Telenor Dekning Telenor bygger kontinuerlig ut 4G- og 3G-nettet for å sikre enda bedre kapasitet og kvalitet i nettet.

Fart og dekning betyr alt

Vi gjør alt for å være raskest, og nå ønsker vi at alle våre kunder skal få oppleve de høye hastighetene du oppnår med Telenor-4G. Vi har et topp moderne 4G-nett som står klart til å sørge for markedets beste mobilopplevelser, uansett om du skal laste ned tunge presentasjoner, bilder, musikk eller filmer.

Nyhet! Nå har alle privat- og bedriftskunder i Telenors mobilnett fri fart. Tilbudet gjelder ut året og gjelder for samtlige abonnement.

Dette er dekning

Radiosignalene som sendes mellom mobiltelefoner og basestasjoner gjør at du kan bruke mobil og data. God dekning betyr at du kan snakke og surfe uten brudd eller tregheter. 

Edge
gir deg mulighet til å snakke i mobilen i tillegg til å surfe, men har begrenset hastighet.
2G/3G gir deg mulighet til å snakke og surfe med hastigheter opptil 20 Mbit/s.
4G (LTE) gir surfemuligheter opp mot 150 Mbit/s, i tillegg er det nå åpnet for tale over 4G-nettet. 
4G+ er det raskeste mobilnettet fordi data sendes på flere 4G-frekvenser og gir hastigheter opp mot 450 Mbit/s.

Flere frekvenser - bedre nett

Telenor bygger kontinuerlig ut nettet med flere frekvenser som supplerer hverandre, og kombinerer frekvensbåndene 800-,1800- og 2600-MHz etter behov. Teknologien som ligger i bunn kalles LTE (Long Term Evolution). Grunnen til at man har satset på flere frekvenser, er at de har ulike egenskaper. Laverer frekvenser har lenger rekkevidde og slipper lettere inn gjennom vegger i hus, mens høyere frekvensbånd har høyere kapasitet og kan dermed levere mer data. Dette er noe 4G drar god nytte av, men som 4G+ utnytter i enda større grad. 

800 MHz-frekvensbåndet er et godt eksempel på lavfrekvens bånd. Med sin gode rekkevidde gir 800 MHz-frekvensbåndet svært god dekning selv inne i bygninger med eks. mye glass hvor vanlig tradisjonelle telefonsignaler ikke slipper like lett gjennom. Dette kan f.eks gjelde nyere hus eller kontorbygninger.

Påvirkninger av mobilnettet

Det er flere faktorer som spiller inn på kvaliteten av dekningen. Etter hvert som vi bygger ut hele 4G nettet, vil en god del av disse løses, men i ett land med høye fjell, dype daler, tett skog og ikke minst varierende vær, vil det være områder hvor dekningen tidvis kan oppleves som mindre god. Dekningen påvirkes i tillegg av avstanden til basestasjonen, hvor mange som er på nett samtidig og materialet til bygninger. Andre trådløse elementer vil også kunne forstyrre radiosignalene som også vil ha en innvirkning på dekningen.

 Hastigheten er også avhengig av hvilke teknologier mobiltelefonen eller USB-modemet støtter, hvilket abonnement du har og hvor god antenne mobilen har.

Hvordan bedre dekningen
For å få best mulig dekning er det lurt å tenke gjennom dekningsforhold og topografi der man befinner seg. Dersom du befinner deg innendørs er det sannsynligvis best dekning i nærheten av et vindu, og mobilt utstyr bør derfor plasseres her. Selv små variasjoner i plasseringen av brukerutstyr kan ha innvirkninger på hvor god dekning du opplever. Det kan derfor være lurt å teste flere mulige steder du kan plassere utstyret.
Se gode tips om valg av antenneløsning til Mobilt Bredbånd.

Utbyggingen av 4G-nettet

Utbyggingen av 4G-nettet sikrer enda bedre kapasitet og kvalitet. Det nye 4G-nettet kommer som et tillegg til dagens GSM og 3G-nett, altså ikke som en erstatning. Vi bygger ut mobilnettet så raskt vi kan, for at du skal kunne bruke mobilen din til det du vil overalt.
Se fylkesvis oversikt over planlagt og allerede utbygde områder. 

I tillegg til utbygging av 4G-nettet, har vi gjennomført en omfattende utbedring og forsterkning av både 2G og 3G nettet. Nettutbygging handler om å forbedre kapasitet, dekning og hastighet. Vårt mål er at 99,8% skal ha 4G-dekning utendørs uansett hvor i Norge man bor.  Våre mobilkunder skal være trygge på at Telenor tilbyr best kapasitet, fart og dekning. 
Nå har også store deler av t-banen i Oslo fått 4G-dekning

Først i Norge med 4G- og WiFi Tale

Høye hastigheter gjør mobilnettet bedre rustet for kommende teknologier. Et eksempel på dette er 4G Tale og WiFi Tale, som Telenor er først ute med å tilby. 4G-nettet er i utgangspunktet et rent datanett, og fungerer parallelt med 2G og 3G-nettet som leverer mobilsamtaler.

4G og WiFi - Tale

4G Tale og WiFi Tale gir raskere oppkobling og enda bedre dekning og lyd.

4G Tale som teknisk heter VoLTE eller Voice over LTE er en ny teknologi som tar i bruk 4G-nettet til tale. Det foregår ved å sende lydinformasjonen som datapakker, ikke ulikt hvordan IP-telefoni og Skype-samtaler fungerer. 4G Tale har en mengde fordeler blant annet får du enda bedre dekning, raskere oppkoblingstid og lavere batteriforbruk. 
Mer om 4G Tale  

WiFi Tale
er enda en nyhet som kombinerer 4G-nettet og WiFi nettet og gjør at du kan ringe og sende meldinger selv uten dekning. Det eneste du trenger er WiFi –signal. Med WiFi Tale får du dekning selv i de tetteste bygg. Koblingen skjer automatisk uten brudd eller andre forstyrrelser.
Mer om WiFI Tale

4G+ dobler surfehastigheten

4G+ er dagens raskeste datanett, med 4G+ får du omtrent dobbelt så høy hastighet som dagens 4G hastigheter. Dette er mulig fordi dataen sendes på flere 4G-frekvenser og med nedlastningshastigheter på opptil 450 megabit per sekund, er dette flere ganger raskere enn dagens 4G-nett.

Det er ikke bare hastigheten som bedrer seg betraktelig, datahastigheten blir svært stabil og hastigheten beholdes selv om mange kobler seg på nettet samtidig. Grunnen til dette er at alle frekvensbåndene blir utnyttet og fordeler trafikken.

Vi jobber på spreng for at du i utgangen av sommeren 2016 skal kunne surfe med 4G+ hastigheter i hele Telenors 4G-nett.
Les alt om teknologien bak 4G+

Det merkes når du har bedre fart og dekning.

Hjalp denne siden deg?