt i klubbkassene rundt om kring i landet. I tillegg er det en dugnad med tydelig miljøprofil. Det skaper ekstra engasjement hos innsamlerne, sier idrettspresident Børre Rognlien i Norges idrettsforbund.
Aksjonen er en del av Telenor-programmet ''brukt mobil nye muligheter'' og er i ferd med å bli kjent i befolkningen. Fire av ti sier de kjenner til den, og ni av ti sier de er klar for å gi fra seg en kassert telefon til aksjonen, ifølge Norstat-undersøkelsen.
Gjenbrukt
Telefonene samles inn i spesialposer som gjør at de ikke kan tas ut når de først er lagt oppi slik at sikkerheten ivaretas for de som leverer fra seg disse telefonene til lagene.
Etter en grundig sjekk blir brukbare telefoner restaurert for videresalg i nye markeder, og resten blir resirkulert. Alle data blir slettet, og eventuelle medfølgende SIM- eller minnekort blir destruert.
Så mange mobiler har vi
· Har én gammel telefon: 23 %
· Har to gamle telefoner: 20 %
· Har tre gamle telefoner: 12 %
· Har fire gamle telefoner: 7 %
· Har fem gamle telefoner: 6 %
· Har seks eller flere: 6 %
Kilde: Norstat
Fakta om brukt mobil nye muligheter
· Telenor har resirkulering av brukte mobiltelefoner i samarbeid med Norges idrettsforbund, i Telenorbutikken samt at returkonvolutter kan bestilles påwww.telenor.no/gjenbruk.
· Til sammen er det 550 idrettslag som skal samle inn brukte mobiler i 2013. Den fylkesvise listen over hvilke idrettslag som er med ligger på www.idrett.no
· De brukte mobiltelefonene som samles inn blir registrert og talt opp hos Alternativ Data AS i Oslo før de sendes til Telenors internasjonale returpartner Regenersis i Storbritannia. Selskapet er miljøsertifisert og har strenge rutiner for sikkerhet og håndtering av miljøfarlig avfall.
· Avtalen med Regenersis gjelder for alle Telenors selskaper. I dag har Telenor mobilreturordninger i Norge, Sverige, Danmark, Ungarn, Montenegro, Serbia, Malaysia og Thailand.
· De brukte mobiltelefonene blir enten resirkulert, eller gjenbrukt.
· Alt overskudd fra programmet tilbakeføres til idretten og til veldedige formål med en klar grønn profil.
Kontaktpersoner:
Elisabeth Helgesen, kommunikasjonsrådgiver i Telenor Norge AS, tlf. 479 00 035. e-post: elisabeth.helgesen@telenor.com
Morten Schønfeldt, markedsdirektør Norges idrettsforbund, tlf. 922 00 878, e-post:morten.schonfeldt@idrettsforbundet.no