Pressemeldinger

25 år med dekningsmålinger: Fra statussymbol til allemannseie

Bjørn Amundsen legger i år ut på sin 25. dekningstur, der han reiser Norge rundt for å måle dekning. Mye har skjedd på disse årene. Fra å være et tilbud for få, er mobiltelefonen blitt allemannseie. Og forventningene til dekning øker. Se reiseruten nederst i meldingen.

(Fornebu 6. september, 2018) Bjørn Amundsen legger i år ut på sin 25. dekningstur, der han reiser Norge rundt for å måle dekning. Mye har skjedd på disse årene. Fra å være et tilbud for få, er mobiltelefonen blitt allemannseie. Og forventningene til dekning øker. Se reiseruten nederst i meldingen.

Hver år tilbakelegger dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor rundt 80.000 kilometer på landeveien. 10-12.000 km bruker han på den årlige dekningsturen, som i år på nytt bringer han innom alle fylker i landet.

Mye har skjedd på de 25 årene han har målt dekningen.

– Utviklingen har vært revolusjonerende. Da jeg startet systematisk dekningsmåling var fremdeles den gode gamle fasttelefonen allemannseie. Mobiltelefonen var ren luksus for de få. Og mobildekningen var deretter. Vi hadde stort sett dekning i byer og tettsteder, og Nordisk mobiltelefonsystem (NMT) levde i beste velgående. NMT var verdens første helautomatiske mobiltelefonisystem. Systemet hadde analog taleoverføring og digital signalering, forteller Amundsen.

Mobiltelefonen er blitt allemannseie

Nå er situasjonen en annen. Mobiltelefonen er blitt allemannseie, og Telenor investerer årlig rundt fire milliarder kroner for å sikre blant annet godt mobilnett og bredbånd som også tåler surfing og strømming på Internett.

Forventningene til god mobildekning der du bor og ferdes er blitt et folkekrav, ikke bare GSM og SMS, men 4G med kapasitet til å utføre alle tjenester via mobilen.

– Jeg forstår godt at alle ønsker seg dekning. Mobildekning har blitt et være eller ikke være for privatpersoner, næringsliv og offentlig virksomhet. Derfor bygger vi fremdeles ut dekning. Vi har et tett og godt samarbeid med landets kommuner og næringsliv, og bygger ut der det er hensiktsmessig. Der det ikke er regningssvarende for oss å bygge ut alene, prøver vi å finne løsninger i form av spleiselag, sier Amundsen.

Slik så Bjørn Amundsens dekningsbil ut i 2000. Både bil og mobiltelefoner har utviklet seg siden den gang.

På dekningsturen vil Bjørn Amundsen foreta målinger av hastigheten i nettet. Resultatet vil danne grunnlag for hvordan nettet skal bygges ut videre.

– Vi har bygget et fantastisk godt mobilnett, og det ble i fjor kåret til verdens raskeste. Men det er fremdeles områder som sliter med dårlig dekning, så vi er langt fra i mål med å bygge ut nettet, sier Amundsen.

Faser ut kobbernettet

Telenor informerte i vår at kobbernettet skal fases ut innen 2023, og erstattes av løsninger på mobil og fiber. Bjørn Amundsen forventer at dette blir et tema for møtene med kommuner og næringsliv som er planlagt på dekningsturen.

– Når vi faser ut kobbernettet, som mange steder er over 100 år gammelt, har vi sagt at vi skal ha erstatningsløsninger på mobil eller via fiber. Vi erkjenner at mobildekning er avgjørende for at hverdagen skal gå rundt for folk, og at næringslivet og andre aktører er helt avhengig av god mobildekning for å holde hjulene i gang, sier Amundsen.

Et eksempel på dette er sykkelrittet Arctic Race of Norway, som nylig ble arrangert i Lofotoren og Vesterålen, og avsluttet i Narvik.

– Dette arrangementet hadde trolig ikke vært mulig å gjennomføre uten god mobildekning. Da løypetraseen ble kjent gikk Telenor i dialog med arrangør og vertskommuner for å sikre best mulig dekning fra start til mål. Det er slik vi ønsker å operere, i tett samarbeid med kommuner og næringsliv, som vet hvor skoen trykker, sier Amundsen,

Forventer merkbar forbedring

Når de endelige resultatene av dekningsmålingen foreligger, forventer Bjørn Amundsen at nettet er betydelig forbedret siden fjorårets tur. Han er også innstilt på noen aha-opplevelser.

– Et av formålene med turen er å måle den faktisk dekningen. Den kan ofte avvike fra den teoretiske. Jeg bruker å si at vi ikke kan bygge dekning fra hovedkontoret på Fornebu. Vi må ut og se hvor gode dekningen er reelt, og bygge og justere der det er behov, sier Amundsen.

Fakta om mobilhistorien

Da dekningsmålingene startet i 1994 var fasttelefon fortsatt i vekst, med cirka 2,4 mill abonnenter. Toppåret var i 1996 med 2 484 173 abonnenter.

Fra de digitale mobillnettene ble etablert i 1993 (2G) vokste tallet på mobilabonnenter i NetCom og Telenors mobilnett svært raskt. Vi fikk et historisk krysningspunkt i 1999, da tallet på mobilabonnenter gikk forbi tallet på fastnettabonnenter.

Nå er Telenor i gang med testing av 5G. Dette er et kvantesprang sammenlignet med dagens og den historiske utviklingen på mobiltelefoni.

Her er fakta om utviklingen innen mobiltelefoni:

1981: 1G NMT

1993: 2G GSM

2004: 3G UMTS

2009: 4G LTE 

2015: LTE+

Dekningsturens reiserute (endringer kan forekomme):

8.september: Svinesund - Hell

9.september: Hell - Mo i Rana

10.september: Mo i Rana - Narvik

11.september: Narvik - Tromsø

12.september: Tromsø

18.september: Tromsø - Alta

19.september: Alta - Karasjok

20.september: Karasjok - Kirkenes

21.september: Kirkenes

22.september: Kirkenes - Vadsø

23.september: Vadsø - Honningsvåg

24.september: Honningsvåg - Hammerfest

25.september: Hammerfest - Alta

27.september: Oslo - Bergen

28.september: Bergen - Oslo

29.september: Oslo - Alta

30.september: Alta - Tromsø

1.oktober: Tromsø

2.oktober: Tromsø - Bardufoss

3.oktober: Bardufoss - Harstad

4.oktober: Harstad

6.oktober: Narvik

7.oktober: Narvik - Fauske

8.oktober: Fauske - Bodø

9.oktober: Bodø - Mosjøen

10.oktober: Mosjøen - Trondheim

11.oktober: Tromsø

12.-13. oktober: Svalbard

14.oktober: Trondheim

15.oktober: Trondheim - Molde

16.oktober: Molde - Førde

17.oktober: Førde - Bergen

18.oktober: Bergen - Fredrikstad

20.oktober Fredrikstad - Kristiandsand

21.oktober: Kristiansand

22.oktober: Kristiansand - Haugesund

23.oktober: Haugesund - Bergen

24.oktober: Bergen


For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge

Tlf: 900 21 000, e-post: bjorn.amundsen@telenor.com eller ring pressetlf. på 800 80 900

Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse