5 ting du må ha på stell før sommerferien

God sommer med Telenor

Har du dette i boks, kan vi (nesten) garantere god stemning og hvilepuls.

1. Ikke ødelegg gode stunder med dårlige bilder

gode mobilbilder


Uansett om planen er å legge ut på tidenes utflukt over Hardangervidda, eller du bare har planer om å legge deg strakt ned i hengekøya: Du kommer til å ta mange bilder i sommer. Og når Marie på 10 år står skjelvende på bryggekanten og ber deg om å forevige hennes første stup noensinne, må du faktisk levere.

Har du disse tre helt enkle tipsene i bakhodet når du fisker frem mobilen, kan vi love deg at mobilbildene blir to hakk hvassere.

  • Tørk av linsa
  • Gå nærmere det du skal ta bilde av 
  • Ikke ta bilde rett mot sola, få sola «bak» deg

Men: Det hjelper ikke hvor mye du pusser og gnir om linsa er full av riper eller er av gammel årgang. Har du en eldre mobil, blir ikke bildene like gode som om du har en ny mobil.

For de av oss som ofte har problemer med å ta skarpe bilder med riktig fokus, er de nye mobilkameraene nærmest en velsignelse. Rett og slett fordi de gjør hele jobben for deg – fra å ta proffe portrettbilder til panoramabilder av svaberg i solnedgang, selv når lysforholdene ikke er de aller beste.

Og obs, obs: Når Marie spør om å få tilsendt alle 30 bildene av stupet i september, så er det dumt om du ved «en feil» har klart å slette alle bildene fra kamerarullen. Sørg for å lagre i Min Sky, så mister du ikke bildene du tar i sommer, samme hva som skulle skje med mobilen.

2. Omgi deg med bra musikk – uansett hvor du er

bra musikk


Lite er verre enn syv folk som står rundt en grill og sier: «Nei ... hva skal vi høre på?». Kaoset er komplett når onkel begynner å sette på gamle live-versjoner av Bruce Springsteen på Youtube mens den 17-årige kusinen utelukkende vil playliste låter fra russebussen. 

Sørg for å ha en spilleliste klar på mobilen før du fyrer opp grillen, setter deg i bilen til hytta eller er stuck på sommerjobben, så er du garantert bra musikk og null friksjon i (ukomfortable) sosiale settinger. 

Du slipper heldigvis å dykke ned i dypet av strømmetjenestene. Vi har nemlig gjort jobben for deg. 2018 har vært et fantastisk musikkår, og vi har samlet over 2,5 timer med det beste vi har hørt så langt i denne sommerglade spillelisten.

Spillelisten gir deg en god miks av solide hits og litt mer ukjente perler – inkludert det beste av ny, norsk musikk. Så kan du trygt samle både onkler, kusiner, venner og fiender rundt grillen.

Stream våre sommerfavoritter 2018 på:

Har du abonnement som Fleksi eller Yng, trenger du heller ikke styre med offline-spillelister eller WiFi-signalet som ikke strekker helt ut i hagen. Med Music Freedom inkludert, kan du streame så mye musikk du ønsker, uten at det går av datakvoten din. Også om turen går til store deler av Europa!

Og husk: Uansett hvor avansert mobilen din er, har vi ennå ikke kommet dit at mobilhøyttalerne strekker helt til når dere er mange som skal danse bort sommernatta. Pakker du med deg en trådløs bluetooth-høyttaler, blir det kjapt også mer liv og røre.

3. Prepp deg (og mobilen) for overlevelse

prepp deg


Det høres kanskje dramatisk ut, men dette er ingen spøk. Gjørmeløp på musikkfestival og vannkrig med hageslangen er gøy for deg, men ekstremt farlig for mobilen din.

Sommerferie = høysesong for mobiluhell. Og tar du ikke grep nå, er sjansen stor for at du kommer til å angre når du sitter med nesa nedi en sønderknust skjerm eller må bruke hoven til å fiske opp mobilen fra barnebassenget.

Betyr dette at du bør holde mobilen unna alt som er gøy i sommer? Eller at du bør gå til innkjøp av diverse duppedingser som – muligens – vil kunne redde mobilen din? Nei og niks. Spar den klamme turen til Clas Ohlson, og bruk heller minimalt med tid på å skaffe deg plussforsikring – så er du 100 prosent dekket uansett hva du og mobilen din måtte finne på. Og da mener vi uansett.

Kjøper du ny mobil med SWAP, er tre måneder med Plussforsikring inkludert, og husk at mange nye mobiler er vannsikre, og tåler en (sjø)sprøyt eller to.

4. Vær på nett – eller ha i det minste muligheten

på nett


Planlegger du å bruke sommeren til litt velfortjent nett-detox? Det er en god idé, men det er også en fordel å kunne avbryte detoxen mer eller mindre alvorlige nødsituasjoner.

Som når du står på torget i Sicilia og leter etter «den der» restauranten med den beste sverdfisken, men som du selvfølgelig ikke husker navnet på. Da er det greit om du kan sjekke Tripadvisor på mobilen – uten å måtte rusle slukøret tilbake til hotellets uhorvelige trege WiFi-nettverk.

Så er det også de av oss som har null planer om å være offline i sommer. Om du (som oss) vil chatte på Messenger, scrolle gjennom Instagram og sjekke nettavisene både på hytta og stranda på Sicilia, så er det ikke noe alternativ å spinke på data.

Da er det godt å vite at du kan være på mobilen, akkurat som om det var en vanlig hverdag hjemme. Satser du på norgesferie, kan du forvente en god og rekordkjapp Telenor-dekning. Og er du så heldig at du skal farte rundt i Europa, bruker du bare mobilen som om du er i Norge – det koster ikke noe ekstra.

Med det nye mobilabonnementet Fleksi slipper du dessuten å følge med som en hauk på databruken, eller stresse med ekstra datapakker. Abonnementet justerer seg nemlig selv opp etterhvert som du trenger mer data – enten du strømmer fotball-VM eller noe annet stas.

Og kanskje har du også samlet opp masse gratis ekstradata via Data Rollover og Familiebonus … som sikkert kan komme godt med når det viser seg at også dine hjemlige surfevaner ble med på ferielasset?

5. Slipp dataen fri ... det er sommer!

slipp dataen fri


Sommeren er til for å deles, og det gjelder også mobildataen din. Bli dagens helt på stranda, og la venner og familie gå bananas på alt fra Spotify til Snapchat mellom badeslagene, gjennom å enkelt dele internett fra mobilen din.

Spesielt når barna går lei i baksetet eller har lest alle de gamle Donald-pocketene på hytta, kan det bli slitsomt å måtte aktivere «delt internett» på mobilen hver gang noen trenger å sjekke noe, og de ikke vil bruke av sin egen data.

Da er det bare å sette et Data-SIM inn i iPaden, så slipper du å måtte låne bort mobilen din i tide og utide.

Eller enda bedre, om dere er mange som vil være på nett samtidig: Skru på den mobile bredbåndsruteren. Vips, så kan hele familien nyte godt av dataen din!