Sure, morsomme, kule, sexy, smarte, dumme damer på film

Thrilleren Widows er blant de aktuelle filmene til Kvinnedagen

De komplekse og mangefasetterte kvinnerollene er i fremmarsj på det store lerretet – på høy tid, vil mange si. Her er seks filmer som viser fram den feminine spennvidden på herlig vis.

Filmindustrien har fått – og får stadig – kritikk for de ofte tynne og endimensjonale kvinnelige karakterene som fortsatt befolker litt for mange filmunivers. «Sterke kvinner» har gjerne vært synonymt med actionhelter og krimetterforskere, mens de virkelig interessante og sammensatte kvinnerollene har uteblitt.
Heldigvis finnes det plenty eksempler på det motsatte. I anledning kvinnedagen 8. mars har vi funnet fram et knippe filmer der de kvinnelige skuespillerne får boltre seg i roller som er både komplekse og velskrevne, med et stilistisk spenn fra det morsomme og kule til det tragiske og direkte skremmende.
Vi har samlet disse filmene, og flere, i T-We Filmleie under kategorien «kule kvinner» (finnes under anbefalinger).
Gratulerer med dagen!

Widows

Denne eksplosive ransfilmen, der en gruppe kvinner må fullføre et kupp mennene deres mislyktes fatalt med, var en av fjorårets mest kritikerroste actionopplevelser. VGs anmelder sammenlignet den med Michael Manns episke «Heat», trillet fem øyne på terningen og konkluderte med at dette er «en thriller man kan bli litt smartere av å se».
Regissør Steve McQueen («Shame», «12 Years a Slave») lar et sterkt kvinnelag – toppet av Viola Davis og Michelle Rodriguez – få boltre seg i hovedrollene, uten å redusere dem til overdrevent tøffe pappfigurer.

En affære

«En affære» var for mange et kjært gjensyn med Tarjei Sandvik Moe, som knuste gutte- og jentehjerter som Isak i «SKAM». Men det er Andrea Bræin Hovig som trekker det tyngste skuespillerlasset i denne erotiske thrilleren.
Når den tidligere turneren Anita (Bræin Hovig) får jobb som gymlærer på en skole i et velstående strøk av Oslo, tar det ikke lang tid før eleven Markus får øynene opp for henne.
Etterhvert innleder hun og den selvsikre tenåringen et seksuelt forhold. Anita vet at hun setter både jobben og ekteskapet på spill, men forholdet til eleven blir raskt en besettelse hun hverken vil eller kan kontrollere.

A Simple Favor

Regissør Paul Feig er mest kjent for sine rendyrkede komedier («Bridesmaids», «Ghostbusters»), men med «A Simple Favor» tar han steget ut i en hakket mørkere materie – med stort hell.
Mammabloggeren Stephanie (Anna Kendrick) og den mer rebelske (og hemmelighetsfulle) PR-arbeideren Emily (Blake Lively) blir, tross diametralt motsatte personligheter, bestevenner, men de trøblete begivenhetene tårner seg opp når sistnevnte sporløst forsvinner.
Dynamikken mellom Kendrick og Lively er strålende, og sammen gjør de «A Simple Favor» til en variant av «Gone Girl» der betydelige mengder svart humor bobler under overflaten.

The Wife

Glenn Close var den store favoritten til å bli kronet årets kvinnelige skuespiller i forkant av årets Oscar-utdeling, og det var hennes innsats i «The Wife» som sikret henne nominasjonen – hennes syvende(!) uten å vinne, noe som er en litt lei rekord i denne sammenhengen.
Det står i alle fall ikke på prestasjonen i dette ekteskapsdramaet, der Close spiller Joan Archer, en forfatter som i hemmelighet står bak den notorisk utro og narsissistiske ektemannen Joseph Castlemans hyllede bøker.
Filmen utspiller seg når Castleman skal motta Nobelprisen i litteratur i Stockholm i 1992 – et scenario som skal føre til et knallhardt oppgjør mellom ektefellene.

Hereditary

Fest sikkerhetsbeltet: «Hereditary» er virkelig ikke for sarte sjeler. I denne grufulle – og grufullt gode – grøsseren brytes grensene mellom virkelighet og mareritt gradvis ned, med en Oscar-verdig Toni Collette i rollen som Annie Graham, moren i en familie på full fart mot undergangen.
Her er det ingen manko på uforglemmelige enkeltscener – de fleste av dem med Annie eller datteren Charlie (mesterlig spilt av unge Milly Shapiro). Men det aller skumleste ved «Hereditary» er ikke sjokkelementene, men følelsen av at ondskapen når som helst kan finne veien inn i det aller næreste og tryggeste.

The Spy Who Dumped Me

Litt lettbeint moro må vi kunne unne oss på tampen – ikke minst når den er så gjennomført fjollete, fartsfylt og fengende som «The Spy Who Dumped Me».
Bestevenninnene Morgan (Kate McKinnon) og Audrey (Mila Kunis) får tilværelsen snudd på hodet når sistnevntes ekskjæreste viser seg å være en spion med knallharde leiemordere i hælene.
De kaster seg ut på en elleville flukt gjennom Europa, der den stadig mer hardtslående duoen må prøve å komme seg levende gjennom begivenhetene – og redde verden i samme slengen.