Tre av fire nordmenn har mobiler de ikke bruker
(Fornebu, 23. mars 2015) Nordmenn har nesten 10 millioner gamle mobiltelefoner liggende i skuffer og skap. Dette tilsvarer 300 millioner kroner i potensielle inntekter for grasrota i Idretts-Norge. I dag starter en ny sesong av Telenors og Norges Idrettsforbunds mobilinnsamling «Brukt mobil – nye muligheter».
77 prosent av nordmenn oppgir at de har én eller flere gamle mobiltelefoner som de ikke bruker. 26 prosent svarer at de har hele tre eller flere mobiler liggende hjemme, viser en fersk undersøkelse Norstat har utført for Telenor.
Glad i mobilene
En mulig forklaring på at nordmenn beholder gamle mobiler kan være at vi rett og slett er glade i dem. I undersøkelsen oppgir nemlig én av to at de er svært glad i mobilen sin.
Blant annet er kvinner mer glade i mobilen sin enn menn, mens yngre mennesker er mer glad i mobilen sin enn eldre. Seks av ti mellom 18 og 34 år sier de er svært glade i mobilen sin.
– Tallene tyder på at nordmenn har en følelsesmessig tilknytning til mobilene sine. Men idretten trenger de utrangerte eksemplarene sårt, så jeg sier det som artisten Sting: «If you love them, set them free», sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.
Ti millioner mobiler
Det ligger nesten ti millioner brukte mobiltelefoner rundt i de norske hjem. Disse kan Idretts-Norge realisere som inntekter gjennom mobilreturkampanjen «Brukt mobil – nye muligheter». Med 30 kroner per innlevert telefon utgjør våre gamle mobiler 300 millioner kroner som for eksempel kan brukes til fotball-turneringer, alpinporter og ballbinger.
Fra og med i dag kan idrettslagene melde seg på innsamlingen. Nytt av året er at det ikke lenger er førstemann til mølla for lag å melde seg på. Alle lag får være med.
– Vi ønsker å invitere med alle ivrige barn og unge der ute som trenger inntekter. Uavhengig av kvalitet på mobilene, betaler vi alle klubber 30 kroner per innleverte telefon. Så nå er det bare for lagledere å melde på sine klubber, og for folk å lukke opp når ungene ringer på døra, oppfordrer Berit Svendsen.
Siden 2009 har det som er blitt Norges største miljødugnad samlet inn over 500.000 mobiltelefoner. Til sammen har innsamlingen generert over 18 millioner kroner til norsk idrett.
– Det har vært kamp om å bli med på mobilreturordningen tidligere år, men nå som alle idrettslag får være med, kan jeg ikke se annet enn at det må bli ny rekord i antall innsamlede mobiltelefoner. Jeg vil i alle fall oppfordre alle landets idrettslag til å bli med på denne miljødugnaden. En dugnad som gjør en forskjell for miljøet samtidig som den gir penger i klubbkassa, sier idrettspresident Børre Rognlien.
Jansrud er miljøambassadør
En brukt mobil kan også finne ny eier i nye markeder i Asia. Noen av de innsamlede mobilene er i så god stand at de kan repareres og sendes ut på markedet igjen.
Andre mobiler demonteres og resirkuleres. 90 prosent av en mobiltelefon kan gjenvinnes. Det er godt miljøvern, noe også alpinist Kjetil Jansrud er enig i. Han er ambassadør for kampanjen.
– Det er også naturlig for meg som vintersportsutøver å engasjere meg i en kampanje med så tydelige miljøbudskap. Jeg legger merke til snømangel når jeg jeg reiser rundt. Vi kan alle gjøre litt, så jeg oppfordrer alle til å gi slipp på en gammel kjærlighet og heller støtte ditt lokale idrettslag med viktige inntekter, sier Jansrud.
Se video med Kjetil Jansrud:
Slik melder du på laget ditt
Gå inn på www.telenor.no/gjenbruk eller www.idrett.no og meld på ditt idrettslag. Påmeldingen vil være åpen fra i dag 23.mars til og med mandag 6.april. Selve innsamlingen kan starte når idrettslagene har fått innsamlingsmateriell i posten. I mellomtiden kan du grave fram gamle mobiler og være klar når idrettslaget ringer på døren.
Fakta
• Hvor mange gamle mobiler som du ikke bruker har du liggende?
Én: 30 prosent. To: 21 prosent. Tre eller flere: 26 prosent
• Én av to nordmenn oppgir at de er svært glad i mobiltelefonen sin. Oslo-folk har et nærere forhold til mobilen enn i resten av landet. Seks av ti i Oslo sier de er svært glad mobilen.
• Unge er mer glad i mobilen enn eldre: 60 prosent av de mellom 18-34 år mot 38 prosent over 55 år.
• Kvinner er mer glad i mobilen sin enn menn: 53 prosent mot 42 prosent.
Kilde: Norstat
For mer informasjon, vennligst kontakt:
Ana Brodtkorb, leder for samfunnsansvar i Telenor Norge
Tlf: 902 09 832, e-post: Ana.Brodtkorb@Telenor.com
Morten Schønfeldt, markedssjef i Norges Idrettsforbund
Tlf: 922 00 878, e-post: Morten.Schonfeldt@idrettsforbundet.no