Glad i god musikk og levende rockehistorie? Da må du se denne filmen

Life in 12 Bars

Den sterke og helt ferske dokumentarfilmen «Life in 12 Bars» skildrer den eventyrlige karrieren – og de bunnløse tragediene – til den britiske blueskjempen Eric Clapton.

Lite slår det å sette seg ned med en god musikkdokumentar idet høststormene blåser utenfor.
Kombinasjonen av personlig drama, popkulturelle snapshots og fantastisk musikk kjennetegner de beste filmene innen sjangeren, som har fått et sterkt, nytt tilskudd i form av «Life in 12 Bars», historien om Eric Clapton, som nå er tilgjengelig i Paramount+.
Som T-We-kunde har du denne filmen inkludert i abonnementet ditt, og du trenger derfor ikke å betale ekstra for å se den.

En sentral skikkelse i rocken

Filmen tar naturlig nok utgangspunkt i den engelske rockelegendens vei mot toppen av 60- og 70-tallets rockehimmel, både som medlem i gruppene Yardbirds og Cream og som soloartist.
Et rikt tilfang av arkivmateriale gjør historien levende, og det samme gjør intervjuer med en rekke andre helter og genier, fra B.B. King til Jimi Hendrix og George Harrison.
Sistnevnte var for øvrig en viktig skikkelse i Claptons liv – på godt og vondt. Vennskapet mellom dem var sterkt, og Clapton fikk etter hvert innpass i den innerste Beatles-kretsen (og spilte bandets kanskje mest kjente gitarsolo på «While My Guitar Gently Weeps»).
Men hans ulykkelige forelskelse i Harrisons kone, Pattie Boyd (som han skulle komme til å gifte seg med i 1979), sendte ham ut i et eskalerende misbruk av alkohol og narkotika, med paranoia, rasistiske utbrudd fra scenen, isolasjon og generell destruktiv livsførsel som resultat.
«Life in 12 Bars» viker ikke unna for disse lange og tunge periodene i Claptons biografi. I tillegg viser den hvordan traumer fra barndommen kom til å prege artistens liv også som voksen.

Musikkens helbredende kraft

Men det utvilsomt mørkeste øyeblikket i Eric Claptons liv inntraff 20. mars 1991, da hans fire år gamle sønn Conor døde etter å ha falt ut av et vindu i 53. etasje av et høyhus i New York.
Paradoksalt nok skulle denne tragedien bli et vendepunkt for Clapton – med positivt fortegn. Han fikk både privatlivet og karrieren på beina igjen, og de siste 30 årene har han konsolidert sin posisjon som en «grand old man» innen bluesrock.
«Life in 12 Bars» har blitt varmt mottatt av kritikerne. The Los Angeles Times mener filmen kommer «sjokkerende nært» på Clapton, og konkluderer slik:
– I motsetning til de fleste rockedokumentarer, er ikke «Life in 12 Bars» noe distansert tilbakeblikk. Den er som å gjennomleve én manns smerte.
Sterk historie fortalt på strålende vis – og en mengde fantastisk musikk presentert gjennom unike opptak. Denne vil du få med deg!