Her er seriene vi gleder oss til i 2020

Action, humor, krim og drama: Her er seks serier som kommer til å prege starten av det nye tiåret.
Action, humor, krim og drama: Her er seks serier som kommer til å prege starten av det nye tiåret.

Å komme seg tilbake til hverdagens strev og forpliktelser etter jule- og nyttårsfeiring kan være en brutal øvelse. Men én ting er udelt positivt: Nytt år = nye serier.

Ikke bare blir det et gjensyn med flere gamle favoritter i januar og februar – «Better Call Saul», «BoJack Horseman», «High Maintenance» og «Sex Education» er bare toppen av isfjellet – men i tillegg kommer det en drøss flunkende nye serier å ta fatt på.

Dette er seks av de nye serieuniversene vi gleder oss mest til å bli kjent med i løpet av de første månedene av 2020.

Ragnarok (Netflix)

Etter megasuksessen «Hjem til jul» er det duket for enda en norsk Netflix-serie. «Ragnarok» er noe så uvanlig som en superheltserie fra den norske landsbygda, med – som tittelen antyder – rikelige doser norrøn mytologi bakt inn i plottet.

Varme vintre og voldsomme regnbyger fører bygda Edda nærmere et nytt Ragnarok – med mindre noen griper inn i tide. Serien er spilt inn i Odda, og byr på «Skam»-skuespillerne David Stakston og Herman Tømmeraas i sentrale roller, samt Emma Bones («Heimebane»), Odd-Magnus Williamson, Henriette Steenstrup, Bjørn Sundquist og Synnøve Macody Lund, for å nevne noen.

«Ragnarok» har premiere på Netflix 31. januar.

Avenue 5 (HBO Nordic)

Sliter du fortsatt med abstinenser etter at «Veep» la inn årene i fjor vår? Da bør du se opp – bokstavelig talt – for «Avenue 5», den nye serien til «Veep»-skaperen Armando Iannucci, som har blitt beskrevet som en scifi-komedie.

«Avenue 5» utspiller seg i verdensrommet i en ikke altfor fjern fremtid, der romturisme har blitt den nye cruiseferien. På romskipet Avenue 5 går imidlertid alt galt: En systemfeil sender fartøyet ut av bane, og med ett virker jorda uendelig langt borte. I forviklingenes sentrum finner vi Hugh Laurie («House», «Veep») som kaptein Ryan Clark, som må hanskes med paniske passasjerer og forsyninger som uteblir.

«Avenue 5» har premiere på HBO Nordic 19. januar.

Tynn is (C More)

Man skal være forsiktig med å spå så altfor skråsikkert noen få dager inn i et nytt år, men vi drister oss til følgende påstand: Klimakrisen blir ikke mindre aktuell i 2020.

Nettopp klima er utgangspunktet for den svenske spenningsserien «Tynn is», som utspiller seg på Grønland. Et forskningsfartøy angripes på dramatisk vis i farvannet utenfor øya, samtidig som Arktisk råd jobber for å forby oljeboring i regionen.

Lena Endre (som er Greenpeace-ambassadør i virkeligheten) spiller Sveriges utenriksminister, mens Bianca Kronlöf og Alexander Karim i hovedrollene.

«Tynn is» har premiere på C More 3.februar

Heksejakt (TV 2)

Etter at «Exit» til de grader preget TV-sesongen i fjor høst er det duket for en ny serie med makt, grådighet og korrupsjon blant hovedingrediensene – men denne gangen med en kvinnelig hovedrolle, takk og pris.

Ingrid Bolsø Berdal har nemlig tatt turen fra «Westworld» tilbake til gamlelandet, og i «Heksejakt» spiller hun advokaten Ida Waage, som får en varslersak med store ringvirkninger for norsk samfunnsliv i fanget. Serien er inspirert av ekte varslersaker, ifølge serieskaperne Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram («Frikjent», «Utøya, 22. juli»).

«Heksejakt» har premiere på TV 2 den 9. januar.

Allerud VGS ( NRK)

Den lettbeinte komiserien er en sjanger NRK unektelig har perfeksjonert de siste årene, med «Side om side», «Parterapi» og «Førstegangstjenesten» blant de fremste gullkornene.

«Make Allerud Great Again» er slagordet for Allerud VGS – en skole som sliter med dårlige resultater, ufokuserte lærere og lave søkertall. Christian Skolmen («Presten», «Underholdningsavdelingen») spiller rollen som skolens ålreit-kule og «rocka» rektor, mens Herman Flesvig dukker opp som overivrig gymlærer.

«Allerud VGS» har premiere i NRK nett-TV den tiende januar og på NRK1 den ellevte januar.

AJ & The Queen ( Netflix)

Fans av «RuPaul’s Drag Race» kan kjapt ende opp med en ny favorittserie kun få dager inn i det nye tiåret – da er det nemlig duket for premiere på «AJ & The Queen», der vår høyreiste venn(inne) gir seg roadmovien i vold.

Her spiller RuPaul den fallerte drag-dronningen Ruby Red, som reiser fra klubb til klubb i USA i en sliten bobil – med den foreldreløse, rappkjefta 11-åringen AJ (Izzy Gaspersz) på slep.

«AJ & The Queen» har premiere på Netflix 10. januar.