Årets beste dokumentarfilm er en nervepirrende naturthriller

Alex Honnold i Free Solo

«Free Solo» er et heftig portrett av friklatreren Alex Honnold, som klatret opp det nesten 1000 meter høye fjellet El Capitan uten sikring. I februar vant den Oscar for beste dokumentar, og allerede 9. mars kl. 21.00 kan du se den med egne øyne.

I en alder av 31 år forserte den amerikanske friklatreren Alex Honnold en av verdens mest legendariske fjellformasjoner på tre timer og 56 minutter. Uten noen form for hjelpemidler.
Dette er en form for risikosport som svært få av verdens klatrere noensinne prøver seg på. Et fall fra El Capitan innebærer nemlig en sikker og brutal død.
Hva er det som driver Honnold? Hvordan tør han å utsette seg for noe så ekstremt? Er han redd underveis?
Den fascinerende nye filmen «Free Solo», som vant årets Oscar for beste dokumentar, besvarer disse spørsmålene mens den fanger Honnold under forberedelsene til og gjennomføringen av den unike turen opp El Capitan i juni 2017.
9. mars kl. 21.00 vises filmen på National Geographic, som du finner på kanalplass 18. I én uke etterpå kan du også se den i Ukesarkivet på boksen.

Til inspirasjon for drømmere

Regissørene bak filmen, ekteparet Elizabeth Chai Vasarhelyi og Jimmy Chin, har også tidligere vakt oppsikt med en film om klatring – «Meru» var blant de 15 filmene på kortlisten til Oscar-nominasjonene i 2015.
Med «Free Solo» har duoen for alvor steget opp blant verdens viktigste dokumentarfilmskapere.
– Selv om de fleste av oss aldri ville drømme om å friklatre over 900 meter, er Alex’ historie om mot, dedikasjon og vilje veldig relaterbar. Vi er takknemlige for å få jobbe med National Geographic og Fox Home Entertainment, og begeistret over at Alex’ reise vil fortsette å inspirere andre til å tørre å drømme, sier filmskaperne selv om prosjektet.

– En ekstrem prestasjon

«Et mesterverk nesten like imponerende utført som selve klatringen», skriver The Seattle Times om filmen og gir den full pott på karakterskalaen, mens Entertainment Weekly skriver:
– Gjennom 100 nervepirrende minutter er «Free Solo» et portrett av en ekstrem prestasjon, tegnet med sympati, skjønnhet og et tonn adrenalin.
Tidligere i februar vant «Free Solo» BAFTA for beste dokumentarfilm, og natt til 25. februar kronet den altså det hele med en Oscar-statuett.
Se «Free Solo» på National Geographic via T-We 9. mars kl. 21.00.