ernett for alle - Slik blir du kjent med din Android-telefon
Til Digitalmentor

Slik blir du kjent med din Android-telefon

Vi skal nå gi deg en liten omvisning på din Android-telefon. Denne guiden tar utgangspunkt i en Samsung Galaxy S6. Merk at de ulike Android-modellene har fysiske forskjeller, det er derfor ikke sikkert at beskrivelsen under passer 100 prosent til din mobil.
Hjem-knappen

Hjem-knappen

Hjem-knappen er den store runde knappen under skjermbildet. Du kan alltid trykke på denne for å komme tilbake til Hjem-skjermen. Når du har trykket på Hjem-knappen, forlater du appen eller programmet der du er. Vil du tilbake til det du holdt på med, trykker du bare på den aktuelle appen på nytt, og kan fortsette der du var.

Port for lader

Port for lader

Rett bak Hjem-knappen er åpningen for laderen.

Lad mobilen fra pc

Lad mobilen fra pc

Du kan også lade mobilen ved å koble den direkte til en pc. Da setter du ladekontakten i mobilen, tar av støpselet, og setter den ledige delen av ledningen i en USB-port på pc-en din.

Sjekk kabelen

Sjekk kabelen

En pc har som regel åpning for flere ulike ledninger, så sjekk at kabelen kommer på riktig sted.

Slik ser USB-porten ut

USB-port

En pc har som regel åpning for flere ulike ledninger, så sjekk at kabelen kommer på riktig sted. Bildet over viser en USB-port.

Volumknapper

Volumknapper

Volumknappene finner du på siden av telefonen. Ønsker du å regulere lyden opp og ned, gjør du det med de to knappene.

Dvaleknappen

Dvaleknappen

På den andre siden av telefonen finner du dvaleknappen. Et trykk på den gjør at mobilen går i dvale. Du kan fortsatt motta anrop, tekstmeldinger, alarmer og andre varslinger selv om telefonen er i dvale. Et nytt trykk på dvaleknappen vekker telefonen til live igjen.

Hovedkamera

Hovedkamera

Android er utstyrt med to ulike kameraer. Bak ser du kameralinsen til hovedkameraet som brukes når du tar bilder eller video.

Frontkamera

Frontkamera

Det er også et lite kamera foran, rett over skjermen. Dette brukes om du skal ha videosamtale eller ønsker å ta et selvportrett (en såkalt «selfie»).

Høyttaler

Høyttaler

Det finnes to høyttalere. Hovedhøyttaleren er over skjermen.

Musikkhøyttaler

Musikkhøyttaler

Musikkhøyttaleren er langt nede på baksiden.

Mikrofoner

Mikrofoner

Det finnes to mikrofoner, henholdsvis i topp og bunn av mobilen.

Hodetelefoner

Hodetelefoner

Det lille runde hullet i det ene hjørnet, er åpningen for hodetelefoner. Du kan bruke hodetelefoner med eller uten mikrofon. Har du mikrofon, fungerer hodetelefonen din som et handsfree-set.

SIM-kort

SIM-kort

Med din Android-telefon fikk du et SIM-kort. SIM-kortet er knyttet til mobilabonnementet ditt, slik at du kan ringe og koble deg til internett overalt der det er mobildekning.

Sett inn SIM-kort

Sett inn SIM-kort

I det ene hjørnet ser du en liten skuff, med et bittelite hull ved siden av. I pakken som fulgte med mobilen, var en liten flat pakke med en bitteliten «binders» i. Enden av denne putter du inn i det lille hullet slik at skuffen dyttes ut. Plasser deretter SIM-kortet inn i skuffen, og sett skuffen på plass igjen.

1/8