Derfor er skole best på TV

Tips til skolestart

Lad opp til semesterstart med disse morsomme, flaue, skumle og hysteriske filmene og seriene fra den amerikanske skolebenken.

Høsten er en tid for skrekkblandet fryd – i det minste for alle barn og unge som atter må finne veien tilbake til skolepulten etter endt sommerferie. Plikter, lekser og strev venter garantert, men det gjør heldigvis vennskap, lek, moro og nye impulser også.
Men selv om det norske høstsemesteret byr på opp- og nedturer, blir det nok temmelig ordinært sammenlignet med skoletilværelsen slik den skildres i disse filmene og TV-seriene.
Heldigvis, får vi kanskje si.

School of Rock (Paramount+)

Nøyaktig hvilken av Jack Blacks roller som er den aller morsomste kan diskuteres i det uendelige. Men det er vanskelig å komme utenom den hardt prøvede rockeren Dewey Finn i feelgood-klassikeren «School of Rock», der vår mann får fyken fra bandet sitt, gir seg ut for å være vikar og starter et band med femteklassingene han er satt til å undervise.
Rock ‘n’ roll inn i pensum nå!

Scream Queens (FOX+)

«Scream» møter «Mean Girls» i denne svarte komihorrorserien. Vi følger usympatiske Chanel Oberlin og hennes underdanige Kappa Kappa Tau, som må hanskes med en maskekledd seriemorder som går løs på universitetsområdet.
Tungvektere på rollelisten teller Jamie Lee Curtis og Kirstie Alley, mens Emma Roberts, Abigail Breslin, Ariana Grande og Nick Jonas representerer den unge garde.

Glee (FOX+)

«Glee» er ikke bare en av verdens mest populære og innflytelsesrike serier – den er også egenhendig ansvarlig for å gi skolekoret en heidundrende popkulturell renessanse, med flere låter på Billboard-listen enn The Beatles.
Ikke så rart: Musikaler blir ikke mer engasjerende enn denne sjarmbomben fra McKinley High School, med sang, dans og ungdommelige intriger samlet i en høyere enhet.

Buffy the Vampire Slayer (FOX+)

Skolen kan være et helvete. Men i «Buffy The Vampire Slayer» tas denne metaforen et steg videre: Sunnydale High, der Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) og vennene hennes tilbringer skoledagene, ligger over en portal som l(bokstavelig talt) leder ned til helvete, og en bukett av onde skapninger utfordrer vår heltinne på daglig basis.
En morsom, smart, varm, nifs og hardtslående serie for historiebøkene.

Shazam! (T-We Filmleie)

I en av årets mest gøyale og kritikerroste superheltfilmer må den unge hovedpersonen Billy Batson bekjempe både vaskeekte superskurker og noe som kan være vel så dramatisk i et ungt liv – bøllene i skolegården.
Etter å ha fått tildelt en rekke superkrefter av en trollmann og blitt til Shazam, er Billy klar for oppgjør – resultatet er medrivende, både visuelt og plotmessig.

Sex Education (Netflix)

Gillian Anderson («X-Files», «Hannibal», «The Fall», «American Gods») er en av serieverdenens mest hardtarbeidende skikkelser, og nå er 51-åringen aktuell som sexterapeuten Jean F. Milburn i den britiske dramakomedien «Sex Education».
Til tross for at sønnen Otis er flau over morens yrke, finner han og en klassevenninne raskt en måte å utnytte situasjonen på. En herlig, pinlig og frekk hyllest til ungdommelig kåtskap og famling.

SKAM Austin (NRK)

Ungdomsfenomenet «Skam» ble etterhvert for stort til at vi nordmenn fikk ha det for oss selv – først tok det resten av Skandinavia med storm, og i fjor kom den amerikanske versjonen «Skam Austin», som i likhet med originalen er skrevet og regissert av Julie Andem.
De tematiske ingrediensene er de samme – med kjærlighetstrøbbel, seksualitet, politikk, kroppspress og intriger blant dem – men Hartvig Nissens skole er her byttet ut med Bouldin High School i Austin, Texas.