Torstein utvikler systemene som bestemmer hvor fremtidens mobilnett skal bygges.

– Vi utvikler nervesystemet som knytter samfunnet vårt sammen, og det er åpenbart at miljø og naturkrefter spiller en viktig rolle, sier backend developer og GIS-utvikler Torstein Rundhovde.

– Jeg søkte jobb her fordi det virket som et firma som er langt frempå når det gjelder å bruke moderne teknologi og utforske nye ting som kommer på markedet, sier Torstein Rundhovde.

Han har vært ansatt som GIS Developer i Telenor IT siden september 2022.

Rundhovde ankom hovedkontoret på Fornebu med en bachelorgrad i geomatikk fra NMBU og arbeidserfaring fra COWI og Fredrikstad kommune på CV-en.

– Her får jeg brukt kunnskapen min mer direkte innen utvikling, sier han.

 Telenor søker tech-folk med mot til å forandre: Våger du?

Torstein Rundhovde er GIS developer i Telenor

☎️ Hva går jobben din utpå?

Hva en GIS Developer gjør?

Her er kortversjonen: GIS står for Geographic Information Systems. En GIS Developer er altså en som jobber med kartrelatert programvareutvikling.

– Det er et relativt smalt programvarefelt som ikke alle nødvendigvis kjenner til. Kall meg gjerne utvikler, du! sier Torstein Rundhovde.

Jeg utvikler støttesystemer som Telenor bruker til å planlegge utbygging av nettverk, og drift av eksisterende nett. For eksempel lager vi programvare som gjør at driftssenteret kan se på et kart at «her er det en feil, det påvirker dette området».

Telenor søker tech-folk med mot til å forandre: Våger du?

Funksjonaliteten og programvaren utvikles basert på behovene driftssenteret melder inn. Derfor snakker Rundhovde jevnlig med brukerne.

– Noen har jeg møter med annenhver uke, andre møter jeg litt etter behov, når de ser at de har konkrete behov. Det varierer fra businessenhet til businessenhet, forteller utvikleren.

☎️ Hva er det aller viktigste?

Å være utvikler i Telenor kan innebære en rekke ulike oppgaver og funksjoner - som for eksempel hvor det er hensiktsmessig å bygge ut fiber.

– Senere i dag har jeg et møte med noen planleggere som jobber med å styrke kjernenettverket til Telenor, forteller Rundhovde når vi prater med ham.

– De trenger ny funksjonalitet for å bedre planlegge feilretting og hvordan fiberen ikke skal bli påvirket av stormer i fremtiden. Det er åpenbart at det er viktig å ta hensyn til miljø og naturkrefter når vi bygger fiber og mobilnett framover.

Dette er direkte knyttet til Telenors samfunnsansvar, mener Rundhovde.

– Vi er nervesystemet som knytter et moderne samfunn sammen. Uten moderne telekommunikasjon, som fiber eller 5G, så kunne vi for eksempel ikke hatt dette intervjuet på Teams.

Et moderne samfunn ville brutt sammen uten denne kommunikasjonen, fortsetter Rundhovde, og sikter ikke til Facebook og TikTok.

– Da tenker jeg først og fremst på samfunnskritisk infrastruktur som Forsvaret, sykehusene og nødetatene våre. Alle er helt avhengige av at vi her på Fornebu, og på Telenor-kontorene ellers i landet, gjør jobben vår.

Når arbeidsoppgavene krever konsentrasjon og fokus, er det viktig å ta pauser. Teamet til Torstein Rundhovde drar ofte på skiturer sammen om vinteren, men trenger han å lufte hodet skikkelig, så låner han gjerne en kajakk i kjelleren på Fornebu.

– Jeg hadde jobbet her lenge før jeg faktisk ble klar over denne unike muligheten, forteller Torstein som nylig har meldt seg inn i Telenor sin egen kajakk-klubb.

☎️ Er det sosialt på jobb?

Som utviklere flest er Torstein Rundhovde glad i fleksibilitet, og han setter stor pris på at Telenor tilrettelegger for at hvert team selv kan organisere sin egen arbeidshverdag.

– Vi jobber på en måte som kalles «team-first». Det vil si at vi selv vet best hvordan vi løser oppgavene våre. Ledelsen skal ikke detaljstyre oss, men tilrettelegge for at teamene kan gjøre en best mulig jobb, forklarer han.

– Jeg har normalt tre dager på kontoret hver uke, men jeg starter og avslutter arbeidsuken med én dag hvor jeg sitter på hjemmekontoret i total stillhet. Da kan jeg konsentrere meg 100 prosent om utvikling, noe som er gull verdt når du jobber med noe rent teknisk.

Tirsdag, onsdag og torsdag starter arbeidsdagen med en kaffeprat med gode kolleger på Fornebu.

– Vi er overraskende sosiale til å være IT-mennesker, synes jeg! Vi tar oss tid til å snakke om både faglige og ikke-faglige temaer. Den sosiale biten er viktig, og fortsetter også i form av idrett og arrangementer etter arbeidstid. I teamet mitt går vi gjerne på ski sammen om vinteren, sier han. 

Bli med på utviklingen av Norges råeste tech-miljø!

Tech lead i fremtiden?

Rundhovde forteller at han alltid har en plan for hva han skal få gjort i løpet av en arbeidsdag, men at det fort dukker opp andre oppgaver helt fra siden.

– Det dukker gjerne opp spørsmål og oppgaver som «burde vært gjort i går», og da gjelder det å prioritere det som er tidskritisk. Det er alltid nok å gjøre, samtidig som jeg føler vi er flinke til ikke å la oss stresse, mener han.

Han liker godt utfordringer som går på å finne ut om noe er teknisk mulig.

– Det er spennende å planlegge hvordan større, komplekse systemer kan snakke sammen, så jeg ser absolutt for meg en fremtid innen arkitetektur eller kanskje som Teach Lead i Telenor-systemet, sier han.

Torstein Rundhovde

Fint å være inhouse i et stort selskap

Fremtiden er vanskelig å spå, men Torstein Rundhovde føler seg trygg på at det blir et økende behov for utviklere fremover. Han tror flere selskaper vil innse at det er behov for teknologikompetanse inhouse.

– Du kan ikke drive en stor, moderne virksomhet innen noen som helst bransje, uten at du har utviklere internt, mener han.

Det gjelder i aller høyeste grad også hans egen arbeidsplass. Telenor har som mål å ansette 50 av Norges skarpeste IT-folk i 2023.

Telenor IT props

– Her er det ingen mangel på oppgaver om dagen, og jeg kan absolutt anbefale å jobbe inhouse i et stort firma, sier Rundhovde og utdyper:

– Hos Telenor har du alltid tilgang til masse ulik kompetanse rundt deg, og – sammenlignet med konsulentbransjen – får du et veldig eierskap til systemene og produktene du jobber med. Det gjør også at du kan gå mer i dybden enn om du «bare» er innleid, avslutter han. 

Telenor søker tech-folk med mot til å forandre: Våger du?

Vi er mange som våger - bli kjent med noen av oss!