Lar julestemningen vente på seg? Prøv disse filmene og seriene

Bilde av hjem til jul
Enten du liker romantiske komedier, herlige animasjonsfilmer eller heftig action: Denne buffeten med TV-underholdning vil gjøre julen din bedre.

Det kan være lett å glemme det, men julen er faktisk mer enn feit mat, gavestress, forventninger som ikke innfris og familieselskaper som aldri tar slutt.

Den nissebefengte høytiden er i tillegg – og minst like viktig – en frisone fra verdens krav og mas, der noe av det mest naturlige i verden er å lene seg tilbake i pysjamasen og bli servert underholdning uten å måtte yte noe tilbake.

Men hva skal vi se på? Og er det mulig å få et lite gram julestemning med på kjøpet? Så klart! Her er noen av TV-seriene, filmene og sesongspesialene som kan løfte årets siste uker til en verdig konklusjon.

Herlig jul i Blodfjell

Én av seriene mange velger å få med seg i adventstiden er komi/grøsser-serien «Jul i Blodfjell», som har med seg et ordentlig elitelag av norske komikere.

Julaften for 20 år siden forsvant Sofia Juul sporløst fra sitt hjem på Blodfjell Gods. Saken ble henlagt av politiet, men nå vil besteforeldrene til Sofia ha svar på hva som skjedde. Til å løse saken velger de landets mest berømte privatetterforsker: Svein Soot.

Følg den hver dag på TVNorge, eller se episoder i ett jafs i TVNorge-arkivet i T-We.

Hjem til jul på 24 dager

Netflix har flere norske produksjoner på gang, men den første ferdige serien strømmegiganten er klar for å vise fram er dramakomedien «Hjem til jul», som strekker seg over seks episoder.

Her blir vi kjent med Johanne (30), spilt av Ida Elise Broch («Lillyhammer»), som gir seg selv 24 dager på å finne en partner hun kan ta med hjem til jul. Regissør er Per-Olav Sørensen («Nobel», «Quicksand»), og ifølge ryktene tar serien for seg kjærlighet, ambisjoner og kampen mot forventningene.

Det er heller ingen manko på gode julefilmer hos Netflix. For barna er «Angelas jul», «En Muppet julefortelling» og «The Christmas Chronicles» gode alternativer, mens mange voksne vil ty til klassikeren «Love Actually» – en film som fanger euforien, skuffelsen, stresset og stemningen i julen på superfengende, velspilt og stjernespekket vis.

Hele serien er tilgjengelig på Netflix nå.

Hjertevarm anti-jul

Hos Viaplay er det «Grinchen» som står fremst i køen av julerelaterte filmer. Det gretne grønne monsteret fikk en renessanse med fjorårets flotte animasjonsfilm, der humor og hjertevarme kan få selv den mest innbitte skeptiker til å omfavne høytiden.

Viaplay byr selvsagt også på mer juleunderholdning for hele familien, med den animerte 2009-versjonen av Dickens’ juleeventyr «A Christmas Carol» og den søte hundekomedien «Santa Buddies» blant høydepunktene.

For mange blir det ikke jul uten Disney, og Disney Movies on Demand-arkivet i T-We inneholder i så måte gull: «Mikkes jul i Andeby» gir innblikk i juleforberedelsene til Mikke, Langbein, Dolly, Donald og andre kjente karakterer, mens Tim Allen serverer lettbeint og gjenkjennelig julekomikk i «Julenissen 1-3» og «Nå er det jul – igjen».

Bilde av Grinchen

Klassikere fra barndommen

Heller ikke NRK leker jul. «Jul i Skomakergata», «Slå på jul» og «Amalies jul» er tre klassikere som vil bringe tilbake minner for alle som er oppvokst på 80- og 90-tallet, mens «Gubben og katten og nissemaskinen» er solid underholdning for de minste.

I tillegg må også NRKs rikholdige samling julemusikk nevnes. Kringkastingsorkesteret er representert med flere storslåtte konserter, der vokalister som Kurt Nilsen, Bjørn Eidsvåg, Eva Weel Skram og Rein Alexander bidrar til å skape julemagi.

For trimming av lattermusklene anbefales de to julespesialene til Robert Stoltenberg og Herman Flesvig, «Julestria» og «Jul», der tospannets folkekjære karakterer må manøvrere seg gjennom høytiden.

Bilde av skomakergata

Julespesialer for alle

Apropos julespesialer: Det er alltid morsomt når «vanlige» serier kommer med egne episoder dedikert til julens gleder og prøvelser. Også her finnes det mye snadder i T-We-arkivene.

I FOX+ kan du blant annet se juleepisodene til «Bob’s Burgers», «King of the Hill» og «Family Guy», mens Paramount+ byr på julemoro fra gjengen i «South Park».

Det er også verdt å merke seg at flere mørkere og mer voksne dramaserier også bruker julen som tematisk bakteppe. «The Sopranos» og «The Leftovers» er to meget eksempler – du finner dem begge på HBO Nordic.

Bilde av Bobs burger