Påske = krimtid! Her er årets seriehøydepunkter

Tips til påskekrim i T.We.
Enten du er fan av klassiske britiske mysterier, hardkokt action eller sjangeroverskridende krim: T-We byr på drapsgåtene du trenger.
Vi nordmenn er noen pussige skruer: Som eneste land i verden feirer vi påskehøytiden med å fråtse i mord, mysterier og annen kriminell adferd.
Denne snart 100 år gamle tradisjonen viser ingen tegn til å bremse – snarere tvert imot, egentlig. Utvalget av kvalitetskrim i 2019 er større og mer variert enn noensinne tidligere, med en enorm stilistisk og tematisk spennvidde.
Så hva skal du gå for i dette mylderet av gode serier? Vel, det kommer helt an på hva du kicker på, det.
Vi har funnet fram fem forskjellige krimserier for fem forskjellige personlighetstyper. Fellesnevneren? Du finner selvsagt alle sammen i T-We - inkludert i TV-abonnementet ditt.

For den tradisjonstro: «Maigret»

maigret
Ah, Maigret. Den franske mesterdetektiven er på høyde med en hvilken som helst Agatha Christie-karakter hva pålitelige og elskelige krimhelter angår. Ikke så rart, kanskje, siden figuren først ble introdusert for verden i 1931, og siden har vært gjenstand for utallige filmer, serier og bøker.
I denne miniserien, som egentlig består av fire frittstående filmer laget for TV, er imidlertid én vesentlig skruball lagt inn allerede i castingen av hovedrollen: Jules Maigret portretteres nemlig av ingen ringere enn Rowan «Mr. Bean» Atkinson. Og komikeren briljerer i rollen. For en smak av Paris på det elegante 50-tallet blir det ikke bedre enn dette.

For den stilbevisste: «I am the Night»

I am 11 kopi
«I am the Night» er løst basert på virkelige hendelser – mer spesifikt den notorisk brutale Black Dahlia-saken fra 1947, der 24 år gamle Elizabeth Short ble funnet drept og lemlestet i en park i Los Angeles.
I den seks episoder lange serien blir vi kjent med den unge kvinnen Fauna Hodel (India Eisley), som sammen med den snuskete journalisten Jay Singletary (Chris Pine) kommer på sporet av Black Dahlia-morderen. Denne noir-serien er velspilt, spennende og fryktelig elegant.

For Tarantino-elskeren: Snowfall

SNOWFALL
Crackepidemien i Los Angeles i 1983 utgjør bakgrunnen for dette tempo- og fargesterke krimdramaet, som er regissert av selveste John Singleton («Boyz n the Hood», «Higher Learning»). Her treffer vi unge dopdealere, mafiabosser, meksikanske wrestlere og CIA-agenter, med vold, grådighet, avhengighet og en dæsj romantikk på menyen.
Den toneangivende kritikeren Matt Zoller Seitz roste serien for å treffe med detaljer og tidskoloritt, og skrev i sin anmeldelse på nettstedet Vulture: «I stedet for å gå for stemningen til «The Wire» eller Steven Soderberghs «Traffic», som utforsket narkohandelen med nyhetsjournalistens antropologiske distanse, sikter «Snowfall» mot en mer leken og forførende stemning.»

For cowboyen: Yellowstone

yellowstone578
I den røffe dramaserien «Yellowstone» kjemper stolte rancheiere, grådige landutviklere og urfolk mot hverandre – på liv og død. John Dutton (Kevin Costner) er familiens overhode og sjette generasjons rancheier, og sammen med barna er han under press fra folk som vil ta over jorda hans, urfolk som har holdt til i området gjennom tusener av år og representanter fra nasjonalparken.
Serien er tidvis brutal, og det samme er karakterene – en nødvendighet for å overleve i dette universet, der korrupte politikere og gigantiske oljeselskaper ikke skyr noen midler for å få det som de vil. Og Kevin Costner er endelig tilbake der han hører hjemme – på hesteryggen.

For den paranoide: «Deep State»

deepstate
Et europeisk svar på «Homeland»? Eh, ja takk. Mark Strong (kjent fra «Zero Dark Thirty» og «Kick-Ass») den tidligere MI6-agenten Max Easton, som har holdt sitt forrige liv hemmelig fra sin nye kone og barn. Fortiden innhenter ham imidlertid idet det viser seg at sønnen fra et tidligere ekteskap (spilt av «Game of Thrones»-kjenningen Joe Dempsie), som han har mistet kontakt med, har fulgt i farens spion-fotspor og tilsynelatende er blitt myrdet på oppdrag i Iran.
Max reiser for å forsøke å finne ut av hva som har skjedd, men risikerer dermed å avsløre sin egentlige identitet og ødelegge sitt nye liv. Og bak drapet på sønnen finner han et sjokkerende nettverk av løgner, grådighet og storpolitisk spill. Dette er action du blir hekta på.
God påske!