Her er årets julekalendere på tv

Bilde fra jul i blodfjell
Atter en førjulstid, atter en runde med gamle julekalendere – og to nye.

Ingen jul uten julekalendere på TV. Og i år tilbyr TV-kalenderne både klassikere og nye runder med kjente og kjære programmer.

Aller størst forventninger knytter det seg nok til sesong to av den humoristiske julekrimserien «Jul i Blodfjell» på TVNorge, med blant andre Atle Antonsen, Lene Kongsvik Johansen, Trond Fausa Aurvåg, Fridtjov Såheim, Ine Jansen og Jon Øigarden.

Sesong én ble vist for to år siden, og nå skal Soot-slekten bryne seg på et nytt blodig mysterium på høyfjellshotellet Blodfjell.

Lærerikt på Viaplay

Også Viaplay byr på premiereklar førjulsmoro, men av det mer lærerike slaget, og kanskje spesielt rettet mot skolebarn: Tredje sesong av «Det store eksperimentet» vises der, med Håvard Lilleheie som barnas medhjelper i forsøkene på å redde julen fra den onde Professor Primus, spilt av Anne Marie Ottersen.

Lilleheie erstatter Ole André Sivertsen, som i de to tidligere sesongene har hjulpet barna med å løse naturfaglige og vitenskapelige oppgaver i kampen for å redde den akk så truede julen, noe som er et yndet tema i flere julekalendere på TV.

Alle som har sett Håvard Lilleheie på NRK Super-programmet «Labyrint», vil kanskje stusse over at han nå plutselig skal være på barnas side, men siden det tross alt er julen som står på spill, klarer han nok å hente frem det gode i seg.

Kjent og kjært

På andre kanaler er det duket for gjensyn med gamle julekalendertravere: «The Julekalender» går på TV 2 Zebra, mens betydelig ferskere «Snøfall» vises på NRK Super, der jo nettopp ovennevnte Lilleheie viser seg fra en riktig så julevennlig side.

For de fleste av oss er julen en tid for å unne oss ekstra god mat og litt ekstra kaker og godterier, og i adventstiden i år står TV 2-kokk Wenche Andersen klar for å gi oss 24 oppskrifter. Wenches julekalender sendes på TV 2 hver dag rundt kl. 12.00, og er det et upassende tidspunkt vil du selvsagt finne de siste episodene i Ukesarkivet når du har kommet hjem og står klar på kjøkkenet.

TV 2 viser også den danske suksessen «Tinkas juleeventyr» hver morgen. Men hvis du så den i fjor, går oppfølgeren "Tinka og kongespillet" på TV2 Danmark.

Ellers vises danske «Julestjerner» på DR1, mens söta bror i SVT1 varter opp med «Panik i tomteverkstan».

For dere som vil begynne å lade opp til jul allerede nå, er disse julekalenderne tilgjengelige på NRK TV i år: «Jul i Skomakergata», «Amalies jul», «Teodors julekalender» og «Vertshuset den gyldne hale».

bilde av snøfall