Hva skjedde egentlig da kattemorderen gikk for langt?

bilde fra Netflix
Nye «true crime»-serier er blitt enorme seermagneter for Netflix, TV 2 og TVNorge. Her er de beste seriene basert på mysterier fra virkeligheten.

“Så mange vanvittige handlinger vi mennesker er i stand til å utføre”, er en vanlig tanke mens vi fortærer den ene true crime-serien etter den andre.

Sjangeren har virkelig fått et oppsving de siste par årene, med podcaster og bøker dedikert til mysterier og forbrytelser fra virkeligheten.

Men det er særlig som dokumentarserier at true crime-sjangeren har fått et bredt gjennombrudd.

Enten du elsker spenningsserier fra virkeligheten, eller ønsker å henge med i seriepraten rundt lunsjbordet, har vi noen gode tips til deg.

Seriemorderen i Orkdal

Premiere 8. januar på TV 2 og TV 2 Sumo

– Dette er en av de største kriminalsakene i Norge i nyere tid, men mange vet lite om hva som skjedde i Orkdal, sier krimjournalist og programleder Jens Christian Nørve.

Sammen med tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen, retter han i denne dokumentarserien på nytt lyset mot en av norgeshistoriens mest sensasjonelle drapssaker: Nesset-saken.

Arnfinn Nesset var en velrespektert mann i Orkdal, en familiemann og bestyrer på Orkdal syke- og aldershjem. I 1983 ble han dømt for å ha drept 22 eldre mennesker på alders- og sykehjemmet han selv var bestyrer på.

Hva skjedde egentlig i Orkdal? Hva var motivet for å drepe sine egne pasienter? Og hva fikk en kristen tobarnsfar til å bli en av norgeshistoriens verste seriemordere?

Mannen som falt

Premiere 13. januar på TVNorge og Dplay

I 1988 bestemte Stortinget at den nye hovedflyplassen som skulle erstatte Fornebu, skulle ligge på Hurum. Men nye tåkemålinger gjorde at vedtaket ble omgjort til Gardermoen. Målingene var omstridt, og en av dem som kritiserte høyest var en sivilingeniør ved navn Jan Wiborg – før det i 1994 ble helt stille. I juni det året falt Wiborg naken ut av hotellvinduet sitt i København og døde.

Politiet konkluderte raskt med at det var et selvmord. Men flere merkelige omstendigheter på rommet gjør at ikke alle har slått seg til ro med dette.

Hovedflyplass-saken ble den siste han jobbet med. Kan dødsfallet ha noe med saken å gjøre?

Don’t F**k with Cats

Ute nå hos Netflix.

Er du en av de få som enda ikke har sett Netflixs nye «true Crime», bør du svinge deg rundt og gjøre det nå – om du har mage til det.

En anonym bruker laster opp en grusom drapsvideo av to små katter på Facebook. Noen av dem som ser snuttene synes de er så hjerteskjærende at de bestemmer seg for å prøve å spore opp personen - og en internasjonal jakt settes i gang.

I frykt for å avsløre for mye, sier vi ikke mer, men handlingen tar helt andre veier enn du kan forvente deg.

Ps. Serien er ikke egnet for de mest sensitive av oss, i følge flere anmeldere.

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst

Ute nå på HBO Nordic.

Denne HBO-dokumentarserien fra 2015 forteller den innviklede historien om eiendomsarvingen i New York, Robert Durst. Gjennom syv år med etterforskning avdekket skaperne av serien en rekke uløste krimgåter som knytter seg til den styrtrike Durst.

Gjennom serien blir man kjent med Durst og de bisarre kriminalsakene i hans liv. Hans første kones forsvinning, drapet på naboen – som han ble tiltalt for, men funnet uskyldig i – og drapet på venninnen, Susan Berman.

Serien fikk mye oppmerksomhet da Durst ble arrestert for overlagt drap dagen før siste episode ble vist. I februar i år er det forventet at rettssaken tas opp på nytt.

Har du ikke sett denne, er den virkelig verdt tiden!

Making a Murderer

Ute nå hos Netflix.

Krimdokumentaren som startet det hele. Første sesong av «Making a Murderer» kom i 2015, og trigget den enorme bølgen av «True Crime»-serier som har skyllet over oss de siste årene. Serien handler om Brendan Dassey og onkelen Steven Avery som sitter inne for å ha drept og voldtatt den lokale fotografen Teresa Halbach i 2005. Både Avery og Dassey har erklært seg ikke skyldige.

I løpet av de ti episodene avdekket serien en rekke svakheter ved de to rettssakene, og det ble hevdet at politiet blant annet har plantet bevis og utført tvilsomme avhør.

Serien har skapt en enorm interesse rundt hvorvidt Avery hadde drept Halbach eller om han var et offer for politimisbruk som serien antyder.

Thrilleren har blitt filmet over 13 år, og gir en grundig innføring i det amerikanske rettssystemet. Bevisene som kommer frem i serien har ført til flere rettssaker, og høsten 2019 kom det også frem at en drapsdømt mann fra Wisconsin innrømmer å drept Halbach.

Sesong to kom i 2018, og det kan se ut som det kommer en tredje også, så det er bare å kaste deg på bølgen om du enda ikke har gjort det!

I Love You, Now Die

Ute nå på HBO Nordic.

En aktuell dokumentar som tar for seg hvordan vi kommuniserer i vår digitale verden, ved å granske den etiske problematikken i saken om Michelle Carter, som ble anklaget for å ha presset kjæresten til selvmord via tekstmeldinger.

«I Love You, Now Die» forteller den ekstraordinære sanne historien om to tenåringer fra Massachusetts: Michelle Carter og Conrad Roy. De møttes i 2012, og bare en håndfull ganger etter det, men bygde et forhold via tusenvis av tekstmeldinger i løpet av de neste to årene. Roy var deprimert i løpet av denne tiden, og tok sitt eget liv 12. juli 2014.

I tiden frem til selvmordet hans, mottok han en mengde meldinger fra Carter, som senere ble funnet på telefonen av politiet. Hun ga råd om metodikk, timing og generell oppmuntring. «Skal du gjøre det nå?» «Det er mange måter.» «Du fortsetter å tenke på det ... Du må bare gjøre det som du sa.» Dette førte til at hun ble tiltalt for ufrivillig drap.

Dokumentaren er en miniserie på to episoder, og den er av det sørgelige slaget.